ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ REX ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
θέατρο
ΡΕΞ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 9.00 το βράδυ 


Στέλιος Μάινας: Ο Παπαδιαμάντης είναι η ψυχή των Ελλήνων

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μια διαφορετική παράσταση θα φιλοξενήσει το ερχόμενο Σάββατο η σκηνή του ΡΕΞ στην πόλη μας. Ο λόγος για τη «συνάντηση» του Στέλιου Μάινα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη – μια παράσταση που έρχεται και στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.
Ο δημοφιλής ηθοποιός διαβάζει τα διηγήματα «υπηρέτρα», «έρως ήρως» και «το μυρολόγι της φώκιας», ενώ τον πλαισιώνουν οι μουσικοί Κώστας Κωνσταντάτος και Ουρανία Πάτζιου. 
Ο Στέλιος Μάινας φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ενόψει της επίσκεψής του στην πόλη μας και μίλησε τόσο για την παράσταση, όσο όμως και για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που τον χαρακτηρίζει «ατίθασο συγγραφέα». 
«Ατίθασος», εξηγεί ο ηθοποιός «σημαίνει ότι είναι ένας συγγραφέας που δεν είναι αναγνώσιμος για το ύφος του κατευθείαν. Χρειάζεται μια διαμεσολάβηση. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να είμαστε διαμεσολαβητές  του λόγου του Παπαδιαμάντη ώστε να φτάνει στο κοινό όσο πιο ανόθευτος γίνεται, και να καταλαβαίνει το κοινό ποια είναι η πραγματική ψυχή του συγγραφέα. Ο Παπαδιαμάντης είναι η ψυχή των Ελλήνων. Ο Παπαδιαμάντης αντικατοπτρίζει πραγματικά τον απλό άνθρωπο, τα βάσανα και τα θέλω του απλού ανθρώπου, τα όνειρά του, τις διαψεύσεις του και μας φέρνει πολύ κοντά στην σημερινή εποχή. Ο Παπαδιαμάντης δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίστηκε ο "άγιος των ελληνικών γραμμάτων" διότι ήταν ένας πολύ λιτός άνθρωπος - ασκητικός. Ήταν βιωματική η γραφή του αλλά διέθετε μια συγκλονιστική φαντασία - μια φαντασία του απλού ανθρώπου που επικοινωνεί».
Σε άλλο σημείο ο ηθοποιός περιγράφει την προσωπική του σχέση με το έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη, αλλά και την γνωριμία του με έναν από τους πιο σημαντικούς μελετητές του έργου του: «Προέρχομαι από μια γενιά που διάβαζε Παπαδιαμάντη αλλά εννοείται ότι είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά τον μελετητή του Παπαδιαμάντη τον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο που είναι ο διηγηματογράφος μας. Θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος διηγηματογράφος εν ζωή. Ο Ηλίας έχει γράψει αρκετά βιβλία για τον Παπαδιαμάντη και έχει αναλύσει όλη αυτή την ιστορία του Παπαδιαμάντη για την ζωή του και για αυτή την μεταφυσική που έχει ο ίδιος ο συγγραφέας και την χαρά της ζωής. Δεν διαβάζουμε το έργο Παπαδιαμάντη - τον ερμηνεύουμε τον Παπαδιαμάντη».


Ειδικότερα για την παράσταση, ο Στέλιος Μάινας, σχολιάζει:  «Είναι προκλητικό το εγχείρημά μου. Αυτό ήταν μια ιδέα που είχε ο Γιώργος Πουλίδης πριν από μερικά χρόνια που σκηνοθέτησε την παράσταση μας και με βρήκε σύμφωνο αμέσως. Είναι μια παράσταση που την παρουσιάζουμε τουλάχιστον δυόμιση με τρία χρόνια, έχουμε παίξει σε ιερούς ναούς, έχουμε κάνει πρεμιέρα στην μητρόπολη Ζωγράφου με 850 άτομα. Αυτό το διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι: ότι ο λόγος του Παπαδιαμάντη ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το περιβάλλον που λέγεται ιερός ναός. 


Ο λόγος του Παπαδιαμάντη είναι πολιτικά κριτικός απλά δεν φωνασκεί. Νομίζει ότι η σωστή πολιτική δεν ασκείται με φωνασκίες. Οι φωνασκίες πολλές φορές σκεπάζουν τον ουσιαστικό λόγο. Αυτή η παράσταση κατά κύριο λόγο είναι μουσική παράσταση, ο λόγος του Παπαδιαμάντη έχει φοβερή μουσικότητα παρόλο που είναι πεζό κείμενο. Υπάρχει το μέλος μέσα στο έργο αλλά πέρα από το μέλος μέσα στον λόγο έχουμε δύο εξαίρετους μουσικούς που συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια τον Κώστα Κωνσταντάτο και την Ουρανία Πάτζιου, που παίζουν όργανα, τραγουδάνε δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια -και όχι μόνο- αλλά τραγούδια της ψυχής. Όλοι μαζί προσπαθούμε να μεταφέρουμε το κοινό σε μια άλλη υπέρβαση, σε μια υπερβατική διάσταση που είναι ο πραγματικός παπαδιαμάντειος λόγος».


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ώρα έναρξης: 21.00 - Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο ΡΕΞ
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)
Προπώληση:  Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο, Δημοκρίτου 7, 2531084041.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού