ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η πανέμορφη …«Σιωπή των βουνών»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Τουρισμός

Θα ξεκινήστε από την Σταυρούπολη, ξεχνώντας τα τουριστικά και πολυσύχναστα μέρη.

Με γνώμονα την ομορφιά και την αυθεντικότητα των ανθρώπων.

  • Σε μόλις 8 χλμ θα φτάσετε στην δροσερή πλατεία του Κεχρόκαμπου. Το καφενείο - ψησταριά του χωριού αποτελεί πρώτης τάξεως μέρος για να βγάλετε τον χάρτη και να καταστρώστε σχέδια για στάσεις, φαγητό και ξεναγήσεις. Κάντε μια γύρα στο πέτρινο σχολείο και το εκκλησάκι αναλήψεως στο καστανόδασος και συνεχίστε ΒΑ προς Λεκάνη.

 

  • 10 χλμ σας χωρίζουν από το «χωριό της πατάτας» που είναι πανέμορφο και μεγάλο (πρώην έδρα δήμου Ορεινού). Στην πλατεία θα βρείτε τους «300 του Λεωνίδα» και την εκκλησία της Θεοτόκου. Ότι καλύτερο όμως θα το δείτε 5 χλμ ψηλότερα στην τοποθεσία «Παναγία», όπου υπάρχει ονειρεμένος χώρος δασικής αναψυχής και λειτουργεί καφέ – ψησταριά.

 

  •  Αφού αγοράστε τις διάσημες πατάτες Λεκάνης, ξεκινήστε προς Πλαταμώνα. Θα ήταν κρίμα εάν δεν κάνετε την μικρή παράκαμψη για να δείτε τον λιλιπούτειο και υπέροχο οικισμό Διπόταμα. Κατά τα άλλα θα φτάσετε στο κομβικό χωριό του Πλαταμώνα όπου ένα οδικό παρακλάδι κατηφορίζει προς Ζαρκαδιά και Χρυσούπολη. Εάν είναι ώρα φαγητού θα καθίσετε στην πλατεία στον «Λάζαρο» για να φάτε κοψίδια και παιδάκια με ντόπιες σαλάτες και σπεσιαλιτέ ημι-άγριο γουρουνόπουλο στον φούρνο. Το χωριό είναι αμφιθεατρικό και αποτελεί βάση των απανταχού κυνηγών τον χειμώνα. Διαθέτει όμορφο λαογραφικό μουσείο και ακόμη ωραιότερο γυναικείο συνεταιρισμό που προσφέρει γλυκά του κουταλιού («Για τα ‘σεν»). Κάθε Οκτώβρη γίνεται εδώ η «Γιορτή κτηνοτροφίας», για αυτό προσέξτε τις αυτόνομες αγελάδες που περιφέρονται στο οδικό δίκτυο.

 

  • Από τον Πλαταμώνα ξεκινούν πολλές βουνίσιες στροφές που τελειώνουν στο ύψος των αθέατων οικισμών Πολύνερο και Κρανοχώρι, όπου υπάρχει και αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο.
    Στην δ/ση του Λυκόστομου βρίσκεται κιόσκι –καταφύγιο για τους χειμωνιάτικους περαστικούς και παράλληλη εναλλακτική οδική επιλογή προς Λιμνιά και Βουνοχώρι (βλ. ταβέρνα «Βασίλης»).

 

  •  Η ορθόδοξη διαδρομή συνεχίζει να κατηφορίζει προς Κορυφές, όπου η φύση ντύνεται στα καλύτερά της. Ένα καταπράσινο χωριό σας περιμένει για περίπατο, ξενάγηση και καθαρό αέρα που θα σας ανοίξει την όρεξη για να σταματήσετε στην μαγική ταβέρνα «Το Ορεινό», αλλά και στο κέντρο του οικισμού (βλ. "Κορυφές"). Σε ένα πέτρινο ατμοσφαιρικό σκηνικό θα απολαύσετε γεύσεις που αρχίζουν από μερίδες με κυνήγι και τελειώνουν με εξαιρετικά κρασιά δίπλα στο μόνιμα αναμμένα τζάκι. 

 

  • Η επόμενη στάση είναι η Παλιά Καβάλα που απέχει 7 χλμ. Το χωριό με την διάσημη ρίγανη και το «Μονοπάτι του νερού» σας περιμένει για να ξεδιπλώσει την ομορφιά του. Κρύα πηγαία νερά και πλατάνια βρίσκονται παντού. Θα δείτε την πλατεία και τις ψησταριές «Πλάτανος» και «Βαής». Τον «Ζέφυρος» θα τον βρείτε δίπλα στο «Οινοποιείο Λαλίκος», όπου αξίζει να αγοράστε το γλυκόπιοτο ροζέ του. Φεύγοντας θα αφήσετε την επιλογή προς Χαλκερό και Καρβάλη για να συνεχίστε την κατηφόρα προς Αμυγδαλεώνα.  Και αυτό για να σταματήσετε στο παραδεισένιο σημείο του επισκέψιμου παραδοσιακού Νερόμυλου, στο μέρος όπου κάθε χρόνο γίνεται το εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ Wood Water Wild. Να γνωρίζετε ότι το «Μονοπάτι νερού Καβάλας» ξεκινά από εδώ ανηφορίζει και περνά κάτω από την Εγνατία οδό (βλ. νερομάνα) ακολουθεί τις καμάρες και καταλήγει στην συνοικία της Παναγίας.

Εσείς θα τελειώσετε το οδοιπορικό περνώντας έξω από τον Ζυγό και καταλήγοντας στην δ/ση Αμυγδαλεώνα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα