ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Προβλέπει νίκη Μέρκελ ο Φούχτελ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανία
Εκλογές

Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία έχουν οριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου

Διονύσης Βοργιάς

Τρία "γκολ" έχει ήδη βάλει το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές που διεξάγονται αυτό το διάστημα στη Γερμανία. Βεβαίως, αυτές οι εκλογές είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αφορούν σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι ομοσπονδιακές/εθνικές εκλογές έχουν οριστεί για την 24η Σεπτεμβρίου. 


Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, όμως θεωρείται από τα πιο δίκαια της Ευρώπης, μιας και συνδυάζει την απλή αναλογική με το πλειοψηφικό σύστημα, με αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια να προκύπτουν κυβερνήσεις ευρείας αποδοχής, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται πολλές θέσεις για αντιπολίτευση. Μπορεί το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κας Μέρκελ να έχει ήδη αναδειχθεί νικητής στα πρώτα δείγματα, όμως ανοδική είναι και πάλι η πορεία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild. Πιο αναλυτικά, για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες -και μετά την ήττα του κόμματος του Μάρτιν Σουλτς σε τρία κατά σειρά ομοσπονδιακά κρατίδια- εμφανίζει και πάλι άνοδο της τάξεως του 2%. Έτσι το ποσοστό του ανέρχεται πλέον σε 27%, έναντι 38% της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η οποία όμως παρουσιάζει στασιμότητα που προσδίδει μια σιγουριά στην καγκελάριο.


Σιγουριά έδειξε από την Κομοτηνή και ο υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Χοακίμ Φούχτελ, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο. "Οι εκλογές αυτές για τους Χριστιανοδημοκράτες, σύμφωνα με τις προγνώσεις, έχουν μέχρι στιγμής μια καλή πορεία. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα και στις εκλογές", ήταν το σχόλιό του για τις εκλογές, ενώ για το πρόσωπο της καγκελαρίου ανέδειξε ότι "η Άνγκελα Μέρκελ είναι μια αξιόπιστη καγκελάριος κι αυτό θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την ΕΕ".


Υπενθυμίζεται ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές θα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σχεδόν σε δύο μήνες, αλλά μέρα με τη μέρα ο παλμός των γερμανικών εκλογών "χτυπάει" και πιο δυνατά, δεδομένης και της κραταιής δύναμης της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν