ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΕΞ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΘ

Οι δηλώσεις Κουίκ από την Κομοτηνή για τις διαπραγματεύσεις με τη FYROM

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέρενς Κουίκ
Σκοπιανό
Επίσκεψη

Έχουμε όλη τη διάθεση να επιλύσουμε το θέμα με την σύνθετη ονομασία, σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τη διάθεση της κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα με τη σύνθετη ονομασία, μετέφερε από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Δράσεις με φοιτητές της ομογένειας, της διασποράς που θα φιλοξενούνται στο Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή υποσχέθηκε ο κος Κουίκ κατά την έναρξη των εκδηλώσεων της «Αρμενικής Εβδομάδας» που υλοποιούν από κοινού το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής.


Νωρίτερα ο ΥφΕξ σε δηλώσεις του για το «Μακεδονικό» και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είπε: "στο θέμα της επίλυσης των όποιων διαφορών υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια με τους βόρειους γείτονες πρέπει να βρούμε μια λύση και θα τη βρούμε. Είναι μια δέσμευση που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και λίγο ευρύτερα σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς στην περιοχή και ποιοι τρίτοι παρεμβαίνουν στα Βαλκάνια γι αυτό και βλέπετε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει κι ένα τεράστιο ενδιαφέρον της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε όλη τη διάθεση να επιλύσουμε το θέμα με την σύνθετη ονομασία, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, την πίεση την έχει η σκοπιανή πλευρά η οποία θα πρέπει να καταλάβει ότι εμείς θέλουμε, αλλά κι εκείνη θα πρέπει να κάνει τις δικές της τις κινήσεις. Είναι και το θέμα του αλυτρωτισμού, δηλαδή του Συντάγματός τους. Την υπόθεση τη χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών".


Ο σχεδιασμός του υπουργείου για τον Απόδημο Ελληνισμό
Όσον αφορά στο σχεδιασμό του υπουργείου για τον απόδημο ελληνισμό, στον οποίον έχει αρμοδιότητα ο κος Κουίκ τόνισε πως "ομογένεια δεν υπάρχει μόνο στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Ομογένεια υπάρχει και στην Αφρική. Ομογένεια υπάρχει και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Στην Αφρική για παράδειγμα μια χούφτα Έλληνες μεγαλουργούν σε αντίξοες συνθήκες. Η Ελλάδα δεν υπήρξε αποικιοκρατική χώρα, μας αγαπούν, μας σέβονται και είναι οι Έλληνες που χρησιμοποιούνται ως «γέφυρα». Ζητάνε οι ίδιοι να πάνε ελληνικές επιχειρήσεις να ανοίξουν παραρτήματα και να δουλέψουν".

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο υφυπουργός Εξωτερικών θα περιοδεύσει στο Μαλάουι, στη Ζάμπια, στην Μοζαμβίκη και στην Ζιμπάμπουε. Τις ημέρες του Πάσχα θα περάσει εκεί, όπως έκανε γνωστό "θα κάνω Ανάσταση μαζί τους. Είναι χώρες που είτε δεν τις επισκέφτηκε ποτέ Έλληνας αξιωματούχος, είτε ανακαλύπτω πως η τελευταία συμφωνία υπογράφτηκε πριν 36 χρόνια. Αυτοί οι Έλληνες που δεν σου ζητούν τίποτα πρέπει να τους δώσουμε ένα βήμα παραπάνω για να νιώσουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά τους", κατέληξε στις δηλώσεις του ο κος Κουίκ. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ