ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 4 Απριλίου, 2017 - 11:00
"Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΓΚΟΥΣΤΛ" ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΡΕΞ

Ο Κομοτηναίος Χρήστος Παπαδόπουλος επέστρεψε ως ηθοποιός

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΕΞ
θέατρο
παράσταση
Χρήστος Παπαδόπουλος

Από την θεατρική ομάδα "α΄ όπως β΄" μια ιδιαίτερη παράσταση

Διονύσης Βοργιάς

Ένας Κομοτηναίος, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, επέστρεψε στην περιοχή ως ηθοποιός. Κάνουμε λόγο για τον Χρήστο Παπαδόπουλο, της θεατρικής ομάδας "α΄ όπως β΄", η οποία το βράδυ του Σαββάτου 1 Απριλίου παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ την παράσταση "Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ", μια διασκευή για το θέατρο της ομώνυμης νουβέλας του Άρτουρ Σνίτσλερ, μπροστά σε περίπου 150 θεατές.
Το πρώτο συναίσθημα που "γευτήκαμε" στην παράσταση ήταν η απορία. Μπαίνοντας στο θέατρο, αντί να περιμένουμε τους ηθοποιούς να ξεκινήσουν τις ερμηνείες τους, γίναμε μάρτυρες μιας παράδοξης εικόνας. Οι ηθοποιοί ήταν αυτοί που μας ...περίμεναν. Χρήστος Παπαδόπουλος και Γιώργος Βεργούλης, στη σκηνή, σχεδόν ακίνητοι, κάνοντας μόνο κάποιους νευρικούς σπασμούς, σα να μας ...περιμένουν να κάτσουμε ήσυχοι. Οι ηθοποιοί μάλιστα πήραν τις θέσεις τους σχεδόν τριάντα λεπτά πριν την επίσημη έναρξη της παράστασης. Ακριβώς στις 21:00 ο φωτισμός χαμήλωσε και η πρώτη ατάκα ήταν γεγονός. Οι θεατές καθηλώθηκαν και παρακολούθησαν μια παράσταση, που κάποιους συγκλόνισε και σε άλλους πέρασε αδιάφορη.

Η παράσταση "ξετυλίχθηκε" ως εξής ...Τον Ιούνιο του 1901 το υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αποφάσισε την απόταξη του συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ από τον αυστροουγγρικό στρατό. Αιτία γι’ αυτό, η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νουβέλας “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ”, έργο που κατηγορήθηκε ότι “έβλαψε και υποβίβασε την τιμή και το κύρος του στρατεύματος”. Επιχειρήθηκε μία σκηνική παρουσίαση του έργου, όπου παρακολουθήσαμε τις σκέψεις του εν λόγω ανθυπολοχαγού, όσο αυτός περιδιάβαινε τους δρόμους της Βιέννης, στη διάρκεια μίας μόνο νύχτας.


Για την ομάδα:

Η ομάδα α’ όπως β’ δημιουργήθηκε το 2016 από τους Γιώργο Τσόπα (σκηνοθέτη), Γιώργο Βεργούλη (ηθοποιό), Χρήστο Παπαδόπουλο (ηθοποιό) και Ειρήνη Ατματζίδου (σκηνογράφο). Τα μέλη αυτής έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν με κοινούς τους τόπους το Αβέρτο Θέατρο και το Σχήμα Εκτός Άξονα. Σκοπός της σύμπραξης αυτής η δημιουργία θεατρικών παραστάσεων - προτάσεων με τρόπο ανεξάρτητο και αυτοοργανωμένο. Η παράσταση “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ” του Άρτουρ Σνίτσλερ αποτελεί και την πρώτη καλλιτεχνική πρόταση της ομάδας αυτοοργανωμένο. Απώτερος δε στόχος της ομάδας είναι η χρήση του θεάτρου, όχι μόνο ως μέσο καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης των μελών της, αλλά και ως μέσο επικοινωνίας προτάσεων με το κοινό και παρουσίασης αφορμών για διάλογο. Η πρώτη τέτοια πρόταση της ομάδας αποτελεί η παράσταση “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ”, που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Άρτουρ Σνίτσλερ (1900) και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017 στο Θέατρο Άνετον, στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης “Ανοιχτή Σκηνή 2017 – Θεατρικές Φωνές της Πόλης”

Συντελεστές: Μετάφραση, διασκευή & σκηνοθεσία: Γιώργος Τσόπας, σκηνογραφία & ενδυματολογία: Ειρήνη Ατματζίδου, φωτισμοί: Πάνος Δεληνικόπουλος, επιμέλεια κίνησης: Δροσιά Τριαντάκη, αφίσα & γραφιστική επιμέλεια: Ειρήνη Ατματζίδου, μουσική επιμέλεια: Τάσος Πελτέκης, teaser: Αλέξης Τσιάμογλου, φωτογραφίες: Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Μάριος Βεργούλης, Θάνος Κωστίκος, Γιώργος Μαυρίδης. Ερμηνεία: Ο Γκουστλ…: Γιώργος Βεργούλης … και ο Εαυτός του: Χρήστος Παπαδόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε