fbpx Στ. Κουτσιουμπέλης: Μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, αλλά ασφυκτικές μνημονιακές δεσμεύσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Στ. Κουτσιουμπέλης: Μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, αλλά ασφυκτικές μνημονιακές δεσμεύσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΕΔΥ
ΑΔΕΔΥ Ροδόπης
Απεργία

Με αφορμή την πανελλαδική απεργία της 14ης Νοεμβρίου, επαφές στην Κομοτηνή ανέπτυξε κλιμάκιο στελεχών της ΑΔΕΔΥ

Διονύσης Βοργιάς

Την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την μεθεπόμενη Τετάρτη, αποφάσισε το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που συνεδρίασε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας πανελλήνιας συνδιάσκεψης της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε, στις 14 και 15 Οκτωβρίου, στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή 250 περίπου συνέδρων από ολόκληρη τη χώρα (προεδρείων Ομοσπονδιών, προεδρείων νομαρχιακών τμημάτων, γενικών συμβούλων).

Με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία, ανέπτυξε επαφές στην Κομοτηνή κλιμάκιο στελεχών της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής τον Σταύρο Κουτσιουμπέλη, γενικό γραμματέα της ΑΔΕΔΥ. Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 31 Οκτωβρίου σε εργασιακούς χώρους για ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων. Το κλιμάκιο βρέθηκε αρχικά, το πρωί, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Διεύθυνση Δασών & ΔΙΠΕΧΩΣΧ, κατόπιν στο εργοτάξιο της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, έπειτα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, για να καταλήξει στην τελευταία επίσκεψή του στο ΙΚΑ Κομοτηνής. 


Κάλεσμα σε μαζική απεργία
Το κάλεσμά του έκανε μέσα από τον "Χ" ο Στ. Κουτσιουμπέλης. Εξήγησε ότι η 14η Νοεμβρίου είναι σημαντική μέρα, καθώς τότε "ξεκαθαρίζει το θέμα του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, ο οποίος είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός όπως λέει η κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, γίνεται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως τα αυξημένα πλεονάσματα 3,5% και το υπερπλεόνασμα (850 εκ ευρώ) το οποίο είναι διαθέσιμο και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί δια του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για το που θα διοχετευτούν", είπε για να τονίσει πως "σε αυτά (σ.σ. στα χρήματα του υπερπλεονάσματος) εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουμε καθόλου ζωτικό χώρο, σε μισθούς, περικοπές, αφορολόγητο, προσλήψεις, συντάξεις κλπ"

Επιμέρους, αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των συντάξεων ανέδειξε το επιχείρημα πως "ακόμη και να μην περικοπούν οι συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου είναι εδώ και βασιλεύει για όσους βγαίνουν από τον Μάιο του '16 και μετά στην σύνταξη", ενώ για ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα, αυτό των προσλήψεων, απάντησε πως "οι κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει καμία πρόσληψη, γιατί υπήρχαν οι ρήτρες ότι για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος. Τα κενά είναι πολλά και μεγάλα, σε σχολεία, νοσοκομεία, πρόνοια, υπηρεσίες και αλλού". "Καλούμε τους εργαζομένους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, προκειμένου να αναδείξουμε τα αιτήματά μας, γιατί υπάρχει η θεωρία πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι προνομιούχοι επειδή έχουν δουλειά και πληρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρότι έχουμε κι εμείς μεγάλες περικοπές", ήταν το κάλεσμά του.

Από πλευράς του και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε μεγάλη συμμετοχή στην απεργία "για να πάψουν να μας αγνοούν", όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στις τελεσίδικες αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται για τα αναδρομικά στρατιωτικοί, δικαστικοί κλπ, ζητώντας κάτι ανάλογο να ισχύσει και για τους δημοσίους υπαλλήλους γιατί "δεν γίνεται το κράτος να μας μεταχειρίζεται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά". Τέλος, επεσήμανε ότι "έχουμε πάρει θέσεις και αναφορικά με την αξιολόγηση", εξηγώντας ότι πρώτα και κύρια αυτό που πρέπει να γίνει είναι αξιολόγηση των δομών καθαυτών κι όχι των εργαζομένων.


Τα αιτήματα της απεργίας
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ και μετέφερε στον "Χ" ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ, αναφέρονται τα εξής αιτήματα:

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2019 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών–αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (παιδεία, υγεία, αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κτλ).

Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των βαρέων–ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση. Συνέχιση της απεργίας–αποχής. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. 

Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι