ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Διαβάζουμε με το βιβλιοχαρτοπωλείο "Δημοκρίτειο"

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλία
Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο
Καλοκαίρι

Πέντε βιβλία, πέντε συγγραφείς, πέντε προτάσεις για διάβασμα

Πέντε βιβλία, πέντε συγγραφείς, πέντε προτάσεις για διάβασμα. "Λίγες και μία νύχτες" Ισίδωρος Ζουργός, "Μετά φόβου" Ελένη Πριοβόλου, "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα" Richard Carlson, "Τετράδια ονείρων" Ζυράννα Ζατέλη και "Η γυναίκα στην καμπίνα 10" Ruth Ware. Αστυνομική λογοτεχνία, νεοελληνική πεζογραφία - μυθιστόρημα ακόμα και βιβλία συμβουλευτικής στην εργασία, περιλαμβάνει ο κατάλογος που μας προτείνει το βιβλιοχαρτοπωλείο "Δημοκρίτειο" για το καλοκαίρι. Εσείς, απλά, διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει. Καλή ανάγνωση!

 

"Λίγες και μία νύχτες" Ισίδωρος Ζουργός


Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β' εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ' ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει...
Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει.


Το "Λίγες και μία νύχτες", με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.


Το "Λίγες και μία νύχτες" εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη.
Πέρα όμως και πάνω απ' όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.
Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 573 σελ., Τιμή € 19,90

 

"Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα" Richard Carlson


Τι μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο για ενοχλητικά "μικροπράγματα" στον εργασιακό μας χώρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ανεργίας και επαγγελματικής ανασφάλειας; Μήπως θα έπρεπε να θεωρούμε τον εαυτό μας τυχερό μόνο και μόνο επειδή έχουμε δουλειά (όσοι τουλάχιστον έχουμε κάποια απασχόληση) και να μην παραπονιόμαστε για καθημερινά προβλήματα σε σχέση με την εργασία μας; Η αλήθεια είναι ότι όσο και να χαίρεται κανείς που δεν είναι άνεργος, δεν παύει να βασανίζεται από εκατοντάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία αποκτούν μεγαλύτερη ένταση στις παρούσες δυσχερείς εργασιακές συνθήκες και προκαλούν ισχυρότερο άγχος. Το βιβλίο του Richard Carlson εξακολουθεί να είναι ένας ιδανικός οδηγός επιβίωσης στον χώρο της εργασίας. Αν και γράφτηκε σε εποχή οικονομικής ευμάρειας, οι προτάσεις του αποδεικνύονται διαχρονικές και πολύ πιο χρήσιμες στις μέρες μας που έχουν χαθεί οι εργασιακές αξίες και οι ηθικές αρχές.
"Χωρίς να προσπαθώ να υποτιμήσω τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί έξω, βαθιά μέσα στην καρδιά μου γνωρίζω ότι δεν είμαστε θύματα μιας παγιωμένης κατάστασης" αναφέρει ο συγγραφέας. "Μπορούμε να αλλάξουμε. Η αλλαγή όμως δεν θα συμβεί επειδή ξαφνικά η εργασία μας θα έχει λιγότερες απαιτήσεις ή επειδή θα αρχίσουμε να έχουμε μια πιο εύκολη ζωή. Η αλλαγή πρέπει να προέλθει από μέσα μας". Παρόλο που για τα πραγματικά "σοβαρά" θέματα μπορούν να γίνουν λίγα πράγματα, σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλοποιούμε τα μικροπροβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε ως καταστάσεις επείγουσας ανάγκης. Εδώ λοιπόν έρχονται οι συμβουλές, συγκεκριμένα εκατό στρατηγικές εκ μέρους του συγγραφέα, γραμμένες απλά, με γνώση και χιούμορ.


Ιδού μερικές: "Τολμήστε να είστε χαρούμενοι", "Σταματήστε να προεξοφλείτε την κούραση", "Μειώστε ταχύτητα μπροστά στα "σαμαράκια" της ημέρας", "Ξεπεράστε τη διάθεσή σας για γκρίνια", "Μη βασανίζεστε εξαιτίας ενός απαιτητικού αφεντικού", "Ποτέ μη μιλάτε άσχημα πίσω από την πλάτη των άλλων", "Συμφιλιωθείτε με το χάος", "Κάντε κάποιον να αισθανθεί ωραία", "Ξεφουσκώστε λίγο το εγώ σας", "Μη ζείτε για τον καιρό που θα πάρετε σύνταξη".


Το ότι θα μάθουμε να μη βασανιζόμαστε για μικροπράγματα στην επαγγελματική μας ζωή, λέει ο Carlson, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Απλώς θα τα βιώνουμε τελείως διαφορετικά: Αντί να αντιδρούμε αυτόματα στο κάθε θέμα με αντανακλαστικό αρνητισμό, θα το εξετάζουμε με μεγαλύτερη κατανόηση και άνεση, γιατί όχι και χιούμορ, ενώ τα επίπεδα άγχους θα μειωθούν αισθητά.


Το παρόν εντάσσεται στη σειρά βιβλίων "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα" του Richard Carlson, τα οποία έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, καθώς παρέμειναν επί δύο χρόνια στη λίστα μπεστ σέλερ του USA Today και 101 εβδομάδες στην αντίστοιχη λίστα των New York Times, ενώ μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες και εκδόθηκαν σε 135 χώρες.
μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου, επιμέλεια: Χρύσα Ξενάκη, Εκδόσεις Πεδίο, 2017, 432 σελ.,Τιμή € 12,90

 

"Τετράδια ονείρων" Ζυράννα Ζατέλη


Τα "Τετράδια ονείρων" είναι ένα παράξενο και απρόσμενο βιβλίο, όπου η Ζυράννα Ζατέλη αποκαλύπτει τις θρυαλλίδες της γραφής της, τις μύχιες εικόνες που δημιούργησαν το μαγικό της σύμπαν• ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των ονείρων της -πρωταρχική ύλη της πεζογραφίας της-, με τα αινίγματα του υποσυνείδητου που η ίδια επέλεξε να καταγράψει ανασύροντάς τα από το χάος της ενύπνιας ζωής. 
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017, 240 σελ., Τιμή € 15,90

 

 "Η γυναίκα στην καμπίνα 10" Ruth Ware
Υποτίθεται πως θα ήταν το τέλειο ταξίδι... Ένα ταξίδι-όνειρο ζωής για τη Λο Μπλάκλοκ με το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Aurora Borealis... αλλά εξελίσσεται σε εφιάλτη! Η Λο ξυπνάει μέσα στη νύχτα από μια κραυγή και βλέπει ένα ανθρώπινο σώμα να πέφτει στη θάλασσα από τη διπλανή καμπίνα. Αλλά την άλλη μέρα κανείς δεν λείπει από το σκάφος. Για την ακρίβεια, κανείς δεν έμενε ποτέ σ' αυτή την καμπίνα... Χωρίς πτώμα, δεν υπάρχει έγκλημα. Χωρίς έγκλημα, δεν υπάρχει δολοφόνος. Ίσως η Λο να τα φαντάστηκε όλα. Αν όμως τα είδε στ' αλήθεια, τότε θα είναι το επόμενο θύμα. Και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από ένα πλοίο στη μέση της θάλασσας... Πώς σταματάς έναν δολοφόνο που κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει;


μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2017, 432 σελ., Τιμή € 16,60

"Μετά φόβου" Ελένη Πριοβόλου


Δύο κορίτσια -φίλες επιστήθιες, σχεδόν αδελφές- μεγαλώνουν στην ελληνική ύπαιθρο, σε περιβάλλον ασφυκτικό, που τις εκπαιδεύει στο κυρίαρχο μοντέλο ηθικής, εμφυσώντας τους το φόβο και την ενοχή. Η Αρίστη, φύσει ανήσυχη, ανακαλύπτει τις πηγές του φόβου μέσα από την έρευνα και τη μάθηση. Αναζητεί αλήθειες γύρω από τη θέση της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, την ελευθερία της σκέψης, την πολιτική και τον έρωτα. Η Διαλεχτή μένει στα "αβαθή" και "σίγουρα" νερά• αθάρρευτη και αδρανής, κάνει κάθε φορά μικρά και δειλά βήματα στη ζωή. Η σχέση των δύο κοριτσιών δοκιμάζεται όταν ανάμεσά τους μπαίνει ο Διονύσης Αρχοντής, άντρας ορμητικός, το αρχέτυπο του Βάκχου. Έκτοτε, οι δύο φίλες πορεύονται με δύο εαυτούς: τον φανερό και τον κρυφό. 


Οι ζωές τους περνούν από συμπληγάδες, από την εποχή του Εθνικού Διχασμού μέχρι την αρχή του Εμφυλίου, καθώς τα γεγονότα συγκλονίζουν την Ελλάδα, που πασχίζει να βγει από τις παλιές φεουδαρχικές της δομές και να αστικοποιηθεί. Ένα βιβλίο για την αναζήτηση της ελευθερίας, για το φόβο και την υποταγή, για τα όνειρα και τις αυταπάτες. Από τη συγγραφέα του μυθιστορήματος "Όπως ήθελα να ζήσω" (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010).
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016, 720 σελ., Τιμή € 19,08

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί