ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΣΤΟΝ "ΧΡΟΝΟ"

Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Θετικά και αρνητικά στην Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ
Τάκης Χαρίτου
ΝΟΔΕ Ροδόπης
Γιάννης Βεζυργιαννίδης

Το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Ιωάννης Βεζυργιαννίδης καταθέτουν τις απόψεις τους

Διονύσης Βοργιάς

Μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου 2014, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015. Νικητής αναδεικνύεται για πρώτη φορά ένα κόμμα της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα "Για πρώτη φορά αριστερά".


Δεν εξασφαλίζει, όμως, την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή και συνεργάζεται με ένα κόμμα της λαϊκής Δεξιάς, τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" (ΑΝΕΛ) του Πάνου Καμμένου, στη βάση του κοινού τους αντιμνημονιακού αγώνα. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, με ερωτηματικά αλλά και προσδοκίες προς το πρόσωπό του.


Τρία χρόνια αργότερα, η συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων έχει περάσει από διάφορα "κύματα", παρόλα αυτά διατηρείται στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία μπροστά, όμως ο πρωθυπουργός δηλώνει διατεθειμένος να εξαντλήσει την τετραετία. 


Από τον "Χρόνο" κλήθηκαν να κάνουν τον απολογισμό τους το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Ιωάννης Βεζυργιαννίδης.


Τ. ΧΑΡΙΤΟΥ: "ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η ΣΑΡΙΑ - ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ"
Πως οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και η κυβέρνηση δεν είναι μία αριστερή παρένθεση, δήλωσε ο Τάκης Χαρίτου, διατηρώντας υψηλές προσδοκίες για το άμεσο μέλλον: "Να απεμπλακούμε σε λίγους μήνες από την σφιχτή επιτροπεία των μνημονίων. Να μπούμε σε μια νέα περίοδο μετάβασης από την εποχή της κρίσης, στη φάση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Να επουλωθούν σταδιακά οι πληγές που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο σώμα της κοινωνίας. Εύκολο εγχείρημα; Προφανώς και όχι! Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ίδια τη χώρα, που οφείλουν να συμβάλλουν όλοι".


Ο ίδιος θέλησε να σταθεί, πλην των γενικών διαπιστώσεων, ιδίως στα της Ροδόπης. Υπογραμμίζει κομβικά σημεία, στα οποία θεωρεί πως η κυβέρνηση έδρασε προς μία θετική κατεύθυνση. Αναλυτικά σημειώνει τα εξής:


"Η απόφαση -δια υπογραφής πρωθυπουργού- για την κατασκευή των δικτύων διανομής, μεταξύ άλλων, για να αποκτήσει η πόλη της Κομοτηνή πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα έχει θετικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και την τοπική οικονομία.


Δρομολογείται ένα όραμα δεκαετιών, με απόφαση του υπουργού Υγείας, για ένταξη στη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Μαζί με την αντιστροφή της πορείας αποδιοργάνωσης του νοσοκομείου Κομοτηνής.


Η έναρξη της διαδικασίας κατασκευής των ανολοκλήρωτων κτιριακών υποδομών στην πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, καθώς και η αποκατάσταση της νομιμότητας στη διοίκησή του. 


Η σημαντική αλλαγή-τομή στο καθεστώς της «Σαρία» που συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη των συμπολιτών της μειονότητας, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνική συνοχή.


Το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε και ανέδειξε, στο πλέον υψηλό επίπεδο, τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή. Μπορεί να συμβάλει στο μετασχηματισμό του υπάρχοντος παραγωγικού μοντέλου, σε ένα πιο βιώσιμο  μοντέλο που θα έχει αντανάκλαση στη ζωή των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Στα σημαντικά  αξίζει να καταγραφεί η ένταξη για πρώτη φορά της Ροδόπης στα προγράμματα απονιτροποίησης με σημαντικό όφελος για το περιβάλλον και τους αγρότες. Η χρηματοδότηση ολοκλήρωσης του φράγματος Ιασίου, όπως και μελετών για νέους αναδασμούς στην περιοχή. Η ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών στον οικισμό Φαναριού και Ιάσμου, με τη σημαντική συμβολή της αυτοδιοίκησης. Η λειτουργία για πρώτη φορά του Εσπερινού Λυκείου, και άλλα".


Ι. ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: "Η ΡΟΔΟΠΗ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΤΕΙ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ"
Πισωγυρίσματα και καμία πρόοδο, καταγγέλλει από θέσης του, ο Ιωάννης Βεζυργιαννίδης,  ο οποίος δεν παρουσιάζεται αισιόδοξος για το μέλλον, όσο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι στην εξουσία: "Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα βγούμε από τα μνημόνια και ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, δυστυχώς η καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτή που τους διαψεύδει". Ο ίδιος κάνει την ανασκόπησή του: "Εκτός από το πρώτο τραγικό εξάμηνο της διαπραγμάτευσης που μας οδήγησε ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγηθήκαμε στο τρίτο μνημόνιο το οποίο υλοποιούν ακόμη και σήμερα. 


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα τρία χρόνια δεν έχει γίνει καμία επένδυση, εκτός από αυτές που είχε ξεκινήσει η δική μας κυβέρνηση. Αλλά ακόμη και σε αυτές φέρνουν εμπόδια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμη σε capital control και οι τράπεζες δεν δίνουν ζεστό χρήμα στην αγορά, ενώ την ίδια στιγμή τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο αυξάνονται και οτιδήποτε έχει υποσχεθεί ο κος Τσίπρας όχι μόνο δεν το έχει υλοποιήσει, αντίθετα έχει κάνει τα ακριβώς αντίθετα και μάλιστα με λάθος τρόπο.

Αναφορικά με την αντιπρόταση της ΝΔ, ο κος Βεζυργιαννίδης τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό των γειτόνων χωρών στη Ροδόπη, θυμίζει το ξεχασμένο 12% και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν έχει όραμα για την Θράκη. Αναλυτικά σημειώνει τα εξής: "Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μπει η Ελλάδα σε κανονικότητα, και με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορούμε να το καταφέρουμε. Στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα, ανοίγουν συνεχώς θέματα και ζητούν ομοψυχία και συναίνεση, ενώ δεν μπαίνουν στη διαδικασία συζήτησης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλουμε να παρουσιάζουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό: Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν έχει αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια. Οι εκλογές δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά προσωπικά θεωρώ πως κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε και πιο κοντά στις εκλογές. Πιστεύω ότι το 2018 θα είναι χρονιά εκλογών και πως ο κόσμος δεν θα δώσει την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ". Καταληκτικά, για το νομό σχολιάζει πως "η Ροδόπη έχει ξεχαστεί. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από πλευράς του κράτους για την Θράκη. 


Ο πρωθυπουργός ήρθε στην περιοχή για το αναπτυξιακό συνέδριο, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένα βήματα. Η Θράκη έχει προβλήματα και χρειάζεται λύσεις με όραμα και σχέδιο, το οποίο δεν έχει η παρούσα κυβέρνηση.
Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως η επιδότηση 12% και η γειτνίαση με χώρες με διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα, κάτι που δεν φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε