fbpx Ένα βιβλίο για το προσκύνημα στα Φατήριακα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ένα βιβλίο για το προσκύνημα στα Φατήριακα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φατήριακα
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

Το δώρο του μητροπολίτη στον "Χ" και τα μηνύματα του ίδιου και της ηγουμένης μοναχής Μάριαμ

Διονύσης Βοργιάς

Με ένα ιδιόγραφο σημείωμα του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα, κατέφτασε στα γραφεία μας ένα πρωτότυπο δώρο. Πρόκειται για το νέο βιβλίο που εκδόθηκε με μέριμνα της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κι αφορά την ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Η έκδοση, όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο μητροπολίτης, έχει εκτός από ουσιαστική και χρονική σημειολογία, καθώς η Παναγία Φανερωμένη, ως εκ τούτου και το μοναστήρι, γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, με πλήθος περιπατητών να περπατούν από την Κομοτηνή και άλλα μέρη μέχρι τη μονή με τα πόδια, ως είθισται τα ξημερώματα.

"Στην ιερά μνήμη του μητροπολίτου Μαρωνείας Τιμοθέου του Ματθαιάκη (1954 - 1974), του και πρώτου κτήτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος". Πρόκειται για την αφιέρωση του βιβλίου. Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται και το έξης: "Η σχέση των κατοίκων της Κομοτηνής και της περιοχής Ροδόπης αλλά και της Θράκης ευρύτερα, με τη Μονή, είναι ιδιαίτερη, και η έκφραση της ευλάβειάς τους προς την Παναγία είναι στενή και ποικίλη.

Η Παναγία είναι η μητέρα και η καταφυγή όλων των ανθρώπων και η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της μονής Παναγίας Φανερωμένης δέχεται τις παρακλήσεις, τις χαρές και τις λύπες των πιστών της Κομοτηνής και της Ροδόπης, είναι το στήριγμα και η απαντοχή μας, η ελπίδα και η παρηγοριά μας".

Όσον αφορά στα λόγια του μητροπολίτη εκείνος μετέφερε τις πατρικές του ευλογίες, έκανε λόγο για το κάθε χρόνο πανθρακικό προσκύνημα, και για τον "αγιασμό των πιστών και των οικείων τους προσώπων".

"Η ιερά μονή φαίνεται ότι από τα τέλη του 19ου αιώνα αναπληρώνει τις πνευματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Είναι αναγκαίο να τονισθεί ότι οι μαρτυρίες για την ιστορία της μονής, όπως και για πολλά ζητήματα της ιστορίας της μητροπόλεως και γενικότερα της Θράκης είτε έχουν χαθεί είτε λανθάνουν σε αρχεία και σε έγγραφα, αλλά και κάτω από τη γη, περιμένοντας την επιστημονική έρευνα και την αρχαιολογική σκαπάνη, να φέρει τις μαρτυρίες αυτές στο φως.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στη μελέτη της ιστορίας του ευλογημένου τόπου μας, η καθ' ημάς ιερά μητρόπολη προβαίνει στην παρούσα έκδοση με σκοπό την προβολή του μοναχισμού στην περιοχή μας και του πνευματικού έργου που συντελείται από την δραστήρια συνοδεία της, υπό την πνευματική καθοδήγηση της Ηγουμένης, μοναχής Μαριάμ, γυναικείας αδελφότητος", αναφέρει σε άλλο σημείο.

Στην εισαγωγή του βιβλίου αναγράφεται και μήνυμα της μοναχής Μάριαμ που, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως "με ιδιαίτερη συγκίνηση κρατάμε στα χέρια μας την έκδοση που αφορά στο ιστορικό της ιεράς μονής στην οποία η χάρη του Θεού μας εγκατέστησε", και χαρακτηρίζει την "παρουσία ημών των μοναχών απλή και ταπεινή".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε