ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Ο "ΘΡΑΚΙΩΤΣ"

Η σελίδα με το θρακιώτικο χιούμορ και τους 20.000 φίλους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θρακιώτς
Παράδοση

"Έκαψι νυφούδα του φαϊ κι έμεινι πιθιρά νηστκή", λέει με χιούμορ ο "Θρακιώτς"

Διονύσης Βοργιάς

Περνιέστε για ...Θρακιώτες; Τότε η συγκεκριμένη σελίδα έρχεται να δοκιμάσει τις γνώσεις, να επαναφέρει τις μνήμες σας, και μαζί να δώσει το γέλιο. Κάνουμε λόγο για μια σελίδα στο facebook, με την ονομασία Θρακιώτς-Thrakiots, η οποία μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της έχει ήδη 20.000 φίλους, οι οποίοι μοιράζονται την καταγωγή και την αγάπη τους για την Θράκη και τη ντοπιολαλιά της. 


Στη σελίδα βρίσκουμε παραδοσιακές θρακιώτικες εκφράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χαθεί, άλλες ακούγονται στα χωριά, και μερικές λέξεις ακόμη κι από τους πιο "κοσμοπολίτες".  Όπως κι αν έχει ο Θρακιώτης σας μαθαίνει ξανά Θρακιώτικα, και μαζί σας ταξιδεύει σε μέρη όπου έχει βρεθεί η Θράκη, μέσα από τους ανθρώπους της. 


Ο διαχειριστής της σελίδας "κρύβεται" πίσω από το προσωπείο "Θρακιώτς" και στο πλαίσιο του χιούμορ της σελίδας, δεν αποκαλύπτει τις καταβολές του. "Πολλοί  πιστεύουν ότι πήγα να αντιγράψω μία άλλη σελίδα, όμως η αλήθεια είναι πως ήθελα πολύ καιρό να κάνω κάτι αφιερωμένο στο θρακιώτικο χιούμορ, λόγω πατέρα, παππού και προπάππου, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα ευφυείς άνθρωποι και είχαν ακραίο χιούμορ, βασισμένο στη ντοπιολαλιά. Βασισμένος σε αυτό, έκανα μία σελίδα με χιούμορ θρακιώτικο", μας λέει.


Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα και από το χιούμορ διατηρείται η παράδοση και οι ανθρώπινες σχέσεις. "Μέσα από το χιούμορ διατηρείται και η παράδοση. Ειδικά οι νέοι που βλέπουν την σελίδα, ψάχνονται για το τι σημαίνουν πολλές λέξεις. Αυτό τους οδηγεί να παίρνουν τηλέφωνο τους δικούς τους συγγενείς και να ρωτούν τι σημαίνουν οι εκφράσεις. Αυτό είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση, γιατί έρχονται πιο κοντά οι άνθρωποι", σχολιάζει.


Αναφορικά με τα πρώτα βήματα της σελίδας και την αλματική ανταπόκριση του κόσμου, ο ίδιος σημειώνει πως "όταν ξεκίνησα την σελίδα, είχα πολύ μεγάλο άγχος για το αν θα κατάφερνα να γεννάω από το μυαλό μου νέες ιδέες και για το αν θα ξέμενα από χιούμορ. Υπάρχουν πράγματα δικά μου, των συγγενών μου, αλλά στέλνουν και πολλά φίλοι της σελίδας, τα οποία φιλτράρονται και μερικά από αυτά ανεβαίνουν στην σελίδα".


Βεβαίως, βασιζόμενος σε αυτή τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, την οποία δηλώνει πως δεν περίμενε, ήδη ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της σελίδας: "Δεν βγάζω λεφτά από την σελίδα, αλλά υπάρχει μελλοντική σκέψη να γίνει site και να ανεβαίνουν βίντεο με σκετσάκια από πάρα πολύ γνωστό Έλληνα κωμικό".


Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, κάποιες από τις εκφράσεις, προφανώς αστεία διατυπωμένες:


-Μην πλαλάς μαρί, θα ξιειρείς καταή
-Σκάστι ρα ντάλα μισμέρ'! Τι σας έπιασε κι γκουντούρτσατε;
-Έπεσα ψλα σ' ένα νταλ' κι τσιτσιάνσα τουν τσινέ απ' τ' αμάξ'
-Έκαψι νυφούδα του φαϊ κι έμεινι πιθιρά νηστκή!
-Τώρα που στη Μαρία μου, τώρα που στήσαν το χορό!
-Θρακιώτς θμύθκει τι έπαιξε γκζάν
-Πατλάκσι του λάστιχου κι παρλάτσι τν πόρτα
-Τσάκου τ' φουρκάλα κι μάσε τα μπουκλούκια
-Γλουσσού Βαλαβένα το φαεις του πιδί, μοτ μπίστις!
-Φυάει αγέρ', γιόμσαν τα μάτιαμ μπαμπαλέτσια...
-Τι θέλς; -Θέλου του χέρ' τσ' κόρης! -Γιατί ρα, συ δεν έχς χέρ; -Έχου αλλά μπιζέρσα όλου μι του θκομ!
-Πάλι τούρνα μπαϊρίσια γίνγκεις;
-Αιιι! Σι πάτ σα; Τι μι πατ σις μα; Μι παρλάντσις!
-Πούθει είσιστει; Στείλτεμ καμιά φουτουγραφία απού του μέρους σας μι καμιά αφιέρουσ'!
Αφού ξέρτει, ψιουφάου για τέτοια!
-Ξινούτσκου τραχανά, να πλαγιάσουμι ανάλαφρ'!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.