fbpx Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΜΑΓΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λεωνίδας Καβάκος
κρατική ορχήστρα Αθηνών

Η βραδιά είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Θανάσης Τσολάκης

Από όλη τη Θράκη προσήλθαν στην Κομοτηνή φιλόμουσοι, που άδραξαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν από κοντά έναν από τους διάσημους Έλληνες βιολονίστες –τον Λεωνίδα Καβάκο.

Ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) δίνοντας παραστάσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα υπό τον τίτλο «Προσφορά Μουσικής / Μουσική Προσφορά». «Ειναι μία προσπάθεια που γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία μου με τους μουσικούς της ΚΟΑ και μας έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα σε αρκετές πόλεις», είπε ο κος Καβάκος περιγράφοντας το project και διευκρίνισε ότι αυτό γίνεται «χωρίς κέρδος για μας (εν τους μουσικούς), τουναντίον σκοπό έχει να στηρίξει ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Τα χρήματα που συγκέντρωσε το κουτί της στην εισοδο του Μεγάρου προσφέρθηκαν στον σύλλογο «Άγιοι Θεοδωροι» που μεριμνά για άτομα με νοητική υστέρηση και κατά τον κο Καβάκο αυτή η προσφορά είναι «η πεμπτουσία της συναυλίας».

Το αδιαχώρητο στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Το ρόλο της «ταξιθέτριας» ανέλαβε η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου, η οποία χρειάστηκε πολλές φορές να εξηγήσει ότι η είσοδος στη συναυλία ήταν μεν δωρεάν, αλλά μόνο για όσους είχαν προμηθευτεί τις σχετικές προσκλήσεις από τα σημεία διανομής. Επειδή όμως αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό από όλους, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν πολλοί που δεν κατάφεραν να μπουν στο Μέγαρο, παρά το γεγονός ότι έφτασαν ως εκεί.

Την πρόβα της ΚΟΑ είχαν παρακολουθήσει νωρίτερα μουσικά σχολεία της περιοχής, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Θανάσης Τσώνης χαρακτήρισε την εκδήλωση «μοναδική» και είπε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις και «στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων». Κατά τον κο Τσώνη, οι προσκλήσεις «έγιναν ανάρπαστες» και έπεται συνέχεια.

Το πρόγραμμα της συναυλίας
Η βραδιά ξεκίνησε με το μπαρόκ Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι μείζονα, BWV 1042 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ένα έργο με ιταλικές επιρροές. Συνεχίστηκε με τη μεγαλειώδη Συμφωνία αρ. 83 σε σολ ελάσσονα, Hob. I/83, του Γιόζεφ Χάυντν – μία από τις έξι Συμφωνίες του Παρισιού, η οποία έχει λάβει το προσωνύμιο «Η Κότα», λόγω των παραγόμενων ήχων που αναπαριστούν την κίνηση του συμπαθούς πτηνού. Ολοκληρώθηκε με την εμβληματική τέταρτη Συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς, απαύγασμα της ωριμότητάς του ως συμφωνικού συνθέτη.

Μελανό σημείο της βραδιάς τα χειροκροτήματα σε λάθος στιγμές που μάλιστα ανάγκασαν τρόπον τινά τον βιρτουόζο του βιολιού Λεωνίδα Καβάκο να διακόψει και να εξηγήσει το σωστό χρονικό σημείο του χειροκροτήματος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε