ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το χωριό του Αγ. Κοσμά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Τουρισμός

Για να βρείτε τον Αγ. Κοσμά θα πρέπει λίγο να ψάξετε.

Από την δ/ση της Χρυσούπολης θα πάρετε την ανηφοριά προς Ζαρκαδιά.

Θα φτάστε στην είσοδο του χωριού Μακρυχώρι και θα επιλέξετε την ΒΑ διαδρομή προς Κεχρόκαμπο.

Μετά από λίγα χλμ θα δείτε την πινακίδα προς Αγ. Κοσμά.

Το χωριό παραμένει κρυμμένο από τον δρόμο, από τον οποίο απέχει μόλις 1 χλμ.

Στην μικρή πλατεία βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, που γιορτάζει το καλοκαίρι και φέρνει κόσμο από παντού σε ένα από τα Ποντιακά πανηγύρια της περιοχής.

 

Ο Αγ. Κοσμάς βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των λατομείων Ελευθεριάδη, Λαζαρίδη και Παυλίδη.

Οι μαρμαράδες, το κράτος και τα συμφέροντα ευθύνονται για μερικές αποκρουστικές σημερινές εικόνες, στις πληγωμένες και φαγωμένες πλαγιές των βουνών.

Σε αντιδιαστολή με αυτές βρίσκονται τα τοπία Ελληνικής και ανόθευτης ομορφιάς που συνεχίζουν να προσελκύουν και να συναρπάζουν φυσιολάτρες και επισκέπτες του βουνού.

Από το χωριό ξεκινούν 3 παλιά πετρόχτιστα μονοπάτια σε μαχαλάδες και περιοχές του παρελθόντος (πέρα μαχαλάς, κρύα βρύση, κα). Χάρη στις αξιόλογες προσπάθειες του Πολιτιστικού συλλόγου, αναμορφώθηκαν και καθαρίστηκαν για να μπορούν όλοι να περπατήσουν και να νιώσουν το μεγαλείο την φύσης και την στράτα του παλιού καιρού. Το πιο όμορφο από αυτά καταλήγει στην “Κρύα βρύση” που θα πάτε οπωσδήποτε να δείτε και με αυτοκίνητο.

 

Εδώ βρίσκεται το παρεκκλήσι του Κοσμά Αιτωλού, του ταπεινού ιερομόναχου που αναδείχτηκε ιστορικά σε σωτήρα και ευεργέτη του έθνους. Το εκκλησάκι και όλος ο υπαίθριος χώρος γιορτάζει και χαίρεται στα τέλη Αυγούστου (23/8), όπου γίνεται λειτουργία, μουσικές εκδηλώσεις και μοιράζονται εδέσματα και φαγητό.

Από την Κρύα Βρύση και αν διαθέτετε κατάλληλο όχημα μπορείτε να συνεχίστε ανατολικά στον χωματόδρομο για να βρεθείτε δίπλα στον π. Νέστο. Η θέα από ψηλά είναι πανοραμική και ακριβώς απέναντι –στην άλλη μεριά του ποταμού – θα δείτε το αντίστοιχο κιόσκι παρατήρησης των Ιμέρων – Τοξοτών.

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάστε το πέταγμα αετών και γερακιών, ενώ αν ψάξετε πιο προσεκτικά θα δείτε σαλαμάντρες, κουνάβια, σκίουρους, μανιτάρια και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

Αν δεν είναι θέμα χρόνου, ενδείκνυται να συνεχίστε προς Κεχρόκαμπο και Σταυρούπολη, όπου και σας περιμένουν άλλα τόσα….!

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού