ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΛΟΓΩ ΑΚΑΡΠΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Ούτε στο Σκοπιανό δεν τα βρίσκουν στο περιφερειακό συμβούλιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοπιανό
Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Μετά από συζήτηση μισής ώρας και βολές πανταχόθεν, ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος πρότεινε να συνεχιστεί η συζήτηση 
στην επόμενη συνεδρίαση

Διονύσης Βοργιάς

Η έγκριση έκδοσης ψηφίσματος με αφορμή τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σκοπιανό, που έφερε προς έγκριση ο περιφερειακός σύμβουλος Αναστάσιος Ναθαναηλίδης, στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ, πυροδότησε σειρά αντιδράσεων και αντεπιχειρημάτων, με αποτέλεσμα η συζήτηση του ψηφίσματος να αναβληθεί για άλλη συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το σώμα απασχολήθηκε περί των τριάντα λεπτών με το ζήτημα. 


Ο περιφερειακός σύμβουλος Αναστάσιος Ναθαναηλίδης, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ελληνική Αυγή, δηλώνοντας όμως την στήριξή του στην Χρυσή Αυγή ως ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος, εισηγήθηκε το θέμα ως εξής:


"Καταθέτουμε το ψήφισμα, ώστε η Ελλάς να μην αποδεχθεί το όνομα Μακεδονία για το γειτονικό μας κράτος. Έχουμε την πεποίθηση ότι το ψήφισμα εκφράζει τη βούληση του συνόλου των κατοίκων της περιφέρειας και όλης της Ελλάδας. Ως Έλληνες δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να χρησιμοποιείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής ταυτότητας, για μία πολιτική σκοπιμότητα. Να δοθεί ο λόγος στον ελληνικό λαό, για να αποφασίσει με δημοψήφισμα. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα".


Πριν προταθεί το ψήφισμα, επί της διαδικασίας προέβαλε τρεις ενστάσεις, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΙΖΑ ΑΜ-Θ κος Τουρτούρης. "Πρώτον, το περιφερειακό συμβούλιο δεν κάνει κυβερνητική πολιτική. Δεύτερον, το ψήφισμα περιέχει απαράδεκτους ισχυρισμούς. Τρίτον, αναφέρεται το όνομα της Θράκης με μικρό. Να επιστραφεί το ψήφισμα και να μην συζητηθεί καν", είπε.


Υπενθυμίζουμε ότι εβδομήντα μέχρι στιγμής είναι τα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια που έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής ψήφισμα σχετικά με το Σκοπιανό.


Θέση πήρε, ξεκινώντας εντέλει την συζήτηση, ο πρόεδρος του συμβουλίου κος Μποταΐτης. "Η πρόταση – η προσωπική μου άποψη – είναι πως είναι λάθος διατυπωμένη. Το σώμα δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές μόνο τις ιδέες που θα καταγράψει κάποιος", είπε ενώ τον διέκοψε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης ο οποίος - εν εξάλλω - καταφέρθηκε κατά περιφερειακών συμβούλων: "Δεν θα μας πουν ό,τι θέλουν εδώ μέσα τα φασιστικά στοιχεία.

Έλεος, φτάνει πια", είπε ενώ εκτός μικροφώνου συνέχισε την επίθεση με σφοδρούς χαρακτηρισμούς, ενώ και ο κος Τουρτούρης πρόσθεσε - απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του συμβουλίου - ότι "οφείλετε να ανακαλείτε σε τάξη συμβούλους που μας χαρακτηρίζουν ως προδότες".


Το λόγο πήρε και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, δηλώνοντας αρχικά τα εξής: "Από τη στιγμή που το θέμα γράφτηκε στην ημερήσια διάταξη, δεν έχω αντίρρηση να συζητηθεί. Ο τρόπος που εισήλθε από τον κο Ναθαναηλίδη δεν με εκφράζει, αλλά άλλο το ψήφισμα άλλο η συζήτηση. Το θέμα απασχολεί το σύνολο του ελληνικού λαού, γι' αυτό και πρέπει να συζητήσουμε την πιθανότητα έκδοσης ψηφίσματος".


Τη δική του οπτική στο ζήτημα μοιράστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, στεκόμενος σε ένα πιο πρακτικό ζήτημα, ότι δηλαδή είναι "διαχρονικά κατά των ψηφισμάτων", γιατί θεωρεί "πως δεν προσφέρουν τίποτα. 


Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις, οι οποίες χαράσσουν την εξωτερική πολιτική. Δεν μας πέφτει λόγος: Με κραυγές και με ψηφίσματα δεν προσφέρουμε τίποτα, πέρα από δημοσιότητα", για να λάβει την απάντηση από τον επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής κο Κιτσόπουλο ότι "η Περιφέρειά μας λέγεται Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γι’ αυτό το όνομα μας αφορά άμεσα".


Τη συζήτηση έληξε η τελική τοποθέτηση του περιφερειάρχη. "Το θέμα είναι σοβαρό, πολιτικό και αφορά όλους μας. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε μία πρόταση, αν όχι σήμερα αν δεν είστε έτοιμοι. Ως διοίκηση έχουμε δική μας πρόταση", είπε μεταξύ άλλων. Επομένως, μία συζήτηση διάρκειας περί των τριάντα λεπτών, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, παραμόνο την απόφαση για αναλυτική συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, στην οποία θα κληθούν οι παρατάξεις να έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους, ώστε να βρεθεί η "χρυσή τομή".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε