ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Μια ερωτική νουβέλα από έναν Εβρίτη δημιουργό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσίαση
Πασχάλης Τσαρούχας
ΟΧΤΩ
Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο

"Θέατρο και συγγραφή είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες", λέει η Σοφία Μενεσελίδου για το βιβλίο του ηθοποιού-συγγραφέα 

Διονύσης Βοργιάς


Το βράδυ της Τρίτης 14 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, και συγκεκριμένα στο καφέ-μπαρ Οχτώ, το βιβλίο του Πασχάλη (Παπα)Τσαρούχα με τίτλο "Και να σκεφτείς, είχαμε σχεδόν νικήσει...". Στον φιλόξενο χώρο του εν λόγω καφέ-μπαρ βρέθηκε αρκετός κόσμος ο οποίος συζήτησε με τον συγγραφέα, ενώ ως συντονίστριες συμμετείχαν στη συζήτηση η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα και η φιλόλογος-πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, και οι δύο τους με πρώτη την ιδιότητα της αναγνώστριας. 


Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο Κομοτηνής και την ιδιοκτήτριά του Ιωάννα Δεμιράκη, ενώ ως χορηγός επικοινωνίας παρέστη "Ο Χρόνος", που είχε φιλοξενήσει το περασμένο διάστημα στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm τον συγγραφέα. 


Αναφορικά με καθαυτό το βιβλίο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οστριά και πρόκειται για μία νουβέλα που περιστρέφεται με άξονα μία έντονη ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων. "Δραματική, ερωτική, πολιτική ιστορία, σε μία χώρα που φλέγεται" την χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, το οποίο τον ακούει υπομονετικά και "καραδοκεί" με πλήθος ερωτήσεων που συνθέτουν μία κοινωνικό-πολικό-ερωτική συζήτηση, με άξονα το βιβλίο αλλά και πολύ πέρα από τις σελίδες του.


"Λίγες εικόνες από το παρελθόν τους και πολύ στο σήμερα", αναφέρει ο κος Τσαρούχας για το πως εκτυλίσσεται το βιβλίο, και προσθέτει: "Είναι μια ιστορία η οποία τελειώνει με πολύ έντονο και δύσκολο τρόπο και για τους δύο. Αυτός είναι ο άξονας, είναι το τρένο στο οποίο εγώ αποφάσισα να επιβιβάσω όλο το κοινωνικό-ιδεολογικό κομμάτι μέσα από τις σημειώσεις του ήρωα της ιστορίας". Ο συγγραφέας υπογράμμισε και πως το βιβλίο δεν είναι αυτοαναφορικό, αν και μερικά "κομμάτια" του εαυτού του περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου προς τον αναγνώστη.


Ο Πασχάλης Παπατσαρούχας - Τσαρούχας γεννήθηκε στον Περισσό και οι ρίζες του φτάνουν στο Σουφλί και την Κεφαλλονιά. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο θέατρο και έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές. Το 1998 απέσπασε για την ερμηνεία του στην κινηματογραφική "Βασιλική" του Β. Σερντάρη το Κρατικό Βραβείο Ερμηνείας α' αντρικού ρόλου, το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Mar de Plata της Αργεντινής και το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλο Καΐρου της Αιγύπτου. Ειδικεύεται στη συγγραφή παιδικών βιβλίων για τα οποία επίσης έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, αλλά πλέον έχει κάνει "άνοιγμα" και προς τη γραφή ενηλίκων.


"Ο συγγραφέας είναι παλιός γνώριμος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής καθώς είχαμε την χαρά να τον φιλοξενήσουμε με μία εξαιρετική παράσταση, τον Ληστή, και με μία μουσική παράσταση πριν από δύο χρόνια", είπε η κα Μενεσελίδου για την σχέση του συγγραφέα με την Κομοτηνή, και πρόσθεσε: "Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γοητευτικό βιβλίο, μία νουβέλα που πραγματεύεται τον έρωτα και την κοινωνική πάλη, με έναν λόγο επίκαιρο και συγκινητικό".


"Ο Πασχάλης είναι πολυτάλαντος κι δώσει εξαιρετικά δείγματα ήδη και στον χώρο της γραφής, κυρίως με την παιδική λογοτεχνία αλλά τώρα και με τη νουβέλα του", ήταν τα λόγια της για τον συγγραφέα, ενώ για τη σχέση θεάτρου-συγγραφής, ανέδειξε πως "άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες" κι έφερε το παράδειγμα πως "στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πέρσι κάναμε ένα μεγάλο σεμινάριο με το τμήμα ελληνικής φιλολογίας για τη δημιουργική γραφή".


Τη χαρά της για το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ ακροατηρίου-συγγραφέα, αποτύπωσε η Νάγια Δαλακούρα. "Είναι μεγάλη μας χαρά, όταν έρχονται στην πόλη μας ως καλεσμένοι άνθρωποι που έχουν τόσα πολλά να μας πουν", είπε, ενώ για την ενεργό συμμετοχή της στη βιβλιοπαρουσίαση πρόσθεσε: "Χαίρομαι που υπήρξα κομμάτι της παρουσίασης ενός βιβλίου που είναι χτισμένο πάνω σε βαθιά ιδεολογία, η οποία διατρέχει όλες τις σελίδες του".
"Έγινε μία πολύ ωραία συζήτηση την οποία δεν έχουμε την τύχη να έχουμε τις περισσότερες φορές στις μέρες μας", δήλωσε καταληκτικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υποψήφιοι   με τελεσίγραφα και με ένα απλό e-mail,  είναι η μόδα των ημερών. Γεννημένοι αρχηγοί,  χωρίς να πλαισιώνονται από υποστηρικτές  και στη  συγκεκριμένη  περίπτωση υποψήφιους συμβούλους.