fbpx Καλογιάννια, Σαρακατσάνοι και πολλοί …πολιτικοί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΘΡΑΚΗ ΔΙΑΒΙΟΥΝΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Καλογιάννια, Σαρακατσάνοι και πολλοί …πολιτικοί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
καλογιάννια
Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων

Αναβίωσε το έθιμο για μία ακόμη φορά στον παραδοσιακό οικισμού του Δήμου Ιάσμου στο Γλυκονέρι

Διονύσης Βοργιάς

Τα Καλογιάννια παραμένουν «ένα» με την παράδοση των Σαρακατσάνων κι αναβίωσαν ξανά φέτος από τον μορφωτικό σύλλογο των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων, το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουνίου στο παραδοσιακό – μουσειακό οικισμό που βρίσκεται στον οικισμό Γλυκονερίου του Δήμου Ιάσμου. Ως είθισται, της αναπαράστασης προηγήθηκε εσπερινός.


Έθιμο και χαιρετισμοί
Το έθιμο έχει συνδυαστεί με τη γιορτή της γέννησης του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου, και έχει τις ρίζες του σε προχριστιανικά έθιμα. Κατά το έθιμο συγκεντρώνονταν ανύπαντρα κορίτσια γυναίκες και όριζαν μια γυναίκα στην οποία καθεμιά πήγαινε ένα προσωπικό της αντικείμενο δεμένο σε ένα μπουκέτο «καλογιάννια». Μετά από μία διαδικασία γινόταν γνωστό ποια θα ήταν η επόμενη που θα παντρευόταν.

«Μας αξίωσε ο Θεός να αναβιώσουμε το έθιμο, έτσι όπως το βίωναν οι πρόγονοί μας», είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Νάκος. Έκανε λόγο για «παρακαταθήκη του αείμνηστου Χρήστου Κουτσογιάννη από τη Διαλαμπή που έχει φύγει και μας βλέπει από ψηλά – απόψε λείπει κι ένας άλλος πρωτοστάτης του εθίμου ο Κώστας Λιάπης και σήμερα είναι τα εξάμηνα, καλό παράδεισο να έχει». Ανέφερε τους συλλόγους που ήταν παρόντες, μεταξύ τους σύλλογος Ακρίτες Αμβροσίας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Παλλαδίου, Γλυκονερίου, Σάλπης, Σαρακατσάνοι Ξάνθης, σύλλογος Ποντίων «Η Τραπεζούντα», σύλλογος Ηπειρωτών ν. Ροδόπης.

Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, ο οποίος γνωστοποίησε την έμπρακτη στήριξη του Δήμου, και με οικονομικά μέσα, σε εκδηλώσεις του συλλόγου Σαρακατσάνων, όπως και στην διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Σωτηρακόπουλος και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων Γιώργος Μουτσιάνας. Αναφερόμενος στην παράδοση έκανε λόγο για «αρχές και αξίες που κρατούν την Ελλάδα μας όρθια σε δύσκολους καιρούς».

Το μήνυμα «να κρατάτε τις παραδόσεις όπως τις έχετε διδαχθεί», μετέφερε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ζητώντας «να πάμε τον τόπο μας μπροστά με ενότητα».


Έντονο πολιτικό «χρώμα» στην εκδήλωση
«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι μας θυμίζουν την βαθιά ρίζα του ελληνισμού και την διαχρονική παρουσία του στην Θράκη», διαμήνυσε ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, χαρακτηρίζοντας τα ιδανικά μας ως «πυξίδα για το μέλλον».

«Είμαστε υπερήφανοι για το ότι μπορούμε να βασιστούμε στην παράδοση», ανέδειξε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, μη κρύβοντας: «Περάσαμε δύσκολα χρόνια, σήμερα όμως είμαστε σε μία νέα περίοδο οφείλουμε να μην ξεχνούμε γιατί φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού».

«Οι εκδηλώσεις αυτές είναι επιτακτικές όσο ποτέ άλλοτε, γιατί μας ενώνουν», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Κώστας Ιατρίδης, για να παρατηρήσει «σήμερα η ενότητα μάς είναι απαραίτητη, είναι δύναμη αντίσταση στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος».

«Άξιους συνεχιστές της παράδοσης», χαρακτήρισε τους Σαρακατσάνους η υποψήφια βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Βούλα Ελευθεριάδου, λέγοντας: «Εγγυώμαι ότι θα κάνω τα αδύνατα δυνατά, ώστε ο οικισμός αυτός να αξιοποιηθεί το καλύτερο δυνατό τουριστικά».

Παρών ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος. «Αποτελείτε φως οδηγητικό για εμάς που πολιτευόμαστε – ο τρόπος ζωής σας και τα βιώματα εντιμότητας, εργατικότητας, πίστης στον τόπο, την πατρίδα, την παράδοση», είπε.

Έγιναν, επίσης, τοποθετήσεις από Οντέρ Μουμίν και Κυριάκο Αμούτζα, τις οποίες θα δούμε στην αυριανή έντυπη έκδοση του «Χ», καθώς είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αδυνατεί  πολλές φορές ο μέσος και κοινός νους,  να συλλάβει τη λογική που διακατέχει ορισμένα στελέχη του Σύριζα.