ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΟΙ ΙΑΣΜΙΩΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ

Το επόμενο ραντεβού στην πρώτη γιορτή τσίπουρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου
Γιορτή Τσίπουρου

Μια γεμάτη εκδηλώσεις εβδομάδα ολοκληρώθηκε, στο πλαίσιο των εορτών Προφήτη Ηλία

Δήμος Μπακιρτζάκης

Έργο των Ιασμιωτών, οι εκδηλώσεις προς τιμή του Προφήτη Ηλία, ολοκληρώθηκαν στον δήμο Ιάσμου, με το ραντεβού να ανανεώνεται όχι ...για του χρόνου, όπως συνήθως, αλλά για την πρώτη γιορτή τσίπουρο που αναμένουμε αυτόν τον Νοέμβριο στην περιοχή.


ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ
Το απόγευμα του Σαββάτου 22 Ιουλίου, ήταν αφιερωμένο στους μικρούς Ιασμιώτες. Μαθητές δημοτικού κατέκλυσαν το προαύλιο παλαιού δημοτικού σχολείου, εκεί όπου στήθηκαν υπαίθρια παιχνίδια για όλους. Οι γυμνάστριες Μαρία Γκομπρίκου, Σμαρώ Δημινιώτη, Αλεξία Σκέλη, είχαν επιμεληθεί για την ασφάλεια και την ψυχαγωγία των μικρών.
 

ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
Η επομένη, Κυριακή 23 Ιουλίου, ήταν αφιερωμένη κυρίως στους μεγάλους, με ένα παραδοσιακό υπαίθριο γλέντι, στον ίδιο χώρο. Τη βραδιά "έντυσε" μουσικά το συγκρότημα του Βαγγέλη Δωρόπουλου, ενώ ο χορός ξέσπασε και κράτησε για πολλές ώρες με τον κύκλο χορευτών να είναι αρκετά μεγάλος, όπως προδίδει η σχετική φωτογραφία. 


Η συλλογική παρουσία στον χώρο των εκδηλώσεων καθημερινά ήταν αξιοσημείωτη. "Για μια ακόμη χρονιά οι εκδηλώσεις βασίστηκαν στην εθελοντική δουλειά Ιασμιωτών, που έδωσαν τον ελεύθερό τους χρόνο για τη διοργάνωση", μας ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαριστώντας του εθελοντές για την προσφορά τους.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Παράλληλα με το θρακιώτικο γλέντι, στον ίδιο χώρο, είχε στηθεί μια έκθεση φωτογραφίας, με την επιμέλεια των Θάλια Καλαμάρη, Χαρά Κουρή. Στην έκθεση περιλαμβάνονταν παλιές φωτογραφίες από οικογένειες και τοποθεσίες του δήμου Ιάσμου, οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια μνήμες για τους μεγαλύτερους και έδωσαν πρωτόγνωρες εικόνες στους μικρούς.
 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Συνήθως οι Ιασμιώτες, στο πέρας των εορτών Προφήτη Ηλία, ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη χρονιά. Αντίθετα, φέτος το ραντεβού ανανεώθηκε για πολύ πιο σύντομα και, συγκεκριμένα, γι' αυτόν το Νοέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γιορτή τσίπουρου.


Ο Ίασμος, μέσα από τον Πολιτιστικό του Σύλλογο, αναδεικνύει την φυσιογνωμία του και την προβάλλει προς τα έξω …καλώντας και άλλους να την χαρούν και να την απολαύσουν. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στον Ίασμο που κάνουν την διαδικασία της διπλής απόσταξης τσίπουρου-μόνο στον Ίασμο είναι διπλής απόσταξης, εκεί κατά τα τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και τηρούν το εθιμικό!


Η γιορτή δίνει την απαραίτητη εξωστρέφεια στο προϊόν, το οποίο είναι μεν γευστικό, δεν έχει τύχει όμως τη προβολής που θα μπορούσε. "Ελάτε να απολαύσουμε παρέα το παραδοσιακό Ιασμιώτικο τσίπουρο", είναι το κάλεσμα που αναγράφεται στις αφίσες, που είναι σε κυκλοφορία, προκειμένου να υπάρξει από νωρίς η κατάλληλη διαφήμιση και προώθηση των εκδηλώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα