ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2017 - 12:18
ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ρ. Τ. Ερντογάν: "Κάποιοι προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψή μου στη Δυτική Θράκη"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταγίπ Ερντογάν
Προκόπης Παυλόπουλος

Για συνθήκη της Λωζάνης: "Υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά"

Τι είπε για τη μουσουλμανική μειονότητα, τους μουφτήδες και τους χώρους προσευχής

Διονύσης Βοργιάς

Κοινές δηλώσεις πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος έφερε στο προσκήνιο και τις αντιδράσεις που εκφράζονται στην Θράκη, ενόψει της αυριανής του επίσκεψης.

Μεταξύ πολλών, ο κος Ερντογάν, είπε τα εξής:

"Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να κάνω την πρώτη επίσκεψη μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ. Επιθυμώ επίσης η επίσκεψη να αποτελέσει ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών.

Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και εγώ. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία", είπε, και συμπλήρωσε: "Επιθύμησα να κάνω επίσκεψη στη δυτική Θράκη - δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη. Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες και σχηματίστηκαν διάφορα σήματα σε σπίτια".

Σε άλλο σημείο του λόγου του ήταν δυναμικός: "Στη δυτική Θράκη δε μπορούν να χωνέψουν να γράφεται η λέξη "τουρκική" στην πινακίδα ενός συλλόγου ή ενός σχολείου. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, αναφέρομαι σε αυτά ακριβώς τα θέματα", ενώ μίλησε για "Τούρκους στη Δυτική Θράκη'.

Επίσης, στάθηκε στην καλή γειτονία και είπε πως "όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ, σας στηρίξατε για να ξαναγίνετε. Αν εκφράζαμε την αντίθεσή μας, δεν θα μπαίνατε στο ΝΑΤΟ. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες και το ίδιο κάνουμε και σήμερα".

Καταληκτικά, μίλησε για "μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ