ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 6 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Πανελλήνια πρεμιέρα για έργο του Μπαχ σε φιλανθρωπική συναυλία στην Κομοτηνή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλία
ΡΕΞ
Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών ΑΜ-Θ
Θανάσης Τρικούπης
Αντικαρκινική Εταιρία Ροδόπης

Στη διεύθυνση της ορχήστρας ο Θανάσης Τρικούπης 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία σχετικά πρωτότυπη εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν αύριο Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ) της Κομοτηνής και την ιδιαίτερη συναυλία που θα γίνει εκεί. Πρόκειται για μία συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής με κομμάτια σχετικά με το Πάσχα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν υπέρ των καρκινοπαθών, ενώ το μουσικό αποτέλεσμα προκύπτει από τη σύμπραξη περίπου 60 –κατά κύριο λόγο- εντόπιων καλλιτεχνών. Το συντονισμό όλης της δράσης έχει ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών ΑΜ-Θ, με τον πρόεδρο του Θανάση Τρικούπη να έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας.

Ο κος Τρικούπης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και έδωσε τις λεπτομέρειες για όλα αυτά που θα συμβούν αύριο το βράδυ: «Είναι χαρά μας να παρουσιάζουμε στην περιοχή μεγάλα έργα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, εν όψει του εορτασμού της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης του Πάσχα. Και η τέχνη θέλει να συμβάλλει στη φιλανθρωπία, για αυτό σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρία Ροδόπης κάνουμε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση, για αυτό ακριβώς μπαίνει ένα εισιτήριο και τα έσοδα όλα θα διατεθούν για τους σκοπούς της αντικαρκινικής εταιρίας Ροδόπης".


Είναι μια εκδήλωση θρησκευτικής κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στο ΡΕΞ την λεγόμενη βουβή Παρασκευή την τελευταία Παρασκευή πριν τη μεγάλη εβδομάδα που δεν υπάρχουν χαιρετισμοί στις 7 Απριλίου.


Μεταξύ των άλλων ιδιαιτεροτήτων που έχει η συγκεκριμένη συναυλία συγκαταλέγεται και η επίσημη πρεμιέρα στην Ελλάδα, ενός έργου του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, το οποίο γράφτηκε το 1707 αλλά μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό: «Παρουσιάζουμε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση ένα έργο του μεγάλου συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, είναι μια καντάτα που λέγεται «τραγική πράξη» και γράφτηκε όταν ο Μπαχ ήταν σε ηλικία μόλις 22-23 ετών επάνω σε κείμενα της Αγίας Γραφής. Επειδή ακριβώς γράφτηκε για μια νεκρώσιμη ακολουθία τα κείμενα που χρησιμοποιούνται, πολλά από αυτά είναι από τη στιγμή της Σταύρωσης και του Θανάτου Του Κυρίου, οπότε αμέσως τα Πάθη Του Κυρίου  συνδυάζονται και παραλληλίζονται με τα πάθη των ανθρώπων».
Μεταξύ άλλων ο κος Τρικούπης παρατήρησε ότι η Θράκη πλέον διαθέτει το έμψυχο «μουσικό» δυναμικό το οποίο θα μπορούσε να συνδράμει σε σημαντικές μουσικές διοργανώσεις – μέχρι και να συστήσει μία μικρή συμφωνική ορχήστρα.

Παρόλα αυτά, αν και ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών ΑΜ-Θ έχει εκφράσει επανειλημμένως τη συγκεκριμένη πρόθεσή του, κανείς δεν έχει δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον: «Αυτή την στιγμή έχουμε το Μέγαρο, έχουμε ένα δυναμικό με το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια μικρή συμφωνική ορχήστρα και να δίνονται συναυλίες κλασικής μουσικής, στις οποίες να συμμετέχουν τα παιδιά μας, τα ωδεία μας και τα μουσικά σχολεία. Η πρόταση έχει δοθεί, αλλά δεν μας κάλεσε ποτέ κανένας».


Στις επόμενες δράσεις του βραβευμένου Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών ΑΜ-Θ περιλαμβάνεται η παρουσίαση ενός βιβλίου αφιερωμένο σε έναν άγνωστο, αλλά πολύ σημαντικό Έλληνα μουσουργό, όπως ενημέρωσε ο κος Τρικούπης: «Μια πολύ σημαντική εκδήλωση που θα γίνει επίσης στην Αλεξανδρούπολη την Δευτέρα 22 Μαΐου είναι η παρουσίαση ενός καινούριου βιβλίου που εκδώσαμε στην Αλεξανδρούπολη σχετικά με τον Σπυρίδωνα Σαμαρά. Είναι ένας πολύ μεγάλος επτανήσιος μουσουργός και φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Ο Σπυρίδωνας Σαμαράς στην εποχή του μεσουρανούσε και ήταν ο κος ανταγωνιστής του Πουτσίνι στις όπερες της Ιταλίας. Οι όπερές  του παιζόντουσαν στις σκάλες του Μιλάνου, στην όπερα της Βενετίας μια τεράστια μορφή που βέβαια η Ελλάδα όπως συνήθως αγνοεί τα τέκνα της»


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Παρασκευή 7 Απριλίου, 20:30, αίθουσα του Πολιτιστικού Κύτταρου (πρώην «ΡΕΞ»). Εν όψει της εορτής του Πάσχα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - παράρτημα Ροδόπης διοργανώνει συναυλία κλασικής θρησκευτικής μουσικής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Συμμετέχουν ως σολίστ η Ριψιμέ Ντανιελιάν, η Μαρία Ντίμοβα, η Στέλλα Αδαμίδου, η Ιωάννα Τσιλιμίγκα, ο Θεοφάνης Ρορόπουλος, ο Βαγγέλης Μάμμος και η Μικτή Χορωδία και Ορχήστρα του Ωδείου Φαέθων Αλεξανδρούπολης και του Ωδείου Κόψα Κομοτηνής υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τρικούπη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής και της Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς του Παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κομοτηνή.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα