ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Μαρτίου, 2018 - 11:00
"ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΝΟΥΦΑΡΑ" ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μία συγκλονιστική αστυνομική ιστορία μυστηρίου, μηνυμάτων και συγκίνησης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαρία Προδρόμου
Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσιάστηκε στη Λέσχη Κομοτηναίων από το Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδης, τις εκδόσεις Μάτι, την ΦΠΚ Πρωτοπορία Κομοτηνής, με χορηγό επικοινωνίας τον "X" 


Μ. Προδρόμου: "Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν μία πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία"

Διονύσης Βοργιάς

Ως συγκλονιστική χαρακτήρισε για την ίδια, την συγγραφή του νέου της βιβλίου, η συγγραφέας Μαρία Προδρόμου, το βιβλίο της οποίας και παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαρτίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.


Πιο αναλυτικά, το Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδης, οι εκδόσεις Μάτι, η φοιτητική παράταξη Κομοτηνής Πρωτοπορία Κομοτηνής, ο Χρόνος, με την βοήθεια της φιλολόγου Μαρίας Τσαγγάρη, παρουσίασαν το βιβλίο της Μαρία Προδρόμου με τίτλο "Ματωμένα νούφαρα".  Σε μία όμορφη και κατάμεστη από κόσμο βιβλιοπαρουσίαση, η συγγραφέας, αν και χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων, μας συστήθηκε με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους αντίστοιχους ξένους συγγραφείς. Μαζί της στο πάνελ της παρουσίασης βρέθηκε και η φιλόλογος Μαρία Τσαγγάρη, που επιμελήθηκε την παρουσίαση της βραδιάς.


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Χαρούμενη παρουσιάστηκε η Μαρία Προδρόμου, με την οποία και συζητάμε μετά τη λήξη της βιβλιοπαρουσίασης. "Χαίρομαι, γιατί ο κόσμος με αγκάλιασε με πάρα πολύ αγάπη και συγκινήθηκα πάρα πολύ. Και η Μαρία (Τσαγγάρη) μας βοήθησε πολύ και ήταν καταπληκτική. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τόσο πολύ κόσμο και τελικά όλα κύλησαν πάρα πολύ όμορφα", μας λέει. 


Αυτό άλλωστε είναι το 13ο βιβλίο της και 4ο σε ελληνικό εκδοτικό οίκο, άρα είναι αρκετά γνωστή στο αναγνωστικό κοινό, ιδίως δε σε όσους έχουν καταγωγή από το όμορφο νησί. Μάλιστα, έχει έτοιμα κι άλλα τρία βιβλία, γι' αυτό θα μπορείτε να βρίσκετε δικούς της τίτλους σε όλα τα βιβλιοπωλεία για πολλά ακόμη χρόνια. Η ίδια μας εκφράζει την πεποίθηση ότι θα συνεχίζει να γράφει, αλλά σχολιάζει και την μικρή στροφή της στο αστυνομικό μυθιστόρημα: "Συνήθως με έχουν ως ρομαντική συγγραφέα, αλλά ξαφνικά τους έκανα την ανατροπή, αλλά χαίρομαι που ο κόσμος δέχθηκε τα νέα βιβλία με μεγάλη χαρά κι εγώ χαίρομαι με της σειρά μου από τις κριτικές που παίρνω".


"Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, παρόλα αυτά πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές στιγμές στις οποίες ο αναγνώστης θα συγκινηθεί, ακόμη και θα δακρύσει. Όμως, δεν είναι μόνο η συγκίνηση το συναίσθημα που προσφέρει το βιβλίο, γιατί έχει πάρα πολλά μηνύματα και θα φέρει πολλά περισσότερα στον αναγνώστη", μας λέει αναφορικά με το βιβλίο καθαυτό.


Η κα Προδόμου μας βάζει συνταξιδιώτες κατά τη διαδικασία συγγραφής, η οποία και - όπως  μας λέει - την συγκλόνισε. "Η διαδικασία συγγραφής ήταν κάπως ψυχοφθόρος σε αρκετές στιγμές, ιδίως στις σκηνές όπου περιέγραφα τις δολοφονίες των κοριτσιών. Αρκετές φορές, αισθανόμουν κι εγώ πως ήμουν εκεί, γιατί μπήκα τόσο πολύ σε αυτό τον ρόλο. Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν μία πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία. Με είχε συνεπάρει τελείως η γραφή, γι' αυτό και ολοκλήρωσα το βιβλίο σε οκτώ μήνες", μας εξηγεί αναλυτικά για το πώς έγραψε το βιβλίο και τί ήταν αυτό που την καθήλωσε στην συγγραφή.


Δεν θα μπορούσαμε παρά να ζητήσουμε κι ένα σχόλιο από την συγγραφέα, για το αν ο κόσμος διαβάζει ακόμη, εν καιρώ κρίσης, ή έχει παραμελήσει κάθε μορφή ανάγνωσης. "Ο κόσμος ακόμη διαβάζει βιβλία, παρά την οικονομική κρίση. Κάποιος που αγαπάει το βιβλίο, θα βρει πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσα από δανειστικές βιβλιοθήκες. Ο κόσμος που θέλει να διαβάσει, δεν επηρεάζεται από την κρίση. Φυσικά όμως και θα μπορούσε ο κόσμος να διαβάζει περισσότερο", διαπιστώνει σχετικά, ενώ αναφορικά με το τί είναι αυτό που ψάχνει ο μέσος αναγνώστης να βρει σε ένα βιβλίο, σύμφωνα με την συγγραφέα είναι η διέξοδος από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της: "Ο κόσμος έχει βαρεθεί να διαβάζει συνηθισμένες καταστάσεις. Ψάχνει κάτι που να τον ταξιδέψει! Ο αναγνώστης θέλει να διαβάζει για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ