ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη αρχαία που φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Εκθέματα

Το μεγάλο μουσείο που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2020

Διονύσης Βοργιάς

Στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί και σιγά-σιγά γίνονται βήματα προς υλοποίησή του. Πρόκειται για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης. Είναι έργο προϋπολογισμού περίπου 3 εκ. ευρώ που φέρει την ονομασία "Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης" και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. 


Αφορά σε ένα σύνολο έργων που έχουν ως αντικείμενο τη διατήρηση, προστασία και αξιοποίηση, σε μια λογική βιώσιμης ανάπτυξης, του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος μιας περιοχής. Στόχος είναι το μουσείο να αποτελέσει μέσο βελτίωσης της ελκυστικότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού, εμπλουτίζοντας το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, αλλά συμβάλλοντας και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής προς όφελος της τοπικής οικονομίας και μικροεπιχειρηματικότητας.


Το έργο "Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης" αφορά στην κατασκευή του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πρόκειται για νέο κτίριο συνολικής δόμησης 2.200 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 8.400 τ.μ.


ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Αρχαία που φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, προκειμένου να δοθούν κατόπιν στο νέο μουσείο Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να μετακινηθούν προς την Αλεξανδρούπολη, με την φροντίδα των αρμόδιων υπηρεσιών. 


"Μέρος αυτών θα εκτεθεί στο νέο μουσείο Αλεξανδρούπολης. Στο νέο έργο περιλαμβάνεται η οργάνωση των αποθηκών και η νέα έκθεση", μας ενημερώνει σχετικά η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα. Μεταξύ των αρχαίων ξεχωρίζουν πέντε πήλινες σαρκοφάγοι, που αναμένεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση του νέου μουσείου Αλεξανδρούπολης. 


Συνολικά, τα αντικείμενα θα συσκευαστούν με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα από μεταφορική εταιρία, με τη φροντίδα και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Στην "επιχείρηση" θα εμπλακούν 3 τεχνικοί έργων τέχνης, 1 φορτηγό μεταφοράς έργων τέχνης και 13 κιβώτια ειδικά για μεταφορά έργων τέχνης. 


Η εκκρεμότητα της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του Έβρου από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη θα έχει λυθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε η Εφορεία με μεταφορική εταιρεία που έχει έδρα την Ελευσίνα. Το κόστος για τις εργασίες και τις υπηρεσίες που θα παρέχει η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 23.200 ευρώ.


ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ "ΠΥΛΕΣ" ΤΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μπορεί το έργο "Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης", βάσει χρονοδιαγράμματος, να ολοκληρώνεται προς τα τέλη 2020, όμως το μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις "πύλες" του το επόμενο διάστημα, με περιοδική έκθεση.


Πιο αναλυτικά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου με ιδιαίτερη χαρά ανακοίνωσε ότι "το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό με την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογική Τεκμηρίωση της ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στη Μάκρη». Η έκθεση έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με πτυχές του κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου ενός από τους παλαιότερους μέχρι σήμερα προϊστορικούς οικισμούς στον χώρο της Αιγαιακής Θράκης, μέσα από εποπτικό ενημερωτικό υλικό, αντίγραφα σημαντικών ευρημάτων και ποικίλες δραστηριότητες.


Ο οικισμός αυτός της 6ης χιλιετίας π.Χ. βρίσκεται δίπλα στη γνωστή σε όλους μας «Σπηλιά του Κύκλωπα» στη Μάκρη. Στη θέση αυτή, από τη δεκαετία του ’80 έγιναν ανασκαφικές έρευνες που έφεραν στο φως έναν σημαντικό νεολιθικό οικισμό, κατάλοιπα ενός μικρού εμπορικού σταθμού των κλασικών χρόνων, αλλά και κινητά και ακίνητα ευρήματα μεταγενέστερων εποχών, έως τους βυζαντινούς χρόνους, που αποκαλύπτουν τη διαχρονικότητα και τη μεγάλη σημασία που είχε ο χώρος αυτός για τους κατοίκους της περιοχής".


Η εφορεία μάλιστα καλεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να εμπλουτίσουν, με ιδιωτικό φωτογραφικό υλικό, την έκθεση: "Η περιοδική έκθεση όμως δεν περιορίζεται μόνο στην πληροφόρηση. Φιλοδοξεί να καταστήσει το τοπικό κοινό συνδημιουργό και συνοδοιπόρο σε ένα ταξίδι στον χρόνο, με φόντο τον αρχαίο οικισμό της Μάκρης! Σας προσκαλούμε να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο της έκθεσης με εικόνες του χθες και του σήμερα, που θα υποστηρίξουν τη διαχρονική χρήση του αρχαιολογικού χώρου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί ποικίλες σχέσεις και δεσμούς με το φυσικό περιβάλλον.


Για το λόγο αυτό σας προσκαλούμε να μας παραχωρήσετε προσωρινά παλιές ή νέες φωτογραφίες από το προσωπικό σας αρχείο, οι οποίες να εστιάζουν στον χώρο που εκτείνεται γύρω, πάνω και κάτω από τη σπηλιά του Κύκλωπα. Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, στιγμιαίες, εκτυπωμένες ή ψηφιακές, καλλιτεχνικές ή αναμνηστικές, παλιές ή πρόσφατες, φωτογραφίες που βρήκατε στο παλιό συρτάρι του παππού ή εκείνες που βγάλατε κάποια Πρωτομαγιά με την παρέα, σε έναν περίπατο ή ρομαντική βόλτα, με ή χωρίς πρόσωπα….


Οι φωτογραφίες αυτές θα σαρωθούν και θα ψηφιοποιηθούν, ώστε να προβάλλονται στην οθόνη της περιοδικής έκθεσης του μουσείου κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι πρωτότυπες θα σας επιστραφούν.


Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να προσκομίσει μέχρι τις 03.11.2017 το φωτογραφικό υλικό που διαθέτει στα γραφεία της Υπηρεσίας μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Υπηρεσιακή είσοδος από Καντακουζηνού. Περιοχή έναντι του Δημοτικού Κάμπινγκ), καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 900-1400. Οι ψηφιακές φωτογραφίες μπορούν να αποστέλλονται στο e-mail efaevr@culture.gr".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ