ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2015 - 11:00
ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΠΕΡΠΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Νέοι με και χωρίς αναπηρία ανεβάζουνθεατρική παράσταση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το εντατικό σεμινάριο θεάτρου για νέους και νέες από 16 μέχρι 21 ετών ξεκίνησε και περιλαμβάνει ακόμα και επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Καταρρίπτεται η έννοια του διαφορετικού στη σημερινή «φυσιολογική» κοινωνία και αναδεικνύεται η σύγχρονη παρουσίαση θεατρικών πρακτικών, βασισμένη στους νέους και στην ομαδική εργασία
Τα μαθήματα ξεκίνησαν και νέοι και νέες από δύο χώρες, άτομα με και χωρίς αναπηρία, συνεργάζονται για μία πρωτότυπη θεατρική παράσταση, που θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μία ακόμα πρωτοβουλία του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ». Συγκεκριμένα ο σύλλογος «Περπατώ» σε συνεργασία με την ομάδα πρωτοβουλίας του ελληνικού πολιτισμού στη Γερμανία «Π.Ο.Π.», το διαπολιτισμικό δίκτυο νεολαίας «Wilde Rose» της Ομοσπονδίας Γερμανών Προσκόπων (BDP) και την ένωση για διεθνή προγράμματα Νέων «AGIP Unna» διοργανώνει ένα εντατικό σεμινάριο θεάτρου υπό τον τίτλο «Η μάσκα», το οποίο περιλαμβάνει και εργαστήρια εικαστικών τεχνών, όπως ζωγραφική. 

Τα μαθήματα ξεκίνησαν ήδη από την Κυριακή 30 Αυγούστου, οπότε έφτασαν στην πόλη μας νέοι και νέες από 16 μέχρι 21 ετών από τη Γερμανία, αλλά και από την Ελλάδα, Κομοτηνή και Κέρκυρα, με ή χωρίς αναπηρία. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου φιλοξενούνται στους χώρους του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ. (Τέρμα Λ. Δημοκρατίας) στην πόλη μας, εκεί όπου τους συνάντησε ο «Χ» το πρωί της Δευτέρας 31 Αυγούστου, συγκεντρωμένους όλους σε μία αίθουσα να παρακολουθούν μαθήματα θεάτρου. Τα εργαστήρια του σεμιναρίου πραγματοποιούνται σε χώρους του «Κ.Ε.Α.Δ.Α.» και του Συλλόγου «Περπατώ».

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να καταρρίψει την έννοια του διαφορετικού στη σημερινή «φυσιολογική» κοινωνία και να αναδείξει τη σύγχρονη παρουσίαση θεατρικών πρακτικών, βασισμένη στους νέους και στην ομαδική εργασία. «Είναι κάτι πολύ πρωτότυπο ακόμα και για εμάς, γιατί δεν είχαμε τολμήσει μέχρι στιγμής μία τέτοια συνεργασία ατόμων με ή χωρίς αναπηρία σε τόσο μικρές ηλικίες», έκανε γνωστό μιλώντας στον «Χ» ο Απόστολος Τζουμαλάκης κοινωνικός λειτουργός του συλλόγου Περπατώ.
Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν νέους τρόπους επικοινωνίας και καλλιτεχνικής συνεργασίας. Εκτός από τα εργαστήρια, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και να δοκιμάσουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, όπως canoe. Συνδυάζοντας παράγοντες όπως η χαρά και η διασκέδαση, οι υπαίθριες δραστηριότητες και η φαντασία, θα εισαχθούν και θα επεξεργαστούν θέματα σχετικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την διαφορετικότητα. 

Οι εργασίες της ομάδας θα ολοκληρωθούν με μία θεατρική παράσταση στις 5 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης, στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των βιωματικών εργαστηρίων του σεμιναρίου.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η ανοχή που υπήρχε μέχρι πρότινος και από πλευράς πολιτείας αλλά και θεσμικών αρχών,  να σφάζονται ανεξέλεγκτα αιγοπρόβατα και βοοειδή στις θρησκευτικές γιορτές,  όπως είναι το Πάσχα,  αλλά και το Μπαϊράμ,  

Ημερολόγιο