fbpx Α. Συρίγος: «Πρόκειται για ήττα των Αρμενίων δεν χρειάζεται να το ωραιοποιούμε»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΛΗΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΤΣΑΧ

Α. Συρίγος: «Πρόκειται για ήττα των Αρμενίων δεν χρειάζεται να το ωραιοποιούμε»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άγγελος Συρίγος
Αρμενία
Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ εκφράζει την πεποίθηση πως η Αρμενία ήταν μόνη της στον πόλεμο

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πριν λίγα 24ώρα υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας που σηματοδότησε την λήξη των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Αρτσάχ.

Ο αν. καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, έκανε τις δικές του τοποθετήσεις και εκτιμήσεις στο ράδιο Χρόνος 87.5fm σχετικά με τις εξελίξεις που οδήγησαν στην συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς και μια ανάλυση των πολεμικών συγκρούσεων που προηγήθηκαν ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους.

Τί έπαιξε ρόλο στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας;
«Ο Πασινιάν δεν ήταν τόσο δοσμένος στην Ρωσία όσο ο προκάτοχός του. Υπήρχε μια αντιπαλότητα (με την Ρωσία) και υπήρχε κατά τους Ρώσους ένα κακό μήνυμα  από τον Αρμενικό λαό ότι βγάζουμε κάποιον που δεν ελέγχεται πλήρως από την Ρωσία και δεν είναι προσηλωμένος στην Ρωσία. Η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία αλλά έχει καλές σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν. Επομένως, η Ρωσία μπορούσε να παρέμβει από την πρώτη στιγμή και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Από ότι φαίνεται έκανε και μια μικρή επίδειξη δυνάμεως πριν τις 24 Οκτωβρίου όταν σε μια μέρα μέσα έριξε 9 τουρκικά drone. Την κατάσταση την άφησε να εξελιχθεί πιστεύω για να περάσει ένα μήνυμα στους Αρμενίους να  μην ξανασκεφτούν να βγάλουν άνθρωπο που δεν είναι “δικός” μου την επόμενη φορά», είπε ο κος Συρίγος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο κος Συρίγος στάθηκε στο γεγονός της οπλικής υπεροχής των Αζέρων έναντι των Αρμενίων. «Σε πολλές περιπτώσεις εάν δείτε τις φωτογραφίες θα δείτε Αρμένιους στρατιώτες οι οποίοι πυροδοτούν κανόνια. Τα κανονιά είναι όπλο προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό ήταν ενδεικτικό της ανεπάρκειας οπλικών συστημάτων που είχαν οι Αρμένιοι. Υπήρξε πολύ μεγάλη συμπαράσταση από την Αρμένικη διασπορά, η οποία πήγε να πολεμήσει μαζί τους, υπήρξε κόσμος που στάθηκε δίπλα τους αλλά τα πολεμικά μέσα των Αζέρων ήταν κατά πολύ υπέρτερα. Πρόκειται για ήττα των Αρμενίων δεν χρειάζεται να το ωραιοποιούμε. Είναι καθαρή ήττα των Αρμενίων και ο λόγος που σταμάτησαν οι εχθροπραξίες, είναι ότι οι Αρμένιοι αποδέχτηκαν να δώσουν κάποιες περιοχές στους Αζέρους προκειμένου να κρατήσουν την καρδιά του Ναγκόρνο Καραμπάχ», εξήγησε χαρακτηριστικά μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm.

O ρόλος της Τουρκίας
Ο αν. καθηγητής στάθηκε και στο γεγονός που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη των συγκρούσεων που ήταν η στάση της Τουρκίας.

«Εκείνο που έκανε την διαφορά ήταν τα τουρκικά drones αυτό ήταν κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ. Δηλαδή τα τουρκικά drones έδωσαν στους Αζέρους την δυνατότητα να νικήσουν τους Αρμενίους. Τώρα ως γενική εικόνα αυτό το οποίο συνέβη υπό φυσιολογικούς όρους θα ήταν αδιανόητο να συμβεί. Δηλαδή μια χώρα, η οποία βαρύνεται με Γενοκτονία των Αρμενίων 100 χρόνια πριν να στέλνει όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους για να επιτεθούν οι Αζέροι στους Αρμένιους. Η διεθνής κοινότητα σιώπησε γιατί θεωρεί ότι  η περιοχή είναι ο ευρύτερος χώρος επιρροής της Ρωσίας οπότε δεν μπήκε καν σε αυτήν την διαδικασία. Οι Τούρκοι τους έστειλαν οπλισμό για τους γνωστούς άλλους λόγους, θεωρούν ότι είναι ένα έθνος δύο κράτη κτλ».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κος Συρίγος η Ρωσία παρενέβη όταν τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άσχημη τροπή για τους Αρμένιους. Καθοριστική σημασίας ήταν πάντα κατά τον ίδιο ότι «η Αρμενία ξέρετε έπασχε πάρα πολύ στο θέμα των συμμαχιών δεν είχε συμμαχίες. 

Είναι μια χώρα απομονωμένη και ο μόνος της σύμμαχος ήταν η Ρωσία και πολλοί φοβούνται να μπουν σε αυτήν την περιοχή επειδή θεωρούν ότι είναι ζώνη επιρροής της Ρωσίας. Οπότε στην ουσία η Αρμενία ήταν μόνη της».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ