fbpx Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Χρήστου Χαρτοματσίδη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 19 Μαρτίου, 2020 - 10:00
Η ΝΟΥΒΕΛΑ «ΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΝΑ ΦΙΛΙ»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Χρήστου Χαρτοματσίδη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρήστος Χαρτοματσίδης
Βιβλιοπαρουσίαση

Χ. Χαρτοματσίδης: «Το βιβλίο είναι μια ‘κατάδυση’ στα βάθη της ψυχής»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Χαρτοματσίδη τέθηκε σε κυκλοφορία. Πρόκειται για τη νουβέλα του με τίτλο «Όσο κρατάει ένα φιλί», την οποία γνωστοποίησε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Το βιβλίο είναι γραμμένο εδώ και καιρό, αλλά έτυχε να δημοσιευτεί τώρα», έκανε γνωστό ο συγγραφέας. Δίνοντας μία ‘γεύση’ για το βιβλίο, είπε: «είναι μια ‘κατάδυση’ στα βάθη της ψυχής, εκεί που ‘γεννιούνται’ και παίρνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας. Κάποιοι το λένε υποσυνείδητο, μπορούμε να το πούμε και… πεπρωμένο».

Λίγα λόγια για το βιβλίο
O Χρήστος Χαρτοματσίδης, συγγραφέας με πλούσιο έργο στην ποίηση, το πεζό και το θέατρο, γιος πολιτικών προσφύγων που γεννήθηκε και σπούδασε στη Σόφια, με την τελευταία νουβέλα του μας μεταφέρει πρώτα στα ταραγμένα εμφυλιοπολεμικά χρόνια και μετά στα μετεμφυλιακά, σε μια πρώην Λαϊκή Δημοκρατία. H πρωταγωνίστριά του είναι μια γυναίκα που από το βουνό περνάει στην άλλη πλευρά και ζει εκεί μέχρι να επιτραπεί ο επαναπατρισμός της. 

H νουβέλα όμως δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα. Oι τόποι είναι το φόντο. H πολιτική ιστορία γνωστή και δεδομένη. Στο έργο το κυρίαρχο είναι οι χαρακτήρες και οι σχέσεις που εξελίσσονται ανεξάρτητα από τα ιδεολογικά πρόσημα.

Μια γυναίκα προς το τέλος του βίου της αφηγείται. Mε λόγο λιτό, ζωντανό, άμεσο, περιγράφει μια ταραγμένη ζωή. Aπό τα παιδικά χρόνια σε ένα χωριό της Θράκης, με το στίγμα της προσφυγοπούλας μάνας ανάμεσα σε οικογένειες γηγενών, στα ταραγμένα χρόνια του Εμφύλιου, όταν ο φόβος χωρίζει την οικογένεια στέλνοντας πατέρα και κόρες στο βουνό, κι από κει στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου η ζωή ξαναβρίσκει τη ρότα της. Σπουδές, δουλειά, αρρώστιες, έρωτες, νέες οικογένειες, μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα. 

Όμως οι χώροι όπου διαδραματίζεται η ιστορία δεν πρωταγωνιστούν. Το κυρίως θέμα, όπως είπαμε είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. 

Oι βασικές αντιθέσεις της κοινωνικής ζωής, αλήθεια - ψέμα, αγαθή προαίρεση - σκοπιμότητα, υπευθυνότητα - καιροσκοπισμός, ευαισθησία - σκληρότητα, αλτρουισμός - καριερισμός, αφέλεια - καπατσοσύνη, καθαρότητα - ιδιοτέλεια, ανιχνεύονται στους ανθρώπους σε όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκουν, όπως εδώ, έτσι κι εκεί και οπουδήποτε αλλού. Aυτές οι αντιθέσεις είναι που κυριαρχούν στις διαφορετικές φάσεις της ιστορίας που ξετυλίγεται στο βιβλίο.

H αφηγήτρια σχετιζόμενη με φίλους, συντρόφους, συγγενείς αναδεικνύει την ανέναη σύγκρουση καλού-κακού, που κινεί και καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, και κατά συνέπεια την παγκόσμια ιστορία.

H έμπειρη γραφίδα του X. Χαρτοματσίδη κάνει τη νουβέλα να διαβάζεται με μια ανάσα, αφήνοντας σαν επίγευση μια γλυκόπικρη αίσθηση…

Το βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε 8.12.1954 στη Σόφια από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, σπούδασε ιατρική και εργάζεται ως διευθυντής Μικροβιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Γνωρίζει βουλγαρικά, ρωσικά και αγγλικά. Έχει ήδη στο ενεργητικό του δεκατρία βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και μεταφράσεις. Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «Μανδραγόρας»», ενώ ποιήματα, διηγήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί και σε άλλα λογοτεχνικά περιοδικά.

Το 1980 διακρίθηκε με το Β’ βραβείο στον Πανβουλγαρικό Διαγωνισμό Διηγήματος και το 1990 απέσπασε το Β’ βραβείο, στο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος του εκδοτικού οίκου «Χ.Γ. Δάνωφ» και του Δήμου Φιλιππούπολης, για το μυθιστόρημα Κιθαρίστας σε ταβέρνα. Το 2003 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής παρουσίασε το δύο του μονόπρακτα «Το ασανσέρ» και «Η έξοδος μετά τις 6 μμ απαγορεύεται» με τον ενιαίο τίτλο Σκούρο μαύρο σχεδόν λευκό, σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη. Το 2008 το Κρατικό Θέατρο της πόλης Σιλίστρα της Βουλγαρίας παρουσίασε το θεατρικό του έργο Οι εφιάλτες του δήμιου Σανσόν σε σκηνοθεσία Στέφαν Στάιτσεβ. Η Λίλια ανέβηκε στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» σε σκηνοθεσία Χάρη Ευστρατίου. Από τον «Μανδραγόρα» κυκλοφορούν επίσης τα θεατρικά του Οι εφιάλτες του δήμιου Σανσόν, Τραγικό γκροτέσκο θέατρο, 2009 και Λίλια [Μπρικ] 2016. Η νουβέλα Όσο κρατάει ένα φιλί είναι το 16ο βιβλίο του. Από τις εκδόσεις Μανδραγόρας έχουν κυκλοφορήσει επτά βιβλία του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.