fbpx Α. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολής της εργασίας, όχι την εργασία»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Α. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολής της εργασίας, όχι την εργασία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας
κορωνοϊός
κορονοϊός

Μέτρα τώρα και όχι αύριο, για εργασία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε αναλυτική συνέντευξη. 

Αρχικά, μιλώντας για την υγειονομική κρίση και τη διαχείρισή της, την χαρακτήρισε επιτυχία όλων των πολιτών και όλου του πολιτικού συστήματος, αλλά διαμήνυσε «ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει. Είναι παρών. Είναι σε ύφεση. Δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε».

Με το βλέμμα στην Ευρώπη
Σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για στήριξη των κρατών-μελών τη ΕΕ με επιχορηγήσεις και δάνεια, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά εγώ θα ήθελα να μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Έχω εμπειρία από τα Συμβούλια Κορυφής. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολα. Δεν είναι εύκολο να καταλήξει κανείς σε μια απόφαση κοινής αποδοχής από όλους». 

Γενικότερα, πάντως, για την κατεύθυνση της πρότασης, δήλωσε: «Παρόλα αυτά όμως, οφείλω να πω ότι είναι μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Διότι αυτή η απόφαση, παρότι στο μέγεθός της δεν είναι αυτή που ζητούσαμε και διεκδικούσαμε για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης -είχε ακουστεί το ποσό του 1,5 τρισεκατομμυρίου ως μια βάση, είναι το μισό-, εντούτοις όμως εμπεριέχει κάποια στοιχεία ποιοτικά τα οποία είναι ακριβώς μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στον σκληρό Βορρά. Και εννοώ την αμοιβαιοποίηση. Υπάρχει ένα είδος αμοιβαιοποίησης».

Οι οικονομικές επιπτώσεις
Στα εν οίκω τώρα, ο κος Τσίπρας ανέδειξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. «Η δική μας η λογική είναι ότι πρέπει να στηριχθεί η εργασία πάση θυσία και οι επιχειρήσεις. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Διότι η ελληνική οικονομία έχει  μια διαφορά από άλλες οικονομίες. Βασίζεται πάρα πολύ στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας έχει ως 40 εργαζόμενους. 

Άρα λοιπόν πρέπει να στηρίξουμε σήμερα -σήμερα, όχι αύριο που θα είναι αργά και θα μπει λουκέτο- τη μικρομεσαία επιχείρηση για να μπορέσει να αντέξει από αυτή τη νέα κρίση που μας βρήκε. Και να στηρίξουμε τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Αυτό είναι το κρίσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κάτι άλλο» και πιο συγκεκριμένα: «επιδοτεί την αναστολή της εργασίας με λιγότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει. Την αναστολή όμως της εργασίας και όχι την ίδια την εργασία. Άρα, στην πραγματικότητα έρχεται πολύ αργά και με ένα πολύ μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση η οποία μας απειλεί να μας οδηγήσει σε μια πολύ βαθιά ύφεση μέσα στο 2020».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για βαθιά ύφεση, σημειώνοντας: «η ύφεση, για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας, δεν είναι απλά ένας αριθμός: είναι αυτό που ζήσαμε στη χώρα μας το 2012, το 2013, το 2014 με μια ανεργία που εκτοξεύτηκε στο 29%. Με λουκέτα στα μικρά μαγαζιά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλο αυτό το δράμα το οποίο ζήσαμε. Και είναι πράγματι άδικο, είναι κρίμα, είναι αμαρτία να βγαίνουμε από μια τόσο μεγάλη κρίση, να παίρνουμε ανάσα και να κινδυνεύουμε μέσα σε λίγους μήνες να χάσουμε όσα κερδίσαμε σε πέντε χρόνια που καταφέραμε να πάμε την ανεργία από το 29% στο 17%».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.