ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΒΡΑΔΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Οι ρεμπέτες ...της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΚΕΠΠΑΚ
Νατάσα Λιβεριάδου
Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης

Στο πλαίσιο των Ελευθερίων, το μουσικό σχήμα Θρακιωτών "ρεμπέτες του ντουνιά" παρουσίασε 28 διαχρονικά ρεμπέτικα


Ν. Λιβεριάδου: "Αγαπημένο σχήμα, για πρώτη χρονιά στα Ελευθέρια"

Διονύσης Βοργιάς

Ρεμπέτικο. Το τραγούδι του Πειραιά, της Μικρασίας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου. Από εκεί ξεκίνησε, έκανε το γύρο της Ελλάδας και του ελληνισμού, και οι ήχοι του έμειναν διαχρονικά, να τραγουδιούνται ακόμη σε ρεμπετάδικα, ταβέρνες, κουτούκια.


Στίχους και μελωδίες από εικοσιοκτώ ρεμπέτικα που έχουν "χαράξει" την πολιτισμική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαΐου στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης. Εκεί, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της Κομοτηνής, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής έδωσε βήμα στο μουσικό σχήμα  «Οι ρεμπέτες του ντουνιά».


Οι Κομοτηναίοι Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου στην κιθάρα, Χρήστος Παπακωνσταντίνου στον μπαγλαμά, Μαργαρίτης Σγουρής στη φωνή, μαζί με τον Αλεξανδρουπολίτη Γιάννη Καδόγλου στο μπουζούκι και τη Δραμινή Ελένη Σινίκογλου στη φωνή, μας ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή: Βαμβακάς, Μπαγιαντέρας, Μπατής, Χατζηχρήστος, Τσιτσάνης, Τούντας, Σκαρβέλης, Παπάζογλου, Διαμαντής ή Νταλγκάς, πέρασαν από τα χείλη και τα μουσικά τους όργανα. Και τραγούδια διαχρονικά: Αμάν Κατερίνα μου, Μη μου λες γιατί ξεχνάς, Κάτω στα λεμονάδικα ή οι λαχανάδες, Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Για σένα μαυρομάτα μου, Μπουζούκι μου διπλόχορδο, Κλωστηρού, Καπνουλούδες, Ο θερμάστης, Ραντεβού σαν περιμένω, Τράβα ρε μάγκα και αλάνι, Μπράβο σου πως με δουλεύεις, Ο Αντώνης ο βαρκάρης, Δε μου μιλάς δε με κοιτάς, Φραγκοσυριανή, Το μαγκαλάκι, Έλα να πάμε τσάρκα, Κολωνάκι-Τζιτζιφιές, Παραπονιάρικό μου, Αχάριστη, Νύχτες μαγικές η αραπίνες, Η μάγισσα της αραπιάς, Πασσατέμπο, Χτίζουν και γκρεμίζουν κάστρα, Χάτζη μπαξές ή μπαξέ τσιφλίκι, Χαράματα η ώρα τρεις, Το μινόρε της αυγής.


Προσωπική μας επιλογή, αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια, τα ακούσματα του Τσιτσάνη, του ρεμπέτη εκείνου που οι πενιές έχουν άρωμα μπαρουτιού, πολέμου, αντρισμού. Προπολεμικά και μεταπολεμικά, ο καλλιτέχνης του '40 μας "στοιχειώνει" ακόμη με τις μουσικές του.


Στον χώρο βρέθηκε και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία καλωσόρισε τους περίπου 70 θεατές κι αναφέρθηκε στους μουσικούς: "Χαιρόμαστε πολύ για τη συμμετοχή του συγκεκριμένου μουσικού σχήματος, γιατί είναι αγαπημένο τοπικά και ρεμπέτικο. Το βλέπουμε για πρώτη φορά στα Ελευθέρια, που κάθε χρόνο έχουν περισσότερες εκδηλώσεις", είπε μεταξύ άλλων. Οι εκδηλώσεις έχουν ευρύ περιεχόμενο, ώστε να ικανοποιούν όλα τα γούστα, ενώ έχουν χαμηλό προϋπολογισμό.


Την αφήγηση της βραδιάς ανέλαβε η Νικολέτα Παπακωνσταντίνου. Εκείνη μίλησε για την ιστορία του ρεμπέτικου, προλόγισε τα τραγούδια, τους καλλιτέχνες και τα απαραίτητα διαλλείματα. Τη βραδιά "έντυσε" κι ένα βίντεο, τύπου ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στους ρεμπέτες. "Για να εξορκίσει τον έρωτα μιας γυναίκας και τις αδικίες της ζωής", γι' αυτούς τους λόγους δημιουργούνται τα ρεμπέτικα. Μουστάκια, κομπολόγια, πενιές και το απαραίτητο ...ζεϊμπέκικο, όλα έκαναν την εμφάνιση τους στο βίντεο. Με ονειρική περισυλλογή ο αντρίκιος χορός, αφιερωμένος πάνω από όλα στη συνείδηση του χορευτή, συνοδεία μπουζουκιού ή μπαγλαμά.
Το ρεμπέτικο είναι μια από τις παρακαταθήκες του ελληνισμού και το απολαύσαμε στο πλαίσιο των Ελευθερίων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο