ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, 2017 - 17:06
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με τον βασιλιά Παλαιολόγο στην βυζαντινή Αναστασιούπολη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Τουρισμός
Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Επιμέλεια: Αλλιώτικες Προτάσεις

Θα ξεκινήστε προς τη διαδρομή Ξάνθη – Ίασμος – Κομοτηνή.

Στην δ/ση Πολυσίτου θα συνεχίστε προς Σούνιο και Αμαξάδες, όπου και θα δείτε την πινακίδα προς Αναστασιούπολη. Ακολουθώντας τον νότιο ασφαλτόδρομο για περίπου 3 χλμ θα περάσετε κάτω από την Εγνατία οδό και θα μπείτε για μόλις 1,5 χλμ σε βατό χωματόδρομο και θα τερματίσετε στην πύλη της Αναστασιούπολης. Ο χώρος εμπνέει ατμόσφαιρα εποχής, μέσα στην ησυχία και το γενικότερο περιβάλλον της λίμνης Βιστωνίδας. Τα τείχη περιβάλλουν την πάλαι ποτέ βυζαντινή καστροπολιτεία και όσα ερείπια υπάρχουν ακόμη θυμίζουν την εποχή των Παλαιολόγων. Ανάμεσα στην τοιχοποιία προβάλλουν τα σύμβολα και μονογράμματα της δυναστείας, δίνοντας μοναδικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να περπατήσετε στα μονοπάτια της πόλης και να φτάσετε στην άλλη πλευρά που βρίσκεται δίπλα στην ακρολιμνιά. Εδώ κάποτε ερχόταν τα καράβια που ταξίδευαν στο Θρακικό πέλαγος και φόρτωναν εμπορεύματα. Η σημερινή λίμνη αποτελούσε συνέχεια της θάλασσας που έφτανε ως εδώ. Η οποιαδήποτε είδους διαπέραση από την Ξάνθη προς Κομοτηνή ήταν αδύνατη, εξαιτίας της θάλασσας.

Εσείς θα συνεχίστε τον περίπατο βλέποντας το “αδιαπέραστο” τείχος της πόλης, καθώς και τα σημεία εισόδου όπου μάζευαν τους φόρους από τους εμπόρους που την επισκεπτόταν.

Από την νότια ακτή θα δείτε ως τα παράλια του Πόρτο Λάγους και του Φαναρίου. Στην περιοχή εκβάλλουν σήμερα οι ποταμοί Κομψάτος (από Ίασμο – Πολύανθο), Κόσυνθος (Ξάνθη) και Τραύος (βυζαντινός Βαθύριακας). Φέρνουν στην Βιστωνίδα γλυκό νερό και την καθιστούν μοναδικά πλούσιο υγροβιότοπο.

Εναλλακτικά μπορείτε να επιστρέψετε ακολουθώντας το ανάχωμα του Κόσυνθου και φτάνοντας στα χωριά Πολύσιτος και Κουτσό, μέσα από υπέροχες εικόνες στις όχθες του ποταμού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ