fbpx Γ. Παπαλεξάνδρου: «Ένα λογότυπο μιλάει για εμάς, πριν από εμάς»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ BRANDING

Γ. Παπαλεξάνδρου: «Ένα λογότυπο μιλάει για εμάς, πριν από εμάς»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παπαλεξάνδρου Γιώργος

Το Graphic Arts Παπαλεξάνδρου συμπλήρωσε δέκα χρόνια στον χώρο

Διονύσης Βοργιάς

Έχει εμπνευστεί, φιλοτεχνήσει και δημιουργήσει πλειάδα λογότυπων που βλέπουμε εντός κι εκτός των ‘‘συνόρων’’ της Κομοτηνής. Ο λόγος για τον γραφίστα Γιώργο Παπαλεξάνδρου, του οποίου το κατάστημα (Graphic Arts Παπαλεξάνδρου) συμπλήρωσε 10 χρόνια στον χώρο της δημιουργίας. Φιλοξενούμενος σε ζωντανή συνέντευξη μέσω Facebook (στο «Χρόνος Εφημερίδα») ο Γιώργος Παπαλεξάνδρου μίλησε για τα δέκα χρόνια που «πέρασαν σα νερό» όπως είπε και τις δημιουργίες του.

Περπατώντας μεταξύ δημιουργιών
Ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια πόσα λογότυπα εταιριών και καταστημάτων έχει δημιουργήσει αυτή την δεκαετία, αν και προσδιορίζει τον αριθμό σε «λίγο πάνω από 150», ενώ είναι… ακόμη πιο δύσκολο να βρούμε τον μαγικό αριθμό, εάν συμπεριλάβουμε όλες τις δημιουργίες, δηλαδή άλλα έργα, συσκευασίες, εικονογραφήσεις, κατασκευές, εφαρμογές.

Ο Γιώργος Παπαλεξάνδρου απαντά πως δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο λογότυπο ως το κορυφαίο του, πλην όμως κάποια κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, κυρίως λόγω των ανθρώπων, των ιστοριών και του πως προέκυψαν. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην καθημερινότητά του περπατάει σε μία πόλη, την Κομοτηνή, βλέποντας σχεδόν όπου στρέψει το βλέμμα του και μία από τις ‘‘σφραγίδες’’ του, κάτι που του προκαλεί ένα «σύνθετο» -όπως το χαρακτηρίζει- συναίσθημα, το οποίο περιγράφει πιο αναλυτικά ως εξής: «Ξεκάθαρα νιώθεις περηφάνια αλλά είναι και ευθύνη, γιατί έχεις βάλει την υπογραφή σου στην ταυτότητα μίας επιχείρησης: από το μικρό κατάστημα ως την πιο μεγάλη εταιρία».

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, λέει σχηματικά πως «ένα λογότυπο μιλάει για εμάς πριν από εμάς».

100 χρόνια Κομοτηνής
Ο Γιώργος Παπαλεξάνδρου είναι ο άνθρωπος πίσω από το λογότυπο για τα 100 χρόνια ελεύθερης Κομοτηνής. Μιλώντας για την έμπνευση αυτή που αποτελεί την επίσημη αφίσα του Δήμου Κομοτηνής για την επέτειο, λέει πως «δημιουργήθηκε στο σημείο 100, δημιουργήθηκε στο σήμερα και αποτυπώνει το σήμερα», ενώ έχει ως αποδέκτες όχι μόνο όσους γνωρίζουν την Κομοτηνή, αλλά και όσους δεν την ξέρουν. Τα αρχικό ερώτημα, άλλωστε, που έθεσε ο ίδιος πριν το δημιουργήσει είναι: «αν προσπαθήσεις να μιλήσεις σε κάποιον που δεν ξέρει την Κομοτηνή, για την Κομοτηνή». Ασφαλώς, σε ένα λογότυπο «δεν μπορούν να χωρέσουν όλα τα τοπόσημα», παραδέχεται.

Ο καλλιτέχνης βρίσκεται πίσω κι από το λογότυπο που απέκτησε (και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι) το βυζαντινό κάστρο Κομοτηνής. Μάλιστα, αυτή την δημιουργία έχει να την θυμάται, καθώς «προέκυψε την περίοδο της καραντίνας», όπως μας λέει.

Κινείται η αγορά;
Από την τέχνη στην καθημερινότητα τώρα, το επάγγελμα του δημιουργού λογότυπων εξαρτάται αρκετά από την πορεία της ίδιας της αγοράς, δηλαδή από το εάν υπάρχουν νέες επαγγελματικές πρωτοβουλίες. Ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση και πλέον δραστηριοποιείται μέσα στον κορωνοϊό, πλην όμως δηλώνει «φύσει αισιόδοξος» και απαντά: «η κρίση πιστεύω δεν θα σταματήσει τον κόσμο να γυρίζει: νέοι άνθρωποι θα βγαίνουν στην αγορά για να κάνουν προσπάθειες, παλιότερες προσπάθειες θα χρειάζονται ανανέωση. Πάντα υπάρχει ανάγκη, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.