ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαδρομή στα αμπελάκια του Ίασμου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Τουρισμός

Επιμέλεια: Αλλιώτικες Προτάσεις

Θα ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία Ξάνθης, ακολουθώντας την παλιά οδό Κομοτηνής (Παν. Τσαλδάρη).

Θα περάσετε μπροστά από την νέα Πανεπιστημιούπολη και θα φτάσετε στο πρώτο χωριό Κιμμέρια.

Συνεχίζοντας την διαπολιτισμική διαδρομή θα αφήσετε τα χωριά Λευκόπετρα, Σέλερο και Σούνιο και θα μπείτε στον Ν. Ροδόπης. Βαδίζοντας στα χνάρια της Ρωμαικής Εγνατίας οδού περνάτε τον οικισμό των Αμαξάδων και το “αδιαπέραστο” τείχος της Αναστασιούπολης, λίγο πριν μπείτε στο Κοπτερό.

Εδώ ο δρόμος έρχεται δίπλα στις πλαγιές της Ροδόπης, αφήνοντας στον νότιο ορίζοντα την λίμνη Βιστωνίδα.

Το κεφαλοχώρι του Ιάσμου βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της διαδρομής προς Κομοτηνή.

Μερικά λιγοστά αμπελάκια και τα χαρακτηριστικά σιλό στην είσοδο του χωριού σας καλωσορίζουν στον Ίασμο.

Το όνομα παραπέμπει σε λουλούδι και προδιαθέτει τον επισκέπτη. Χτισμένος αμφιθεατρικά και βλέποντας τον κάμπο και την Βιστωνίδα. Ο Ίασμος υπάρχει εδώ και χρόνια με αξιόλογη ιστορική παρουσία.

Θα πάτε στην πλατεία για να πάρετε μια άποψη της καθημερινότητας και να δείτε τις παλιές γειτονιές, που σήμερα συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Στα χωράφια του Ιάσμου καλλιεργούνται σιτηρά και βαμβάκι, ενώ στις πλαγιές υπάρχουν αξιόλογες αμπελοκαλλιέργειες. Εξαιτίας αυτών ο Ίασμος είναι γνωστός για το τσίπουρο που παράγει στα ρακοκάζανα του χωριού. Κάθε Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί και “Γιορτή Τσίπουρου” με καλλιτεχνικές και γευσιγνωστικές εκδηλώσεις.

Κατά τα άλλα θα δείτε το πανέμορφο αρχοντικό Κούγια και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, που έχει παραδοσιακό χρώμα και συμπαθητική εικόνα.

Δεν θα φύγετε από τον Ίασμο εάν δεν ανεβείτε ψηλά στο “Αρνεμούσι”  να θαυμάσετε την θέα, αλλά και τις νοστιμιές της ταβέρνας που διαθέτει και ωραίο μπαλκόνι ανάμεσα στα πεύκα.

Αν πάλι θέλετε να συνεχίσετε την εξόρμηση “στα πέριξ” θα δείτε το ξωκλήσι Προφήτη Ηλία στην δυτική είσοδο, αλλά και το μεσαιωνικό τρίτοξο γεφύρι στην διαδρομή προς τον γειτονικό Πολύανθο. Αν είστε τυχεροί ίσως συναντήστε και τα άγρια άλογα της περιοχής. Μια θαυμάσια ορεινή και χωμάτινη διαδρομή ξεκινά από το χωριό με κατεύθυνση προς τα “Θρακικά Μετέωρα” και το καταφύγιο του Πολύαρνου. Μέσα σε ανόθευτα και ατόφια τοπία της Ροδόπης, θα περάσετε από καταρράκτες, δάση και εικόνες ομορφιάς και ησυχίας.

Καφεδάκι θα πιείτε πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό, ενώ εάν είναι ημέρα Παρασκευή θα κάνετε αγορές και ψώνια στο πολύχρωμο παζάρι που στήνεται.

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού