ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο Γιώργος Πετρίδης αποκαλύπτει όσα προηγήθηκαν της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Πετρίδης
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Δωρεά

Παρουσίασε λεπτομέρειες από τις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που αφορά στην ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή δήλωσε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm o δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης. Όπως, πρώτη έγραψε η εφημερίδα μας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα διαθέσει 55 εκ ευρώ  για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην πόλη μας και το ποσό αυτό είναι μέρος μίας δωρεάς άνω των 200 εκ ευρώ που κάνει το ίδρυμα στον τομέα της Υγείας. 


Ο Γιώργος Πετρίδης, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την πολύ θετική εξέλιξη λέγοντας: "είμαι πολύ χαρούμενος, από τα χρόνια που είμαι δήμαρχος μια από τις καλύτερες στιγμές είναι όταν με πήρανε τηλέφωνο και μου ανακοίνωσαν προσωπικά ότι θα γίνει αυτό από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μου κάνανε την τιμή αυτή γιατί γνωρίζανε ότι ήμουνα από αυτούς που αγωνιστήκαμε για αυτό το πράγμα", συμπλήρωσε τρόπον τινά το ρεπορτάζ του "Χ" δίνοντας μέσα από το ραδιόφωνο ένα παρασκήνιο, που λίγοι γνώριζαν σχετικά με την υπόθεση ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. 


Εν ολίγοις ο κος Πετρίδης παραδέχτηκε ότι η δωρεά του ΙΣΝ προέκυψε κατόπιν ενεργειών του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού  -και ευχαρίστησε τον υπουργό για την υποστήριξη- όμως αξίζει να παρακολουθήσουμε πως ξετυλίγεται η ιστορία από το 2011 και εντεύθεν. 
Το αίτημα περί ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή είναι ως γνωστόν αρκετά παλιό το οποίο όμως δεν τύγχανε ανταπόκρισης επειδή ως ένα βαθμό είχε επικρατήσει η άποψη ότι η ανάγκη αυτή είναι επίπλαστη, όπως είπε και ο κος Πετρίδης: "Εγώ ως δήμαρχος παρακολούθησα το θέμα του νοσοκομείου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου -από το 2011- γνωρίζοντας ότι το θέμα του νοσοκομείου δεν είναι κάτι που μπορεί να το χτίσει ο δήμος ή η περιφέρεια, ξεφεύγει από εμάς.

Υπήρχαν και υπάρχουν απόψεις και σε πολιτικό επίπεδο και σε επιστημονικό ότι μας καλύπτει το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και η Κομοτηνή θα μπορούσε να έχει μια πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, δηλαδή ένα πολυιατρείο δημόσιο στο οποίο θα πηγαίνει ο δημότης μας αν έχει ένα τραύμα ή μια ασθένεια και αν μπορούν να του χορηγήσουν φάρμακα ή να του δέσουν το τραύμα και να πηγαίνει σπίτι του μετά, αλλιώς θα τον παραπέμπουν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για κάτι σοβαρότερο. Αυτή είναι η μια άποψη που είχε περάσει και σε στελέχη κεντρικά του αρμόδιου υπουργείου εδώ και χρόνια, αυτό το λέω με τα λόγου γνώσεως. Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014 ήταν η κρατούσα άποψη του υπουργείου Υγείας, γιατί ο ίδιος είχα προσωπική εμπειρία από το τι συνέβαινε τότε".


Η άποψη αυτή βέβαια δεν αντιπροσώπευσε ποτέ την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής και ως εκ τούτου το αίτημα δεν έπαψε ποτέ. "Η Κομοτηνή δικαιούται ένα δευτεροβάθμιο αξιοπρεπές νοσοκομείο -όχι ανταγωνιστικό του πανεπιστημιακού της Αλεξανδρούπολης που είναι τριτοβάθμιο- ένα αντίστοιχο με αυτό που έχουμε τώρα το οποίο να είναι σύγχρονο με σύγχρονα μηχανήματα, με σύγχρονες υποδομές να μην έχει τα σοβαρά στατικά προβλήματα που έχει αυτό το κτιριακό συγκρότημα του δικού μας νοσοκομείου και να είναι μια αξιοπρεπής δευτεροβάθμια μονάδα υγείας" λέει χαρακτηριστικά ο κος Πετρίδης που θυμίζει ότι το 2011 έγινε το πρώτο "σοβαρό" βήμα για την υπόθεση "νέο νοσοκομείο" που ήταν η παραχώρηση οικοπέδου από το δήμο: "Το 2011 λοιπόν σε συνέχεια προεργασίας που είχε κάνει ο δήμος Αιγείρου τότε και ο Βαγγέλης Λίτσος με το υπουργείο Υγείας, το 2011 παραχωρήθηκε από τον δήμο Κομοτηνής μια έκταση 93 στρεμμάτων στην περιοχή κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο προκειμένου να ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο. 


Στην συνέχεια έγιναν μελέτες, η περιφέρεια είχε κάνει την δουλειά που της αντιστοιχούσε, έγινε μια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων μέσα από το ΕΣΠΑ η οποία δεν απέδωσε, διότι τα χρήματα ήταν ελάχιστα. Τώρα μπορώ να πω δημόσια ότι το 2014 ως δήμαρχος είχα κάνει επαφές με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο των κτιριακών υποδομών αλλά και τον γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα και είχαμε βρει ένα σοβαρό και αξιοπρεπή τρόπο προκειμένου να προχωρήσει το νοσοκομείο αυτό με ΣΔΙΤ, ήταν ο μόνος τρόπος να χρηματοδοτηθεί τότε. Βέβαια ΣΔΙΤ δεν σημαίνει ότι δεν θα έφερε τον δημόσιο χαρακτήρα το νοσοκομείο, δημόσιο νοσοκομείο θα ήταν. Οι επαφές που είχαμε κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς δεν απέδωσαν αυτά που περιμέναμε γιατί υπήρχε η άποψη στο υπουργείο ότι η Κομοτηνή δεν χρειάζεται νοσοκομείο, χρειάζεται μια πρωτοβάθμια μονάδα και μας καλύπτει η Αλεξανδρούπολη".


Οι επαφές των τοπικών αρχόντων με το υπουργείο Υγείας συνεχίστηκαν και αμά τη αναλήψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ιδέα του ΣΔΙΤ δεν θεωρήθηκε πολύ καλή από τον υπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε να βρει άλλη πηγή χρηματοδότησης, όπως περιγράφει ο κος Πετρίδης: "Όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση -ξεκαθαρίζω ότι εγώ δεν είμαι κυβερνητικός δήμαρχος, άλλωστε η πολιτική μου τοποθέτηση είναι συγκεκριμένη και γνωστή, επομένως δεν μπορώ να χαρακτηριστώ ως διαφημιστής της παρούσας κυβέρνησης. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση προσπαθήσαμε εκείνο το τρομερό οκτάμηνο του 2015 όπου τα πάντα κλονίζονταν στην χώρα μας, ξεκινήσαμε με σοβαρές επαφές με την ηγεσία του νέου υπουργείου. Οφείλω να πω ότι ο υπουργός ο κος Ξανθός στη πρώτη επίσκεψη που κάναμε μαζί με τον σεβασμιότατο μοιραζόμασταν και μοιραζόμαστε την αγωνία αυτή από την αρχή κάθισε μας άκουσε σοβαρά, άκουσε τα επιχειρήματά μας, τα υιοθέτησε και υποσχέθηκε ότι αν ένα νέο νοσοκομείο χτιστεί στην Ελλάδα θα είναι στην Κομοτηνή. 


Μας είχε αποκαλύψει ότι δεν είναι μια ευχάριστη φράση το ΣΔΙΤ στην παρούσα κυβέρνηση και είναι γνωστό αυτό. Παρόλα αυτά επειδή έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα θα επιχειρήσει να βρει χρηματοδότηση μέσω από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από άλλο φορέα τραπεζικό ευρωπαϊκό. Στην συνέχεια και άλλων επαφών που έγιναν ο ίδιος ο υπουργός βρήκε την λύση και την πρόταση μετά την ευγενική και τεράστιας σημασίας συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος της υπαγωγής του νοσοκομείου μας στην χρηματοδότηση του Σταύρος Νιάρχος. Πέρα από ενδιαφέρον επέδειξε και αποτελεσματικότητα".


Αν όλα πάνε καλά, ο κος Πετρίδης εκτιμά ότι η Κομοτηνή μπορεί να έχει ένα νέο νοσοκομείο σε τρία χρόνια από τη στιγμή που θα αρχίσει να κατασκευάζεται. 


Κοινή δήλωση Ξανθού-Πολάκη για τη δωρεά του Ιδρύματος
Με κοινή τους δήλωση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ, που προορίζεται για την υλοποίηση τεσσάρων μεγάλων έργων υποδομής στο χώρο της Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι μέρος της δωρεάς που ανακοίνωσε το Ίδρυμα θα διατεθεί για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Νοσοκομείου της Κομοτηνής. 


Οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προβαίνει σε τέτοιες, σημαντικές ενέργειες, ωστόσο επισημαίνουν πως η διαφορά σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι οι δωρεές του υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του υπουργείου για την στήριξη και ανασυγκρότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.