fbpx Θετικός για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο ισολογισμός του Δ. Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Θετικός για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο ισολογισμός του Δ. Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης
Δημήτρης Πολιτειάδης

Για «άριστη» οικονομική κατάσταση έκανε λόγο ο δήμαρχος Γ. Γκαράνης - πως αξιοποιούνται τα διαθέσιμα προς όφελος των δημοτών είπε ο αντιδήμαρχος Δ. Πολιτειάδης

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου με τηλεδιάσκεψη (αλλά χωρίς να επιτρέπονται δημοσιογράφοι για ακόμη μία φορά) σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτική αρχής, το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία (35 «ναι, 1 «όχι») την έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσεως της χρήσεως 1-1/31-12-2019 του Δήμου Κομοτηνής (υπ΄αριθ. 388/2020 ΑΟΕ). Όπως αποτυπώνεται στον ισολογισμό, στα αποτελέσματα χρήσης,  ο Δήμος Κομοτηνής παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα. 

Την «χρηστή διαχείριση» διαφήμισε ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, σε δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «άριστη». Αναλυτικά δήλωσε τα εξής: «Με συνέπεια απέναντι στους δημότες και χρηστή διαχείριση επιχειρούμε να διατηρήσουμε οικονομική ευρωστία, ώστε να καταφέρουμε ν’ ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες απαιτήσεις της κρίσιμης περιόδου, αλλά και να μπορούμε να συνεισφέρουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στην απάλυνση των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των Ελλήνων και- κατά συνέπεια- και οι δημότες μας. 

Ο  Δήμος Κομοτηνής προχωρά βήμα- βήμα στην αποπληρωμή των οφειλών του προς τις τράπεζες, οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από χρηματοδοτήσεις που έγιναν το 2009 και μας υποχρέωσαν πρωτίστως να ακολουθήσουμε πολιτικές συνετής διαχείρισης και δευτερευόντως να υπηρετήσουμε αναπτυξιακά οράματα. Με δεδομένο ότι απομένει ένα δανειακό υπόλοιπο ύψους 945.723 ευρώ, από τα αρχικά 3.000.000 ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο του 2024 οι στρατηγικές μας επιλογές στηρίζονται σε καλά υπολογισμένα έξοδα που θα μας επιτρέπουν να δώσουμε το πολιτικό και οικονομικό ‘παρόν’ και να υλοποιήσουμε πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Κάθε μέρα αποδεικνύουμε ότι σεβόμαστε στο ακέραιο τα χρήματα των δημοτών μας. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές μας, αλλά και να διαχειριζόμαστε ορθά τα περιουσιακά μας στοιχεία».

Δ. Πολιτειάδης: «Ο Δ. Κομοτηνής βελτιώνει διαρκώς τα οικονομικά του»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης στην αναλυτική του εισήγηση πληροφόρησε το σώμα πως ο ισολογισμός είναι η κύρια οικονομική κατάσταση που απεικονίζει με αριθμούς, σε μια δεδομένη στιγμή, συνήθως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους,  την  κατάσταση μιας μονάδας. Αναφέρεται σε πραγματικά στοιχεία, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό όπου γίνεται πρόβλεψη μεγεθών. Επί της ουσίας των πραγμάτων είπε: «Για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεχίζουμε και παρουσιάζουμε ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα και παράλληλα κατορθώνουμε  και βελτιώνουμε  όλα  τα  βασικά του  μεγέθη, πράγμα που σημαίνει ότι όλες μας οι προσπάθειες που κάναμε για το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου αποδίδουν θετικά αποτελέσματα».

Οι πιο σημαντικές μεταβολές των οικονομικών στοιχείων του ισολογισμού του 2019, σε σύγκριση με τα στοιχεία του ισολογισμού του 2018, έχουν ως εξής, σύμφωνα με την εισήγηση του κου Πολιτειάδη:

ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ: Στα πάγια, αύξηση κατά 2,4% παρουσιάζει η αξία των ακινήτων. Για τις  απαιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρομαι σε βάθος 20ετιας, συνεχίζουμε και διατηρούμε προβλέψεις, ώστε να μπορεί ο δήμος να ανταποκριθεί ακόμη και σε πιο δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. Κύρια αιτία της δημιουργίας των προβλέψεων είναι η μη ανταπόκριση πληρωμής προς τον Δήμο των υποχρεώσεων  από τους οφειλέτες του, λόγω της  οικονομικής κρίσης, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον περιορισμό τους, όπως ρυθμίσεις οφειλών, μέτρα είσπραξης κ.α.

Μείωση κατά ποσοστό 21% εμφανίζουν τα διαθέσιμα του Δήμου. Έτσι λοιπόν μετά  την επίτευξη της οικονομικής ευρωστίας του δήμου, και την επίτευξη του στόχου μας  για την οικονομική του θωράκιση, σε συνδυασμό με την σημαντική μείωση των δανειακών μας υποχρεώσεων, επενδύουμε τα διαθέσιμά μας, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζουμε την διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά μέσω των προϋπολογισμών να μετακυλήσουν και να επενδυθούν σε έργα, υπηρεσίες  και παροχές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ: Σταθερή και σημαντική  μείωση παρουσιάζουν οι υποχρεώσεις μας από Τραπεζικό δανεισμό. Έτσι σε σχέση με το 2018 παρουσιάζουν μείωση 35% μια και οι  οφειλές μας πληρώνονται κανονικά και ως εκ τούτου όλα μας τα δάνεια είναι ενήμερα. Τα δανειακά μας υπόλοιπα προέρχονται από χρηματοδοτήσεις τους έτους 2009 και από τότε και μέχρι σήμερα  δεν έχουμε προχωρήσει στην σύναψη  νέων δανείων. Στις 31-12-2018 τέσσερα δάνεια εξοφλήθηκαν  ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσθετη ρευστότητα 309.500€ ανά έτος. Υπάρχει  πλέον μόνο  ένα δάνειο με υπόλοιπο 945.723€ αρχικού ποσού 3.000.000€ που λήγει στις 26-3-2024. Έτσι ο δήμος μας χρόνο με τον χρόνο, έχει στην διάθεσή του μια επί  πλέον ρευστότητα που την   επενδύει σε παραγωγικούς σκοπούς. Τέλος οι οφειλές μας σε τρίτους είναι σε πολύ χαμηλό σημείο, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, αφορούν τρέχουσες υποχρεώσεις που είναι στην διαδικασία  της πληρωμής, μια και ο Δήμος μας είναι σε θέση οποιαδήποτε δαπάνη που αναλαμβάνει  να την πληρώνει αμέσως.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ: Από τα  στοιχεία του πίνακα των αποτελεσμάτων χρήσης, το σπουδαιότερο και σημαντικότερο στοιχείο είναι το θετικό αποτέλεσμα για πέμπτη  συνεχή χρονιά. Έτσι  με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχειά αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Κομοτηνής  οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, βελτιώνει  τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του, κατορθώνει  να είναι  συνεπής στις υποχρεώσεις του, πληρώνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση δάνεια και  προμηθευτές και επιτυγχάνει   πολύ καλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς. 

Και το σπουδαιότερο, καλύπτει τα έξοδά του από τα έσοδα,  δεν παράγει από την λειτουργία του ζημίες, δεν επιβαρύνει τους δημότες του, η δε πιστοληπτική του   ικανότητα  διατηρείται  σε  υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την  θετική εικόνα των οικονομικών του.

Βέβαια όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν, χωρίς την συμμετοχή και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με το προσωπικό του Δήμου, το οποίο και ευχαριστώ θερμά  για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει.

Με την ελπίδα ότι η πορεία αυτή των οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής θα συνεχισθεί,  παρά  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε το 2020 εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και στα νοικοκυριά, που επηρεάζουν την πορεία των οικονομικών  του Δήμου, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαστε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια