ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, 2017 - 10:51
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

«Η Υφάντρα της Πόλης» παρουσιάστηκε στο κοινό της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής
Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο
Ρένα Μάινα
Λέσχη Κομοτηναίων

Εκδήλωση που πραγματοποίησε το Τμήμα ΑΧΕΠΑ Ορφεύς Κομοτηνή σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων

Την Παρασκευή 3/11/2017 σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα με παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου "Η Υφάντρα της Πόλης" της συγγραφέως Βασιλικής Διαμαντή. Την εκδήλωση επιμελήθηκε το τμήμα ΑΧΕΠΑ Ορφεύς Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο βιβλιοπωλείο, με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Ο Χρόνος». Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  κ.Χατζηβρέττας Δημήτριος, ο Αντικυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδος  κ.Ευστάθιος Κεφαλίδης και η πολιτευτής ΝΔ κ.Βούλα Ελευθεριάδου. Την εκδήλωσε ξεκίνησε ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής κ.Ιωάννης Τζαμπάζης ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκανε μια μικρή αναφορά στην Ιστορία και τους σκοπούς της οργάνωσης. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο γραμματέας της οργάνωσης κ. Χρήστος Βατίτσης ο οποίος παρουσίασε το βιογραφικό της συγγραφέως. Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος κ. Ρένα Σαμαρά Μάινα και η συγγραφέας κ.Διαμαντή Βασιλική η οποία επιδόθηκε σε ένα απολαυστικό διάλογο με τους παρευρισκόμενους θέτοντας παράλληλα προβληματισμούς κι ερωτήματα προς συζήτηση.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Αήθης έρωτας χαρακτηρίστηκε και πολεμήθηκε άγρια από την Ιστορία. Ο καμβάς του υφάνθηκε περίτεχνα από μια μυστηριώδη Υφάντρα της Κωνσταντινούπολης.
Πρωταγωνίστρια η Λυδία, μουσουλμάνα γεννημένη σε μια περιοχή της Μικράς Ασίας, μια δύσκολη εποχή που οι πατρίδες «άλλαζαν χέρια». Η ζωή της καθορίζεται από το όνομα και την καταγωγή της· δέσμια μιας δύσκολης αποστολής, σφιχτοδεμένη στον ιστό της Υφάντρας, σαν την «Ιφιγένεια» καλείται να θυσιαστεί… Στην ίδια παράσταση και ο όμορφος Ξανθιώτης Άγγελος, γεννημένος μια μαύρη εποχή που η Ιστορία «άλλαζε σελίδα».
Ενώνονται οι δυο τους εξαίσια στο ίδιο υφαντό, ταξιδευτές και γητευτές του ανέφικτου, ονειρευτές και ερωτευμένοι, μέσα από διωγμούς, θανάτους, μυστικά και αποκαλύψεις. Ο έρωτας είναι τρελός, ποτέ δεν μπήκε σε καλούπια. Μεγαλούργησε για άλλη μια φορά και άνοιξε δρόμο στα απάτητα, ταγός και φωτοδότης της ζωής, μπροστάρης και οδηγητής. Ζωντάνεψε στο Βόσπορο, θέριεψε στη γέφυρα του Γαλατά, έστησε χορό στο Πέραν και στα Ψωμαθειά. Τόλμησε και σήκωσε ανάστημα στην Ιστορία!
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 όμως η Υφάντρα άλλαξε σχέδιο στο υφαντό…

Μπορεί η αγάπη να σκίσει όλα τα υφαντά και ν’ αφανίσει την Υφάντρα;

Μπορεί μια ζωή να ολοκληρωθεί μέσα από μια άδικη θυσία;

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ