ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμψηφισμού του 12% με χρέη επιχειρήσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Παπαδημητρίου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επίσκεψη

Δ. Παπαδημητρίου: Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τουλάχιστον αυτό που υποσχέθηκε ο κύριος Σταθάκης, δηλαδή τον συμψηφισμό

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το ενδεχόμενο συμψηφισμού του 12% με χρέη επιχειρήσεων, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ερωτώμενος από τον "Χ" στη διάρκεια της χθεσινής του περιοδείας στη Ροδόπη. Πρόκειται για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών, την οποία κατήργησε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης τον Απρίλιο του 2016. 


Ειδικότερα με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργούσε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα. 


Η απόφαση αυτή σηματοδότησε επιπλέον τη μη καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το υπουργείο Οικονομίας έβλεπε θετικά τότε μόνο τη λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση αυτή δεν ευοδώθηκε εντός του 2016, όπως είχε εξαγγελθεί, ούτε βέβαια μέχρι σήμερα. Πλέον αρκετοί επιχειρηματίες διεκδικούν μέσω της δικαστικής οδού την καταβολή των οφειλών του 12% ή έστω τον συμψηφισμό αυτών.


Το σύντομο σχόλιο του υπουργού Οικονομίας κου Παπαδημητρίου από την Κομοτηνή ήταν το εξής: 
"Το 12% απερρίφθη γιατί είναι εναντίον των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τουλάχιστον είναι αυτό που υποσχέθηκε ο κύριος Σταθάκης δηλαδή τον συμψηφισμό. Δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε θα γίνει αυτό, αλλά είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και θα το κοιτάξουμε".


Το παραπάνω ζήτημα τέθηκε υπόψη του υπουργού και στις συναντήσεις που έκανε στον Έβρο. Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου είχε την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς στο Νομαρχεία στην Αλεξανδρούπολη. 


Ο κ. Πέτροβιτς ενημέρωσε τον Υπουργό για θέματα που απασχολούν τον Έβρο και του έθεσε ζητήματα όπως της επιδότησης του κόστους εργασίας, της πάταξης του παραεμπορίου, της αναβάθμισης των τελωνείων και των μεταφορών γενικότερα, της στήριξης της επιχειρηματικότητας. 


"Επεσήμανα το σοβαρό πρόβλημα του παραεμπορίου και της μεγάλης ζημίας που δημιουργείται στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νομού, της ανάγκης αναβάθμισης των τελωνείων που πρέπει να διαθέτουν σύγχρονες υποδομές και μέσα, αλλά και με μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως η διευθέτηση της οφειλόμενης καταβολής της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ένα ακόμη εργοστάσιο θα κλείσει το επόμενο διάστημα και αποτελεί πλήγμα στην οικονομία του Έβρου. 


Για να γίνει η επιχειρηματικότητα βιώσιμη και ανταγωνιστική, ειδικά εδώ στα σύνορα, θα πρέπει να τονωθεί, με φοροελαφρύνσεις και με άλλα μέτρα που είναι αναγκαία, για να μπορέσει ο τόπος μας, να ξεφύγει από τη μέγγενη της υποβάθμισης" τόνισε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε "οι υποδομές, λιμένας Αλεξανδρούπολης, σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο, Εγνατία Οδός, πρέπει να λειτουργούν συνδυασμένα για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Περιφέρειας". 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε