ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΡΙΜΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΟΤΑΪΤΗ

"Συζητήσεις καφενείου" στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Περιφερειακό Συμβούλιο

Απόντος του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, η συνεδρίαση του συμβουλίου ήταν γεμάτη κόντρες, ενδοπαραταξιακούς τριγμούς και μικροπολιτική

Διονύσης Βοργιάς

"Παιδική χαρά" ήταν η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το οποίο συνεδρίασε για 17η φορά φέτος τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου. Απόντος του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου, ο οποίος απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν σφοδρές κόντρες όχι μόνο μεταξύ αντιπολιτευομένων, αλλά κι εντός της κυβερνώσας "Περιφερειακής Αναγέννησης".


Η παράταξη, άλλωστε, το περασμένο διάστημα έχει υποστεί κάποια πλήγματα, με πρώτο την ανεξαρτητοποίηση του περιφερειακού συμβούλου Οντέρ Μουμίν, το ανοιχτό "μέτωπο" μεταξύ του περιφερειακού συμβούλου Μιχάλη Αμοιρίδη και του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, περιφερειακό σύμβουλο-ιατρό που έχει τεθεί σε αργία από το ιατρικό του αξίωμα καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση, κι αρκετές αντιπολιτευτικές φωνές που ακούγονται ...εντός της παράταξης. Σειρά είχε η σφοδρή κόντρα μεταξύ του περιφερειακού συμβούλου Κωνσταντίνου Εξακουστού και του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου -και περιφερειακού συμβούλου- Σωτήρη Μποταΐτη. Και οι δυο τους αποτελούν μέλη της "Περιφερειακής Αναγέννησης", παρόλα αυτά στην εν λόγω συνεδρίαση μόνο ως σύμμαχοι δεν παρουσιάστηκαν.


Σε ένα θέμα που φάνταζε τυπικό, το οποίο αφορούσε την έκφραση γνώμης του περιφερειακού συμβουλίου επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον "καθορισμό Λατομικής Περιοχής στο Κουφόβουνο του Δήμου Διδυμοτείχου της Π.Ε Έβρου", με εισηγητή των διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Κωνσταντίνο Καλούδη, οι τόνοι ανέβηκαν. 


Πιο συγκεκριμένα, ο κος Εξακουστός καταφέρθηκε εναντίον των κ.κ. Καλούδη και Μποταΐτη. "Σε κάθε περίπτωση η γνωμοδότηση είναι μία απόφαση. Σε κάθε περίπτωση επίσης ο κος Καλούδης, για να μην εκθέτει το σώμα και τους περιφερειακούς συμβούλους, θα έπρεπε τις παρατηρήσεις της κας Γεροστεργίου να τις έχει λάβει υπόψη του και να μας κρατά ενήμερους ανεξαρτήτως της απόφασης που θα πάρουμε. Κάνω αυτή την παρατήρηση στο σώμα", είπε ζητώντας από την υπηρεσία να μην εκθέτει το σώμα.


Υπερασπιζόμενος τον κο Καλούδη, ο Σωτήρης Μποταΐτης απάντησε: "Τι εννοείτε κε Εξακουστέ, γιατί μας εκθέτει;", για να δεχθεί τη σφοδρή επίθεση από πλευράς Κωνσταντίνου Εξακουστού. "Γιατί έχει κάνει κάποιες παρατηρήσεις η επικεφαλής των οικολόγων κα Γεροστεργίου για κάποιες μελέτες, τις οποίες εμείς δε γνωρίζουμε καν! Πρόεδρε, δεν θέλω να με διακόπτεις. Εγώ δεν διακόπτω. Δεν γίνεται να μας εκθέτει η υπηρεσία. Η δουλειά σου ως πρόεδρος δεν είναι να κάνεις αντιπολίτευση στους συναδέλφους σου. Είναι να κάνεις τον χρόνο. Μας εκθέτεις. Κι εκθέτεις με τη συμπεριφορά σου ως πρόεδρος όλο τον συνδυασμό", είπε ο κος Εξακουστός, για να δεχθεί την απάντηση "θες να παραιτηθώ κε Εξακουστέ; Ήταν πρόταση μομφής για το πρόσωπό μου; Δεν κατάλαβα".


Ο κος Εξακουστός συνέχισε την επίθεση. "Συμπεριφέρεσαι ως αντιπολιτευόμενος περιφερειακός σύμβουλος σε όλα τα θέματα. Σα να κάνεις αντιπολίτευση! Είσαι εκεί για να συντονίζεις, όχι για να παίρνεις θέση", είπε ενώ συνέχισε και με άλλους χαρακτηρισμούς.


Καταλήγοντας, ο κος Μποταΐτης θεώρησε ότι η επίθεση είναι επί του προσωπικού και δεν αφορά στα ζητήματα του περιφερειακού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί και η επίθεση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστου Τρέλλη, ενώ ακολούθησε και σαφές πολιτικό σχόλιο από τον Οντέρ Μουμίν. 


Ο κος Τρέλλης είχε καταφερθεί κατά του προέδρου, ζητώντας του σε αυστηρό τόνο να τηρεί τους χρόνους και να μην αφήνει τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, να τοποθετείται ενώ κάνει ερωτήσεις, ούτε να μιλάει περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους. Και πράγματι, βάσει χρονοδιαγραμμάτων, ο κος Καραλίδης πήρε περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους. 


Μάλιστα, προς τον κο Μποταΐτη απευθύνθηκε, με αντίστοιχο αίτημα, και ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, και νυν θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης. Ως λύση αποφασίστηκε, αυτή που θα έπρεπε να τηρείται σε όλες τις συνεδριάσεις, δηλαδή η ύπαρξη χρονομέτρου στην οθόνη της αίθουσας. Προς το τέλος της συνεδρίασης, ακούστηκε και το πολιτικό σχόλιο του Οντέρ Μουμίν, που εκφράστηκε με αποδέκτη τον Σωτήρη Μποταΐτη -κι εμμέσως πλην σαφώς προς τον περιφερειάρχη. "Να δω τι θα κάνετε την επόμενη θητεία. Εγώ εκλέχθηκα πρώτος και ξέρω πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο πρόεδρος του συμβουλίου, γιατί διετέλεσα πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου".


Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι έντονες και στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα μεσολαβήσει συνέντευξη τύπου από τον Χρήστο Μέτιο, στην οποία θα γίνει ο "απολογισμός" για τον έναν χρόνο από τότε που ανέλαβε την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ