fbpx Ένα ντοκιμαντέρ που μας διδάσκει πολλά...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ένα ντοκιμαντέρ που μας διδάσκει πολλά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοκιμαντέρ
προβολή ταινίας
Ελευθέρια Θράκης 2019

Δια χειρός του δημοσιογράφου Βαλάντη Λιόλου, ο οποίος περνάει το μήνυμα αξιοποίησης θετικών παραδειγμάτων του εξωτερικού προς όφελος των ελληνικών πόλεων και της συνεργασίας

Διονύσης Βοργιάς

Αυτό το ντοκιμαντέρ μάς διδάσκει πολλά. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ του  δημοσιογράφου Βαλάντη Λιόλιου, με τον τίτλο «So far, so close». Εμείς τον συναντάμε έξω από το βυζαντινό φρούριο Κομοτηνής, μαζί με την συνεργάτιδά του σε μοντάζ και κάμερα Μαρία Ζαφείργου. Εκεί, ο δημοσιογράφος μάς ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ "αποτελεί τη διπλωματική μου εργασία σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο ποιοτική δημοσιογραφία και νέες τεχνολογίες".

Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ κάνει μία σύνδεση των κοινών χαρακτηριστικών της πόλης της Νάουσας Ημαθίας με την πόλη του Krems an der Donau της Αυστρίας. Συγκρίνει τις δυο πόλεις και περιοχές πάνω σε βασικά κοινά τους χαρακτηριστικά, τον οίνο, τα «Καζάνια» της Νάουσας και τα «Heurigens» στο Κρεμς και την αξιοποίηση της βιομηχανικής τους κληρονομιάς έχοντας ως παράδειγμα τη μετατροπή του παλαιού εργοστασίου καπνού σ' ένα Δια Βίου Μάθησης Πανεπιστήμιο, το Donau Universitat Krems. Παρατήρησε, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους δημιουργίες κατά τις οποίες να συγκρίνονται τα κοινά γνωρίσματα πόλεων και να εξάγονται συμπεράσματα.

Πήρε το παράδειγμα αυτών των δύο πόλεων, που μολονότι μακριά γεωγραφικά, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως μας λέει, με την ελληνική πόλη να απέχει τόσο από την Θεσσαλονίκη όσο η αυστριακή από την Βιέννη αντίστοιχα, να είναι και οι δύο πόλεις του κρασιού και τουριστικοί προορισμοί. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την αυστριακή πόλη είναι πως "όταν πήγα ταξίδι εκεί, είδα ένα φουγάρο και συνειδητοποίησα ότι το πανεπιστήμιο ήταν ένα παλιό εργοστάσιο το οποίο κατάφεραν και αξιοποίησαν κάνοντας ένα πανεπιστήμιο", διηγείται ο δημιουργός, και συνεχίζει: "Ήθελα να δώσω ένα καλό παράδειγμα για την πόλη μου και να δείξουμε το πως κάποιοι άλλοι μπόρεσαν κι αξιοποίησαν πράγματα, δουλεύοντας όλοι μαζί και συνεργαζόμενοι. Αυτή την στιγμή η μικρή αυτή πόλη της Αυστρίας έχει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με 12.000 φοιτητές". "Μόνο με συνεργασία και βλέποντας θετικά παραδείγματα, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε κι εμείς για να κάνουμε πράγματα στον τόπο μας", είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από το ντοκιμαντέρ ο δημιουργός του.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ έλαβε χώρα στη Νάουσα τον Δεκέμβριο του '18 στο τριήμερο οινοποιών της Νάουσας: Νάουσα πόλη του Οίνου. Ήταν μία επιτυχημένη εκδήλωση, όπου παρόντες ήταν Αυστριακοί από τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο και η πρόξενος της Αυστρίας στην Θεσσαλονίκη.

Προβολή του ντοκιμαντέρ στην Κομοτηνή
Τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 8 Μαΐου, στο πολιτιστικό κύτταρο (πρώην Rex), πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο των Ελευθερίων. Η προβολή έγινε υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής και με την συμμετοχή των σχολείων: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής, Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής. Αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Μετά την προβολή έλαβε χώρα συζήτηση ανάμεσα στο δημιουργό του ντοκιμαντέρ και τους παριστάμενους. Το ζήτημα της ανάληψης δράσεων που αναδεικνύουν τον τουρισμό και την επικοινωνία ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες αλλά και τη δια βίου εκπαίδευση είναι άλλωστε πάντα επίκαιρο και πρέπει να προβάλλεται από τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ