ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΑ "ΙΣΝΑΦΙΑ 2019" ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Οι Ξυλαγανιώτες ενώνουν δυνάμεις για εκδηλώσεις στον τόπο τους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξυλαγανή
Ισνάφια
Εκδηλώσεις

Τι λένε στον "Χ" ο πρόεδρος των Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας - Σαπών Β. Μουζαλιώτης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής Μ. Παπαδοπούλου

Διονύσης Βοργιάς

Ένα έθιμο, η αναβίωση του οποίου είχε σταματήσει τα χρόνια της κρίσης, επέστρεψε δυναμικά στην Ξυλαγανή την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για τα "Ισνάφια", ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή, το οποίο φέρεται να πραγματοποιείται από την δεκαετία του '30. Μετά από διάφορες διακυμάνσεις, το έθιμο στο πέρασμα των ετών ατόνησε, αλλά οι κάτοικοι και οι έλκοντες καταγωγή από την Ξυλαγανή δηλώνουν την πρόθεσή τους να το διατηρήσουν και να επεκτείνουν την συνεργασία τους και για άλλες εκδηλώσεις που θα δώσουν πνοή στην Ξυλαγανή, αποδεικνύοντας ότι ωραία πράγματα μπορούν να συμβούν στην περιοχή, εάν όλοι έχουν μία κοινή πορεία.

Έτσι ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου "Ισνάφια 2019" με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας - Σαπών, του συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας "Βοηθάμε τον τόπο μας" και των επαγγελματιών της Ξυλαγανής, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών. Η αναβίωση του εθίμου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ξυλαγανής, ενώ συγχρόνως μοιράστηκαν στον κόσμο σαρακοστιανά εδέσματα και λουκουμάδες, παράλληλα με ζωντανή μουσική και χορό για όλους. Πριν το γλέντι, ο 'γαμπρός' και η 'νύφη', συνοδεία του άρματος, έκαναν γύρο σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής, ως επιτάσσει το έθιμο.

Β. Μουζαλιώτης:  Όλοι μαζί στην Ξυλαγανή
Στον "Χ" μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Πατεράδων Βαγγέλης Μουζαλιώτης, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος για το ότι όλοι οι σύλλογοι της περιοχής ένωσαν δυνάμεις, ότι πολύς κόσμος ήρθε στην περιοχή και το ότι ένα έθιμο ξεχασμένο τα τελευταία χρόνια επέστρεψε δυναμικά. "Τα Ισνάφια παλιά, επειδή υπήρχε φτώχεια, τα γιόρταζαν οι επαγγελματίες, που έβαζαν χρήματα, δημιουργούσαν το γλέντι και καλούσαν όλο τον κόσμο", διηγήθηκε και εξήγησε ότι έκαιγαν έναν φελλό και με αυτό τον τρόπο έβαφαν τους ανθρώπους στο μέτωπο, ώστε να τους καλέσουν στο γλέντι. "Πλούσιοι, μεσαία τάξη, φτωχοί, όλοι μαζί γλεντούσαν την Καθαρά Δευτέρα", εξήγησε και τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε ενωμένοι αλλά δεν έχουμε νεολαία, γι' αυτό και ευχαριστούμε τη νεολαία που επέστρεψε για το έθιμο". Τέλος, επεσήμανε ότι από εδώ και στο εξής οι σύλλογοι της περιοχής θα κάνουν εκδηλώσεις από κοινού.

Μ. Παπαδοπούλου:  Έχουμε το έθιμο στην καρδιά μας
Η νέα πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής Μαρία Παπαδοπούλου ήταν επίσης χαρούμενη δηλώνοντας ότι "έχουμε το έθιμο στην καρδιά μας, γιατί το έχουμε μάθει από τους παππούδες μας και το περιμέναμε πως και πως". Εξήγησε, ότι όχι μόνο οι σύλλογοι της περιοχής αλλά "και οι επαγγελματίες και ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών" συμπράττουν σε αυτή την προσπάθεια. "Όλοι βοήθησαν πάρα πολύ, το αποτέλεσμα φαίνεται και φαίνεται επίσης ότι υπάρχει διάθεση από τους νέους ώστε να συνεχίσουν το έθιμο", πρόσθεσε, για να τονίσει ότι οι Ξυλαγανιώτες ενώνουν δυνάμεις για να γίνονται δράσεις στον τόπο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι