fbpx Πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι» ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020 - 10:00
10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Ε.Σ.Υ. ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι» ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας

Α. Τσίπρας: «Θα το υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, αν ήμασταν κυβέρνηση»

Σχέδιο στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Οικονομίας -επιχειρήσεων και εργαζομένων- με δέκα συγκεκριμένες προτάσεις, κατέθεσε στη δημόσια κρίση χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο, μαζί με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι περί των 9.000 λέξεων και φέρει τον τίτλο «μένουμε όρθιοι». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «θα το υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, αν ήμασταν στην κυβέρνηση» και πιο αναλυτικά: «μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα, ακριβώς επειδή έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, κυρίως αξιοποιώντας το μεγάλο μας όπλο, το απόθεμα που έχουμε δημιουργήσει των 37 δις ευρώ για μια έκτακτη ώρα ανάγκης και αυτή η ώρα είναι τώρα». Πάντως, ο κος Τσίπρας κάνει λόγο για την ανάγκη οι Έλληνες να μείνουμε «ενωμένοι» στην πανδημία και να προχωρήσουμε με «αλληλεγγύη» και «ενότητα».

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμπροσθοβαρές, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως αναπτύσσει στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας» και πως παρακολουθεί τις εξελίξεις «αμήχανα, άτολμα, αποσπασματικά».

Τα 10 μέτρα

  1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση - 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού - επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής - κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. 
  2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. 
  3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ 
  4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας - τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ - αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος 1,7 εκ δικαιούχοι 
  5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια 
  6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες 
  7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση 
  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος 
  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 
  10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής, αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.