ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2017 - 16:01
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Επίκαιρη όσο ποτέ η συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης
Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης

Ομιλία, προβολή βίντεο από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΓΕ και ποιητικό αναλόγιο με θέμα την γυναίκα, δεμένο με σχετικά τραγούδια και μουσική

Επίκαιρη όσο ποτέ είναι η συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτό θέλησε να καταδείξει ο σύλλογος γυναικών Ροδόπης διοργανώνοντας το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαρτίου, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, εκδήλωση με θέμα: «Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στην μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο». Η συζήτηση αφορούσε όλες τις γυναίκες, τις μισθωτές και τις αυταπασχολούμενες εργαζόμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες, ιδιαίτερα στις φοιτήτριες- σπουδάστριες, τις νέες μητέρες. 


8 Μάρτη 1857, οι ράφτρες κι οι υφάντρες της Ν. Υόρκης βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. 


8 Μάρτη 2017, εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, σύμφωνα με την ΟΓΕ Ροδόπης, «χρειάζεται να συνεχίσουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Βιώνουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ζούμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου μας. Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες μας, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λιγότερες ώρες εργασίας.  Αυτή η πρόοδος δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σε δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντά μας, για αναψυχή και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά και για να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

 Αυτή η πρόοδος μπορεί να ικανοποιήσει τις δικές μας ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειάς μας με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Όμως τι μπαίνει εμπόδιο σε όλα αυτά; Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που χτίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στην πλάτη του λαού και νέα μέτρα, κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλεμπόρων». 


Η απάντηση στην σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, σύμφωνα με την ΟΓΕ Ροδόπης πρέπει να δοθεί με τη συμμετοχή στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και  φοιτητικούς συλλόγους. 


Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης περιελάμβανε ομιλία, προβολή βίντεο από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΓΕ και ποιητικό αναλόγιο με θέμα την γυναίκα, δεμένο με σχετικά τραγούδια και μουσική.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν