ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πως περνάμε το ποτάμι στα Πομακοχώρια ;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Αν ποτέ βρεθείτε στον Εχίνο στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, έχετε δύο οδικές επιλογές για συνέχεια :

Η μια έχει δυτική πορεία προς Μελίβοια – Κοτύλη – Δημάριο κι άλλη αντίθετη ανατολική προς Σάτρες.

Και στις δύο παραπάνω διαδρομές θα κινηθείτε παράλληλα με τους χείμαρρους της περιοχής που βρίσκονται ανάμεσα στον δρόμο και τις πλαγιές των βουνών της Ροδόπης.

Σε μερικά σημεία στις απέναντι από το ποτάμι πλαγιές υπάρχει χώρος με σχηματισμένα μικρά καπνοχώραφα των ντόπιων. Καθώς όμως δεν είναι δυνατή η  οδική διαπέραση του ποταμού οι αγρότες αναγκάζονται να “εφεύρουν” τρόπους για να φτάσουν στα χωράφια τους.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος προσέγγισης είναι να κατασκευάζουν οι ίδιοι αυτοσχέδια “καρεκλάκια” που κρέμονται στο κενό. Είναι μεταλλικά και αποτελούνται από μικρές πλατφόρμες ενός – δύο ατόμων. Δεμένα στις άκρες των δύο πλευρών (συνήθως σε δέντρα) και τροχήλατα καταφέρνουν και εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Οι αγρότες τραβώντας την μια άκρη ως “περαματάρηδες” μεταβαίνουν απέναντι, περνώντας πολλές φορές πάνω από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων.

Τροχήλατα καρεκλάκια θα δείτε πολλές φορές, αποτελώντας εικόνα φολκ-λορ των Πομακοχωρίων.

Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε, καλύτερα να έχετε κάποιον έμπειρο ντόπιο δίπλα σας...

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι δυνατόν ενώ τιμούν  υποτίθεται τη μνήμη ενός παιδιού,  που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού,  να καταστρέφουν  περιουσίες,  καταστήματα και αυτοκίνητα πολιτών και να ισοπεδώνουν  κυριολεκτικά  κ