ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Πέρασε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο για τους μουφτήδες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μουφτήδες
Μουφτεία
νομοσχέδιο

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για «βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο ευρωπαϊκό και ένα πλαίσιο σεβασμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας»  

Το νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες των μουφτήδων που προβλέπει ότι η εφαρμογή των διατάξεων της σαρία για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης είναι προαιρετική, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα ώστε να ψηφιστεί μετά τις γιορτές.


Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι), πλην της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής, που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του θέματος στην Ολομέλεια.


Ο υπουργός Παιδείας κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή είπε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται ενώ «δημιουργείται μία κατάσταση εξαιρετικά σύνθετη στην Ευρώπη, με στοιχεία ισλαμοφοβίας και που έχει βάλει στο τραπέζι ζητήματα ταυτότητας, τα οποία η ίδια η Ευρώπη, ξεχνώντας την ιστορία της, θεωρεί ότι τα έχει επιλύσει».


Τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα «βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο ευρωπαϊκό και ένα πλαίσιο σεβασμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας».


Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για το νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η εφαρμογή των διατάξεων της σαρία (του ιερού μουσουλμανικού νόμου) για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης είναι προαιρετική, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο σημαντικός θεσμικός και διττός ρόλος του μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης) και της Μουφτείας, η οποία συνεχίζει να είναι δημόσια υπηρεσία (αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας).


Οι αρμοδιότητες του μουφτή - θρησκευτικές, εποπτικές, γνωμοδοτικές, δικαστικές - παραμένουν ως έχουν, ωστόσο όσον αφορά την επίλυση οικογενειακών και κληρονομικών διαφορών θα ασκούνται μόνο για τις διαφορές για τις οποίες δεν υφίσταται αντίρρηση και άρνηση από κανένα από τα διάδικα μέρη.


Εάν οποιοδήποτε από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσής του στη δικαιοδοσία του μουφτή, δύναται να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια και καταργείται η μέχρι σήμερα αυτόματη υπαγωγή των μελών της μειονότητας στο ιερό μουσουλμανικό δίκαιο.
Μουσταφά Μουσταφά: Υλοποιούνται πάγιες θέσεις της Αριστεράς


Από το 1974 οι πάγιες θέσεις της Αριστεράς για το χωρισμό κράτους Εκκλησίας, ίσχυαν και για τη μειονότητα, ήταν υπέρ της αποψίλωσης των δικαστικών αρμοδιοτήτων και υπέρ μιας συναινετικής διαδικασίας για την ανάδειξη μουφτή, μόνο για θρησκευτικές υποθέσεις, είπε ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά.


Ο βουλευτής Ροδόπης διαφώνησε κάθετα με όσους βάζουν τα ζητήματα της μειονότητας σε διμερείς διαφορές και ισορροπίες, καθώς είναι ένα σοβαρό εσωτερικό ζήτημα. 


Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ιστορική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν από 25 χρόνια ήταν αποτέλεσμα σύγκλισης των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, αποτίοντας φόρο τιμής στο Λεωνίδα Κύρκο για τη σημαντική συνεισφορά του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς στο μνημόνιο που συνέταξε η κυβέρνηση Ζολώτα.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού