ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Κοινωνικοί προβληματισμοί μέσω θεάτρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
θέατρο
Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης

"Το έβδομο ρούχο" από την ερασιτεχνική ομάδα της Πολιτιστικής Κίνησης γέμισε την αίθουσα και προβλημάτισε τους θεατές


Ένα έργο - καθρέφτης, που μεγεθύνει και προσπαθεί να ερμηνεύσει την καταγωγή και την ιστορία μέσα από τα ματιά των γυναικών

Διονύσης Βοργιάς

Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά, έλεγε ο Άντον Τσέχωφ. Τέτοια φλόγα είδαμε και στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, παρότι προερχόταν από ερασιτέχνες ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας που λειτουργεί στον χώρο. 


Πιο αναλυτικά, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης παρουσίασε το μυθιστόρημα "Το έβδομο ρούχο" της Ευγενίας Φακίνου, σε θεατρική διασκευή του Δημήτρη Μαυρίκιου τις ημέρες Πέμπτη 25, Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Μαΐου στις 21:00 το βράδυ στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης. 


Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της συγγραφέα, το οποίο σήμερα έχει καταφέρει να βρίσκεται στην εικοστή ένατη έκδοση του. "Το έβδομο ρούχο", το 2001 ανέβηκε σε θεατρική διασκευή του Δημήτρη Μαυρίκιου με πρωταγωνίστρια την Αλέκα Παΐζη, κι έκτοτε εκατοντάδες θεατρικές ομάδες ανά την Ελλάδα το έχουν επιλέξει.


ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
Εμείς παραβρεθήκαμε στην τελευταία παράσταση, η οποία έγινε στην κατάμεστη αίθουσα, καθώς όσοι δεν παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες αυτό το θέατρο, ακούσαμε τα καλά σχόλια, και σπεύσαμε στην Πολιτιστική Κίνηση.


Τα πάντα διαδραματίζονται στη δεκαετία του ’80. Μια σαραντάχρονη Αθηναία λαμβάνει ένα γράμμα, που είχε παραλήπτη τη νεκρή προ τετραετίας μητέρα της. Έτσι, ανακαλύπτει την ύπαρξη συγγενών που αγνοούσε. Αποφασίζει να τους επισκεφτεί και να διερευνήσει την καταγωγή της, που επιμελώς είχε αποκρύψει η θανούσα μητέρα της. Ανακαλύπτει, λοιπόν, μια γιαγιά Μικρασιάτισσα, ένα μυθικό σχεδόν πρόσωπο, που κουβαλάει στην πλάτη της εκτός από τα βάσανά της και τη νεότερη ιστορία του τόπου. Μια θεία που υποχρεώνεται - γιατί "έτσι πρέπει" - ν' ακολουθήσει έναν δρόμο που δε θέλει. Ένα φονικό. Μια κάθαρση. Μια μνήμη αρχαίας τραγωδίας. Ένα δέντρο. Και το έβδομο ρούχο χαμένο. Ένας κρίκος σε μια αλυσίδα, που χάθηκε για πάντα. 


Πρόκειται για ένα έργο - καθρέφτη, που μεγεθύνει και προσπαθεί να ερμηνεύσει την καταγωγή και την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών που υπήρξαν βουβά πρόσωπα, ελάχιστα ιστορημένα.  


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Χρίστος Γρόζος, art video: Μιχαήλ - Δανιήλ Βαμβακάς.
Φωτισμοί - ήχος: Κυριάκος Οικονομίδης, μακιγιάζ: Ράνια Πουφινά. 
Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Κεβόρκ Μελκονιάν, Λίτσα Κυριαζίδου, Αναστάσια Μποζατζίδου, Εύη Κωνσταντίνου, Μαργαρίτα Χρόνη, Αναστασία Μπάρδη, Ζωή Τύλιου, Άγγελος Μαστραγγελής, Κατερίνα Πασχαλίδου, Γιώργος Πανταζής, Δημήτρης Καμουτσής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.