ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2017 - 11:43
ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ 1ο ΚΑΙ 2ο ΚΑΠΗ

Η τρίτη ηλικία έχει ψυχή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΠΗ Κομοτηνής
Βασιλόπιτα
Μητροπολίτης
ΚΕΜΕΑ
Γιάννης Γκαράνης

Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων: "Δεν βλέπω κανέναν ηλικιωμένο! Βλέπω μόνο ώριμους ανθρώπους"


Γιάννης Γκαράνης: "Οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι, γεμίζουν την αίθουσα, κι αυτό λέει πολλά"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου το 1ο και το 2ο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) έκοψαν την ετήσια βασιλόπιτά τους, σε γιορτινό κλίμα, με πολλές ευχές, τραγούδι και χορό, στο ξενοδοχείο "Χρήστος και Εύη".


"Να 'ταν τα νιάτα δυο φορές" λένε οι μίζεροι, οι άνθρωποι όμως του ΚΑΠΗ ζουν τα νιάτα και δεύτερη φορά, ψυχαγωγούνται μαζί, και δοκιμάζουν συναισθήματα μαζί. Τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής ανήκουν στο Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) του Δήμου Κομοτηνής κι αποτελούν το δεύτερο σπίτι για περίπου 600 ηλικιωμένους, οι οποίοι βρίσκουν κάθε μέρα ένα καταφύγιο στα φιλόξενα κέντρα.
Να διασκεδάζετε, να πηγαίνετε εκδρομές, προέτρεψε τους ηλικιωμένους ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ. Παντελεήμων, πριν ευλογήσει την πίτα των ΚΑΠΗ, με ευχές για υγεία και άκοπη δραστηριότητα σε κάθε τομέα. Ευδιάθετος ο ίδιος εξέφρασε την εξής απορία του: "Πάντοτε, όταν είμαι κοντά σας, απορώ γιατί αλλάζουμε την ονομασία αυτή: Συμφωνώ με τις λέξεις Κέντρο, Ανοιχτής, Προστασίας, αλλά δεν συμφωνώ με το Ηλικιωμένων.

Εδώ δεν βλέπω κανέναν ηλικιωμένο! Βλέπω μόνο ώριμους ανθρώπους. Και είμαι σίγουρος, ότι μόλις φύγω η πίστα θα γεμίσει!", είπε εύστοχα, αφού λίγα λεπτά μετά την ευλογία της πίτας η πίστα πράγματι γέμισε. "Τέτοιο μητροπολίτη θέλουμε" ακούστηκε από τους παρευρισκόμενους. Ο κ.κ. Παντελεήμων συνέχισε το λόγο του προσθέτοντας ότι "έρχομαι συχνά στο κέντρο και σας συναντώ όποτε έχω την ευκαιρία, γιατί χαίρομαι την επικοινωνία. Όλοι εμείς οι νεότεροι, απέναντι στο πρόσωπο και στη δουλειά σας υποκλινόμαστε και σας ευχαριστούμε γιατί κρατάτε τις οικογένειες. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είστε αυτοί που μεγαλώνετε τα παιδιά τους και τα μαθαίνετε", ενώ ολοκλήρωσε προτρέποντας την τρίτη ηλικία να πηγαίνει εκδρομές, "να φεύγετε από το σπίτι, να ξεχνάτε, να διασκεδάζετε, να τρώμε από το ίδιο φαγητό και να χορεύουμε στην ίδια πίστα".


600 ΑΤΟΜΑ ΣΤΑ ΚΑΠΗ
Περίπου 600 είναι οι ηλικιωμένοι που ψυχαγωγούνται στα ΚΑΠΗ, τα οποία μάλιστα, παρά τη σφοδρή κακοκαιρία το προηγούμενο διάστημα, δεν έκλεισαν ούτε μέρα, επιτελώντας εκτός από τον κύριο ρόλο τους και τη λειτουργία τους ως χώρο φιλοξενίας αστέγων.
Ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης αναγνωρίζει την προσφορά του ΚΑΠΗ. "Είμαστε εδώ, βοηθοί προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Θέλουμε να θεωρούν τα ΚΑΠΗ ως δεύτερο σπίτι τους, ως χώρους ζεστασιάς, στους οποίους όλοι μπορούν να περάσουν την ώρα. Οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι, χαρούμενοι, γεμίζουν την αίθουσα κι αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο", ανέδειξε, και συνέχισε προσθέτοντας ότι "τα ΚΑΠΗ και οι παιδικοί σταθμοί, αφορούν τους ηλικιωμένους και τα νήπιά μας, γι' αυτό δεν πρέπει να κλείνουν, πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και να φροντίζουν σε τέτοιες δύσκολες καιρικές συνθήκες και τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Κομοτηνής".


Συνολικά ο χρόνος που πέρασε ήταν ικανοποιητικός, με πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων. "Ο χρόνος που πέρασε ήταν ικανοποιητικός για τα μέλη μας. Εμείς ως Κέντρο έχουμε τη φροντίδα και τη λειτουργία των δύο ΚΑΠΗ και συνεχίζουμε τη δράση μας. Υπάρχουν γιατροί με συμβάσεις και πραγματοποιούμε εκδρομές, ενημερωτικές εκδηλώσεις και ομιλίες. Επίσης, διαθέτουμε τμήμα χορού και γυμναστικής, ενώ από φέτος εντάξαμε και τη χορωδία στο 2ο ΚΑΠΗ και θα την εντάξουμε και στο 1ο ΚΑΠΗ. Δείγματα είχαμε στη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή, που απέδειξε ότι το τμήμα θα πάει πολύ καλά", κατέληξε ο κ. Γκαράνης, χωρίς να ξεχάσει να ευχαριστήσει τη Μαρία Κεφαλίδου που βοηθάει αφιλοκερδώς στην χορωδία του 2ου ΚΑΠΗ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν