ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

H "ιστορική" Θράκη υπό το πρίσμα των Εθνο-Γλωσσολογικών μελετών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
συνέδριο
Τμήμα Παρευξεινίων

Από το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών σε συνεργασία με την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία

Το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών σε συνεργασία με την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία ανέλαβε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα: "H «Ιστορική» Θράκη υπό το πρίσμα των εθνογλωσσολογικών μελετών", το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο κτήριο Β΄ Παλαιάς Νομικής, στις αίθουσές του 1 και 2 («Μάρθα Πύλια»).


"Πρόκειται για διεθνή διοργάνωση με θέμα τη Θράκη υπό εθνογλωσσολογική σκοπιά που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μας. Η Εθνογλωσσολογία, ένας από τους σύγχρονους κλάδους της Γλωσσολογίας, μελετά τη σχέση και τις αλληλεπιδράσεις γλώσσας και πολιτισμού. Επιλέγουμε ως ειδικό πεδίο μελέτης την «ιστορική» Θράκη, η οποία χαρακτηρίζεται από μοναδική γλωσσική, εθνική και θρησκευτική ετερογένεια, συνεπώς ελκύει το επιστημονικό ενδιαφέρον μιας ευρείας γκάμας προσεγγίσεων.


Με το παρόν συνέδριο, στο οποίο παρίστανται διακεκριμένοι εισηγητές (εθνογλωσσολόγοι, γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, λαογράφοι, εθνολόγοι, κοινωνικοί και πολιτισμικοί ανθρωπολόγοι) από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Αυστρία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ, στοχεύουμε να συμβάλουμε: (α) στην προώθηση της σχετικής έρευνας με τον ενδιαφέροντα αλλά ελάχιστα αναπτυγμένο στη χώρα μας διεπιστημονικό κλάδο της εθνογλωσσολογίας, (β) στη διεθνή προβολή της Θράκης, ως ευρύτερης ιστορικά και γεωγραφικά περιοχής των Βαλκανίων ειδικά με τη γλωσσική της ετερότητα και τον λαϊκό της (εμμέσως) πολιτισμό.


Το Συνέδριο φιλοδοξεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του να αποτελέσει πόλο έλξης της επιστημονικής κοινότητας, αλλά εξίσου και της τοπικής κοινωνίας", αναφέρει σε μήνυμά της η οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους  Χριστίνα Γ. Μάρκου, επίκουρη καθηγήτρια Βουλγαρικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Δ.Π.Θ., Μανόλη Γ. Σέργη, καθηγητής Λαογραφίας στο Δ.Π.Θ., Ευαγγελία Θωμαδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεωρητικής γλωσσολογίας στο Δ.Π.Θ., Ξενοφώντα Τζαβάρα, Δρ Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρίας.


Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει