ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Κομοτηνή: Να διατηρήσουμε τα αρχοντικά που μας έμειναν

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης
Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης
ΔΚΕΠΠΑΚ

"Σήμερα έχουμε γνώση, τεχνογνωσία και ξέρουμε την αξία τους", λέει για τη διατήρηση-συντήρηση των αρχοντικών της περιοχής η ιστορικός τέχνης - μουσειολόγος Κική Χριστοδούλου

Διονύσης Βοργιάς

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσε την επιμορφωτική εκδήλωση "Αρχιτεκτονική και διακόσμηση από τον 18ο στον 20ο αιώνα" τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου, στον χώρο εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.


Από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, εξάχθηκαν επίκαιρα συμπεράσματα και καίριοι προβληματισμοί, κυρίως αναφορικά με τα αρχοντικά που έχουν απομείνει στην Κομοτηνή.


Πρώτη πήρε το λόγο στην εκδήλωση η επίκουρος καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για να αναπτύξει το θέμα "Η διακόσμηση των κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα", καταθέτοντας πλήθος ιστορικών παραδειγμάτων, κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία. 


"Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια δείγματα πολύ καλά διατηρημένων κτιρίων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κυρίως τα τελευταία χρόνια με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα αρχοντικά κινδυνεύουν και χρειάζονται άμεση επέμβαση και συντήρηση και πάρα πολλά από αυτά έχουν χαθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σε αυτά τα είκοσι χρόνια έχουν καταστραφεί πολύ σημαντικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής", είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της πρόσθεσε τα εξής:


"Να τηρηθεί το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο, ώστε μέσω της παρέμβασης του δημοσίου να διατηρηθούν αυτά τα αρχοντικά. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε χορηγία ιδιώτη, είναι επιθυμητή. Η αλήθεια όμως είναι πως συνήθως τα δείγματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς δεν εκτιμώνται όσο θα έπρεπε και δεν θεωρούνται αρκετά σημαντικά για να διατηρηθούν. Επίσης, η διατήρησή τους προσκρούει σε καθημερινή χρήση, γιατί η συντήρηση ενός τέτοιου κτιρίου είναι πολλές φορές οικονομικά δυσβάσταχτη".


Δεύτερη μίλησε η ιστορικός Τέχνης - μουσειολόγος Κική Χριστοδούλου αναπτύσσοντας το θέμα "Από την παράδοση στο νεωτερισμό: η ιδιωτική κατοικία στην Κομοτηνή από τον 19ο αι έως τις αρχές του 20ού". Η κα Χριστοδούλου έμεινε στα όρια της Θράκης, αναδεικνύοντας τις αλλαγές αρχιτεκτονικής στη Θράκη και στον γραπτό εσωτερικό διάκοσμο σε κάποιες κατοικίες.


"Καλώς ή κακώς, στην Κομοτηνή δεν έχουν μείνει πολλά. Τρία είναι όλα κι όλα τα σημαντικά παραδείγματα, δηλαδή η κατοικία του Τσανακλή, η οικεία Σκουτέρη και το αρχοντικό Στάλιου", ήταν το σχόλιό της για την περιοχή, ενώ κατόπιν καταπιάστηκε πιο αναλυτικά με τα συγκεκριμένα αρχοντικά. 


Αναφορικά με το πού οφείλεται η καταστροφή πολλών ιστορικών κτιρίων της Κομοτηνής, η ομιλήτρια ανέδειξε τα εξής: "Οφείλεται και στην άγνοια και στην αδιαφορία, αλλά δεν πρέπει να κατηγορούμε τον κόσμο, γιατί οι κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις πάρα πολλές φορές έγιναν αιτία να καταστραφούν πράγματα σε πόλεις, όχι μόνο στην Κομοτηνή, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Π.χ. όταν θέλει κάποιος να αποκαταστήσει δύο παιδιά κι έχει την επιλογή των δύο διαμερισμάτων από το ένα σπίτι, τότε δεν μπορώ να τον κατηγορήσω ειδικά στις εποχές που συνέβη", είπε, καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα:


"Να μην καταστραφούν τουλάχιστον αυτά που έχουν απομείνει. Να φροντίσουμε να τα διατηρήσουμε, γιατί σήμερα έχουμε γνώση, τεχνογνωσία και ξέρουμε την αξία τους".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.