fbpx Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής "ζωντάνεψε" και φέτος το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής "ζωντάνεψε" και φέτος το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας
Δήμος Μαρωνείας Σαπών
ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Ότι δίνεται κάθε φορά βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε ντόπιους καλλιτέχνες υπερτόνισε η Σ. Μενεσελίδου

Αρκετός κόσμος έσπευσε να παρακολουθήσει την παράσταση, για τρίτη χρονιά η συνεργασία

Διονύσης Βοργιάς

Μία υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση που πάντρεψε με τρόπο αριστοτεχνικό τον αρχαίο ερωτικό λόγο με την σύγχρονη λυρική ερωτική μουσική είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το Σάββατο 25 Αυγούστου οι θεατές που βρέθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο φεστιβάλ Μαρώνειας - Σαπών κι αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής, του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, ενώ ήταν η τέταρτη, εν συνεχεία, συνεργασία του Φεστιβάλ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Κομοτηνής και συγκεκριμένα το Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας του. Είχαν προηγηθεί «Ο Προμηθέας Δεσμώτης», «Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες» και «Ώσπερ όναρ» και όπως τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σοφία Μενεσελίδου "η εκδήλωση αποδεικνύει ότι το ντόπιο δυναμικό μπορεί να δημιουργήσει αξιόλογα έργα όπως αυτά που κάθε χρόνο παρουσιάζονται στη Μαρώνεια".

Η µουσικοθεατρική παράσταση ήταν αφιερωμένη στο μεγαλείο του έρωτα και στη διαχρονικότητά του. Μέσα από τον ποιητικό λόγο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, υμνήθηκε ο έρωτας ως κοσμογονική δύναµη, ως πνοή ανάτασης και ολοκληρωμένης επικοινωνίας. Έρωτας, ποίηση, μουσική, σε µια μαγική και γοητευτική θεατρική σύμπλευση. Το μόνο αρνητικό, ήταν ότι η παράσταση άργησε να ξεκινήσει, καθώς λόγω ενός ...παρκαρισμένου τζιπ, το μεγάλο λεωφορείο δεν μπόρεσε να κάνει δρομολόγια, κι έτσι η μεταφορά περιορίστηκε με το μικρό, αλλά και ο διαχρονικά απαράδεκτος χωματόδρομος που μας οδηγεί στο αρχαίο θέατρο, ο οποίος μετά από μία δεκαετία έχει μπει σιγά - σιγά στο σχέδιο να ασφαλτοστρωθεί.

"Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης", είπε η κα Μενεσελίδου, για να σημειώσει - αναφορικά με την παράσταση καθαυτή - πως "κάνουμε αυτή την παράσταση κάθε χρόνο, η οποία είναι μια παράσταση με αντικείμενο πάντα τον λόγο στην αρχαιότητα, τον θεατρικό λόγο στην αρχαιότητα", και πρόσθεσε πως η παράσταση πραγματεύεται "τον έρωτα ως κοσμογονική δύναμη, ως κινητήρια δύναμη μέσω αυτού του κόσμου. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, πολύ αξιόλογη και για μια άλλη φορά αποδεικνύουμε ότι ο τόπος μας διαθέτει πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό προσωπικό και είναι πραγματικά κρίμα να μην στηριζόμαστε πάνω τους για να δημιουργούμε πολύ σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα".

Για την ιστορία οι συντελεστές ήταν :
Σκηνοθεσία - επιμέλεια κειμένων: Άννα Μαχαιροπούλου. Σκηνικά κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης. Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς. Επιμέλεια μουσικής: Γιώργος Ευφραιμίδης – Άννα Μαχαιροπούλου. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Ελίζα Κιτσικίδου, Γιώργος Κουκαλιώτης, Μαργαρίτα Μαργαριτοπούλου, Εύα Σκότη, Εύη Φιλιππίδου. Μουσική συνοδεία των κειμένων: Γιώργος Κελεσίδης. Ενορχήστρωση Γιώργος Ευφραιμίδης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Πόλυ Λακάκη: φωνή, Σταύρος Παυλίδης: φωνή, Δώρα Καραγκιοζάκη: κανονάκι, Κυριάκος Τσακιράκης: λαούτο, κιθάρα, μπουζούκι, Σιρίν Καρα Γιουσούφ: βιολί, Γιάννης Κερζεβάνης: πλήκτρα, Γιώργος Ευφραιμίδης: κιθάρα, μπάσο, Βεϊσέλ Αχμέτ: κρουστά, Ελένη Αποστολίδου: ποντιακή λύρα, φωνή, Γιώργος Κελεσίδης: Ηλεκτρική κιθάρα, σάζι, πλήκτρα, ηχητικά εφέ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φοβερά δύσκολη διαδικασία να ισορροπήσεις την οικονομία και τις απαιτήσεις της αγοράς,  κρατώντας συγχρόνως όλους τους κανόνες και τα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο,  λόγω του κορωνοϊού.