ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
"ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

Ένα βιβλίο για τον ιδιοφυέστατο Όμηρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλίο
Βιβλιοπαρουσίαση

Ο αν. καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Δ.Π.Θ. Ηλίας Πετρόπουλος μας μιλάει για την έρευνα που κρύβεται στις σελίδες του νέου του βιβλίου

Διονύσης Βοργιάς

Το νέο του βιβλίο με τίτλο "Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου: Ιστορία - Αρχαιολογία - Μυθολογία" κυκλοφορεί ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Δ.Π.Θ. Ηλίας Πετρόπουλος.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η διερεύνηση του ιστορικού υπόβαθρου που δημιούργησε τα ομηρικά έπη και τον επικό κύκλο. Το αντικείμενο αυτό απασχολεί βέβαια την έρευνα από τα χρόνια των αλεξανδρινών φιλολόγων, ωστόσο νέες ανακαλύψεις, ιδίως στον χώρο της αιγαιακής αρχαιολογίας και της αρχαιολογίας και φιλολογίας των ανατολικών πολιτισμών, αλλά και νέες προσεγγίσεις, επιτρέπουν διαρκώς νέες ερμηνείες.

Η μονογραφία στηρίζεται στην εξαντλητική μελέτη των γραπτών και αρχαιολογικών πηγών – του επικού κύκλου, των κειμένων της Γραμμικής Γραφής Β΄, μυθολογικών κειμένων στην ελληνική και τις ανατολικές γλώσσες, εισαγμένων έργων τέχνης και χρηστικών αντικειμένων από τον ελλαδικό χώρο στη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή κατά την Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και ανατολικές εισαγωγές στην Ελλάδα κλπ. – αλλά και στην κριτική αποτίμηση της σχετικής βιβλιογραφίας στους τομείς των ομηρικών ερευνών, της ασσυριολογίας, αιγυπτιολογίας, χεττιτολογίας, προϊστορικής και κλασικής αρχαιολογίας και μυθολογίας.

Ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί μόνο τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά αναλύει και τα σημαντικότερα κείμενα παρουσιάζοντας δικές του μεταφράσεις από το πρωτότυπο στα κρισιμότερα σημεία, καθώς γνωρίζει την χεττιτική, λουβική, χουρριτική και φρυγική γλώσσα, τη σφηνοειδή και τη λουβική ιερογλυφική γραφή, καθώς και αρκετές σύγχρονες γλώσσες.

"Προσπάθησα να ψάξω την εποχή του Ομήρου και λίγο πριν τον Όμηρο, μέσα από πηγές μη ελληνικές. Είναι η πολύπαθη Ανατολική Μεσόγειος, ξεκινώντας από την Θράκη μας, στην Μικρά Ασία, στην σημερινή Συρία, στον Λίβανο και την Αίγυπτο. Όλη αυτή η περιοχή έχει πολύ σημαντικά γραπτά μνημεία που μας έρχεται από την δεύτερη χιλιετία προ Χριστού", είπε στον "Χ" ο συγγραφέας, ο οποίος χαρακτήρισε τον Όμηρο ως "ιδιοφυέστατο". 

Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Institute of Advanced Studies στο Princeton, Άγγελος Χανιώτης. Η πρωτοτυπία και συμβολή της μονογραφίας αυτής στην έρευνα δεν συνίσταται μόνο στις επιμέρους ερμηνευτικές συμβολές, αλλά και (ίσως κυρίως) στη συνολικά πρωτότυπη εικόνα που προκύπτει για τις σχέσεις ελληνικού κόσμου και Ανατολής στην περίοδο περ. 1.400-600 π.Χ. Είναι σχέσεις αδιάκοπων ανταλλαγών και ώσμωσης, από τις οποίες προκύπτει ένας ενιαίος ιστορικός χώρος στην ανατολική Μεσόγειο που είναι αναγκαίο να εξετάζεται ως ενότητα όχι μόνο μετά τις εκστρατείες του Αλεξάνδρου, αλλά ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Το έργο αυτό είναι πολύ καλογραμμένο, με εξαιρετική τεκμηρίωση, πειστική σύνθεση και σαφή επιχειρηματολογία.

Περιλαμβάνεται εκτενής περίληψη 25 σελίδων στα αγγλικά.


Βιβλιοπαρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Αλεξανδρούπολης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα του μορφωτικού συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου "Αλέξιος Κομνηνός" (Ανδριανουπόλεως 102, Αλεξανδρούπολη), την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 19:00. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σκεύας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν φίλοι και συνεργάτες του συγγραφέα. Την εκδήλωση στηρίζει ο φιλανθρωπικός σύλλογος "Μέριμνα" και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Στον χώρο θα παρευρίσκεται και η Ελένη Βασιλειάδου (Βερμίου Γης) με ποντιακά εδέσματα. Η παρουσίαση γίνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο συγγραφέας
Ο Ηλίας Κ. Πετρόπουλος υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε με υποτροφία Ιστορία και Αρχαιολογία και απέκτησε το διδακτορικό του από την Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Μ. Β. Λομονόσοφ. Έχει γράψει αρκετά άρθρα και έχει επιμεληθεί πέντε ξενόγλωσσους τόμους για τις αρχαίες ελληνικές αποικίες και τα λατρευτικά μνημεία στον Εύξεινο Πόντο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι