fbpx Την τελευταία στιγμή προσπαθούν να σώσουν το Δημοκρίτειο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 25 ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ

Την τελευταία στιγμή προσπαθούν να σώσουν το Δημοκρίτειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομική σχολή
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΤΕΙ Καβάλας
σύσκεψη

Επί τάπητος ξανά η αντίρρηση στην ίδρυση τέταρτης Νομικής και το "σήριαλ" συνένωσης ή μη ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ
 

Διονύσης Βοργιάς

Διευρυμένη σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συγκάλεσε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή χθες Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, με θέμα το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα και την πιθανή συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. 


Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας, πήραν το λόγο περισσότεροι από 25 αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων από όλη την Περιφέρεια, ενώ η συζήτηση ξεπέρασε τις δύο ώρες.

Οι φορείς εξέφρασαν την ξεκάθαρη θέση ότι αναγνωρίζουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της λειτουργίας του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ στην περιοχή, στηρίζουν τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε μια ενιαία και ισχυρή ακαδημαϊκή μονάδα και αντιτίθενται στην ίδρυση τόσο μιας τέταρτης Νομικής Σχολής όσο και οποιουδήποτε νέου Τμήματος θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση αυτών που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Στη σύσκεψη, ο κος Μπαντέκας αποδέχτηκε την πρόταση του περιφερειάρχη για τη σύσταση κοινής επιτροπής του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ που θα διερευνήσει το ακαδημαϊκό πλεονέκτημα της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων, ενώ ο κος Τουλουπίδης δήλωσε ότι θα θέσει την πρόταση στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου.


Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν πρόσθετα επιχειρήματα για το ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ στο διάλογό τους με το υπουργείο Παιδείας. Αν ωστόσο η εξέλιξη των ζητημάτων δεν είναι θετική για την περιοχή, οι φορείς της Περιφέρειας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη. Το κατά πόσο η σύγκληση μίας ακόμη επιτροπής και η πραγματοποίηση μίας ακόμη σύσκεψης, θα αποτελέσουν ...φόβητρο προς τον υπουργό Παιδείας, μόνο η ιστορία αναμένεται να αποδείξει, αν και ως γνωστό η Θράκη δεν έχει καλό παρελθόν αναφορικά με τις διεκδικήσεις της. "Έχουν αποτυπωθεί συγκεκριμένες αντιρρήσεις.

Η καλύτερη απόφαση δεν είναι η αποδυνάμωση του ΔΠΘ και ίδρυση νέας Νομικής, αλλά η ένωση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ Θα συγκληθεί επιτροπή που θα αποτυπώσει τα πλεονεκτήματα της ένωσης", είπε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο κος Μέτιος και η πρότασή του τελικώς έγινε αποδεκτή. Στη συνέχεια έδωσε το βήμα σε όλους τους παρευρισκόμενους που θέλησαν να πάρουν θέση.


ΔΙΠΛΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΛΟΥΠΙΔΗ
Ο Σταύρος Τουλουπίδης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, όπως έκανε και μέσω του ράδιο Χρόνος 87,5fm προ εβδομάδας, σχετικά με την συνάντησή του στη Βουλή με τον υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου. Μετέφερε τα λόγια που είπε προς τον υπουργό: "Σήμερα είστε υπουργός εσείς, αύριο κάποιος άλλος. Η πείρα έχει δείξει ότι οι υποσχέσεις δεν τηρούνται". Αναφορικά με την απάντηση Γαβρόγλου, είπε τα εξής: "Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι δεν θα υπάρξει αύξηση φοιτητών, μπορεί όμως να υπάρξει όταν αλλάξει υπουργός. Σε αυτό το επιχείρημα δεν μπόρεσε να μου απαντήσει. Του είπα ότι δεν χρειαζόμαστε την αποσυμφόρηση των αμφιθεάτρων, γιατί δεν έχουμε κάποια ανάγκη, αντιθέτως τους εκπαιδεύομε μια χαρά. Αντίστοιχα το 2014-15 όπου ήταν ελεύθερες οι μεταγραφές, χάσαμε το 33% της δυναμικής μας και το 50% στη Νομική.

Την επόμενη χρονιά διορθώθηκε και μπήκε όριο στο 15%. Του είπα δεν χρειαζόμαστε αποσυμφόρηση φοιτητών". Ανέδειξε ως θετική είδηση την δέσμευση του υπουργού για κάλυψη πίστωσης για κάθε "χαμένο" καθηγητή ώστε να προσλαμβάνεται νέος. "Αυτό -αν γίνει πράξη- είναι θετικό", είπε ο πρυτανεύων, υπογραμμίζοντας ξανά ότι σύμφωνα με τον υπουργό η απόφαση περί ίδρυσης νέας Νομικής δεν είναι ειλημμένη.

Επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι "η συγχώνευση ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ είναι η μόνη ρεαλιστική λύση από κάθε άποψη: οικονομικά, διοικητικά, εκπαιδευτικά, γεωγραφικά". Ακόμη, τόνισε πως ζήτησε από τον υπουργό πρώτον η συμπλήρωση του ΔΠΘ με νέα τμήματα, κατά προτεραιότητα κτηνιατρικής, διατροφολογίας, εργοθεραπείας, κ.ά., και δεύτερον η δημιουργία ενός κέντρου ερευνών, καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας όπου θέλουμε να εντάξουμε ερευνητικά ινστιτούτα με θεματολογία ποικίλης ύλης.


"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΜΠΑΝΤΕΚΑ
Ότι δεν υπάρχει λογική στην συνένωση ΤΕΙ ΑΜ-Θ με πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ανέδειξε ο πρόεδρος του εν λόγω ΤΕΙ κος Μπαντέκας. "Είμαστε 150 χλμ μακριά από την Θεσσαλονίκη και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να καταλήξουμε παράρτημα της Θεσσαλονίκη με 1-2 τμηματάκια που μπορεί και να μην επιβιώσουν. Από την άλλη δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας σχετικά με την συνένωση με το ΔΠΘ. Συμφωνώ με την πρόταση του κου Μέτιου, ώστε να γίνει μία άτυπη επιτροπή αναφορικά με την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων συνένωσης με το ΔΠΘ. 


Θέλω να έχω στα χέρια μου μία μελέτη που να λέει ότι η ανάπτυξή μας θα έρθει μέσα από την συνένωση με το ΔΠΘ", είπε, και ανέδειξε ότι "εδώ και έξι μήνες συζητάμε με το ΔΠΘ, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί σε μία μελέτη.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ "ΧΡΩΜΑ" ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Κομματική πολιτική κυρίως άσκησαν η βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, κι ο βουλευτής ΝΔ Δράμας Δημήτρης Κυριαίδης. "Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και κανένας προσανατολισμός. Με κριτήριο ψηφοθηρικό και μόνο γίνονται οι νέες σχολές. Πρέπει κανείς να δει το κριτήριο με το οποίο θέλουμε να κάνουμε τέταρτη Νομική", κατηγόρησε η κα Κεφαλίδου, χαρακτηρίζοντας τον νομό Δράμας ως "αόρατο" και υπογραμμίζοντας ότι το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Δράμας, σε πιθανή συνένωση με πανεπιστημιακό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, πιθανό να αφανιστεί. "Το παίζουμε στα ζάρια αν θα βρεθούμε στην Θεσσαλονίκη ή στην Κομοτηνή, χωρίς κανένα σχέδιο", κατηγόρησε σε άλλο σημείο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μελέτες από καμία κατεύθυνση.


"Έχουμε έναν υπουργό που δεν λύνει, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα, όπως αυτό που δημιουργεί σε μας και φαίνεται ως αξεπέραστο", κατηγόρησε με τη σειρά του ο κος Δημοσχάκης, μετρώντας πληγές για το ΔΠΘ: "Στις αρχές του 2017 ο υπουργός πήρε από το παιδαγωγικό τμήμα Αλεξανδρούπολης ένα μεταπτυχιακό εξειδίκευσης, προκειμένου να διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία οι απόφοιτοι, και πήγε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη άστοχη απόφασή του ήταν τον Μάιο 2017 αναφορικά εκροή του διδακτικού προσωπικού στα κεντρικά".


"Συγκροτημένα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Δυστυχώς, δεν είμαστε δεμένοι (στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ), κι αυτό φάνηκε ότι μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε σύσκεψη μαζί με τον υπουργό", πρόσθεσε και ο κος Κυριαζίδης.


ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ
"Μην μας κοροϊδεύετε ότι αγαπάτε την Θράκη", είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ Βαγγέλης Λαμπάκης, υποδεικνύοντας πως "ένας λογικός νους δε μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο ένας υπουργός θέλει να αποξηλώσει και με αυτό τον τρόπο την Θράκη".
"Να ευχαριστήσουμε τον κο Γαβρόγλου, γιατί πάντα στην άμυνα ενεργοποιούμαστε", πρόσθεσε ο κος Πετρίδης, αναδεικνύοντας - εμμέσως πλην σαφώς - ότι δεν υπήρχε πρόνοια ώστε να μην βρεθεί το ΔΠΘ σε αυτή την θέση. "Αυτά τα δύο αυτονόητα δεν πρέπει να περάσουν", είπε για την τέταρτη Νομική και την συνένωση ΤΕΙ ΑΜ-Θ με άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα πλην του Δημοκριτείου.

"Να συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ένας σοβαρός διάλογος φορέων και πανεπιστημίου, ώστε να υπάρχει η διασύνδεση φορέων και πανεπιστημίου, ώστε να αποφεύγουμε αυτά τα ζητήματα", ήταν το κάλεσμά του, ώστε να αναπτυχθεί εν τοις πράγμασι ένας πραγματικός δεσμός μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κι όχι μόνο όταν παρίσταται μία τέτοια ανάγκη. 


ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
"Εκπροσωπούμε όλους τους μητροπολίτες ΑΜ-Θ, οι οποίοι μας εξουσιοδότησαν να δηλώσουμε ότι η τοπική εκκλησία και οι κατά τόπους μητροπόλεις, στηρίζουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών και φορέων για τα συμφέροντα αυτού του τόπου", είπε προς το ακροατήριο ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κος Παντελεήμων που βρέθηκε στην σύσκεψη. Και συνέχισε: "Η ίδρυση μιας νέας Νομικής αποδυναμώνει το ΔΠΘ. Πριν από κάποιους μήνες είχαμε μία συνάντηση οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης με τον υπουργό Παιδείας, στην οποία του είπαμε ότι θα πρέπει όχι να αποδυναμώνεται αλλά να αναβαθμίζεται το ΔΠΘ: Λάβετε υπόψη σας τι γίνεται στη γειτονική Αδριανούπολη, όπου αναβαθμίζουν το πανεπιστήμιό τους".

"Τί είναι πιο φυσικό, ένα ΤΕΙ που ανήκει στην Περιφέρεια να ενταχθεί σε ένα άλλο πανεπιστήμιο; Τότε αν θέλουν κάτι θα το ζητούν από ποιόν Περιφερειάρχη;" διερωτήθηκε σε άλλο σημείο.


Παρών στην σύσκεψη ήταν και ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο οποίος υπογράμμισε πως "η λειτουργία του πανεπιστημίου έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα οφέλη του είναι πρώτα πνευματικά. Μέσα από την ενότητά μας μπορούν να βγουν πολλά πράγματα", και μετέφερε την "αγωνία μητροπολίτη Διδυμοτείχου για την Γεωπονική Σχολή του βρίσκεται στην Ορεστιάδα, αναφορικά με τις φημολογίες ότι ενδέχεται να καταργηθεί. Προσυπογράφουμε το κείμενο που έχει συντάξει και καταθέσει η Νομική Σχολή Κομοτηνής". "Ο υπουργός να ακούσει τα δίκαια αιτήματά μας", ήταν το κάλεσμά του. 


Θέση επί του θέματος πήραν κι άλλοι πολλοί, στο σύνολο πέραν των 25 αιρετών κι εκπροσώπων φορέων από όλη την ΑΜ-Θ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, οι οποίοι ανέδειξαν τις κινήσεις που έχουν κάνει προκειμένου να αποτραπεί η ίδρυση τέταρτης Νομικής και να προωθηθεί η συνένωση ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο του Προκρούστη φαίνεται ότι επέλεξε  η κυβέρνηση και για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ευτυχώς η Κομοτηνή πρόλαβε  και τις έκανε νωρίς.