fbpx Ο Δήμος Κομοτηνής εκλέγει νέο δήμαρχο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ Ή ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ο Δήμος Κομοτηνής εκλέγει νέο δήμαρχο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης
Αντώνης Γραβάνης

Η διαφορά σε σταυρούς, η διαφορετική φιλοσοφία των μονομάχων, η στάση των παρατάξεων που έμειναν εκτός

Διονύσης Βοργιάς

Ο Δήμος Κομοτηνής εκλέγει νέο δήμαρχο την Κυριακή 2 Ιουνίου. Ο νέος δήμαρχος θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2023, οπότε διαρκεί η τετραετής θητεία του, διαδεχόμενος τον νυν δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη. Σύμφωνα, άλλωστε, με το νέο νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο τοποθετούνται για τέσσερα κι όχι πέντε χρόνια.

Ο επόμενος δήμαρχος θα είναι ο Γιάννης Γκαράνης ή ο Αντώνης Γραβάνης.

Ο νέος νόμος και η έλλειψη πλειοψηφίας
Ο «Κλεισθένης» καθιέρωσε την απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι όλες (41 στο σύνολο) έδρες του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής διαμοιράστηκαν στις παρατάξεις από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Συνεπώς, καμία παράταξη δεν έχει στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής την απόλυτη πλειοψηφία, με την «Κοινωνία Πολιτών» του Γιάννη Γκαράνη να έχει 18 από τις 41 έδρες και την «Σύμπραξη Προοπτικής» του Αντώνη Γραβάνη να έχει 13 από τις 41 έδρες. Μπορεί να γνωρίζουμε τις έδρες και τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, ωστόσο η ακριβής σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής θα είναι γνωστή από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο.

Οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί
Στην πρώτη Κυριακή διαμορφώθηκαν όλοι οι συσχετισμοί στο δημοτικό συμβούλιο. Στην δεύτερη Κυριακή οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ Γιάννη Γκαράνη και Αντώνη Γραβάνη. Η επιλογή είναι άκρως σημαντική, καθώς ο επόμενος δήμαρχος είναι κι αυτός που θα ορίσει τους αντιδημάρχους, επιτελικούς και συνεργάτες της διοίκησής του. Ο νικητής του δεύτερου γύρου, όμως, δεν παίρνει κανένα μπόνους εδρών, άρα όποιος κι αν είναι, θα χρειαστεί στις αποφάσεις του να «συγκλίνει» και με άλλη ή άλλες παρατάξεις.

Από την πρώτη Κυριακή, συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν τα παρακάτω δεδομένα:

  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ, 44,31%, 12.333 ψήφοι, 18 έδρες
  • ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ, 31,96%, 8.896 ψήφοι, 13 έδρες
  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ, 7,18%, 1.999 ψήφοι, 3 έδρες
  • ΠΟΛΗ-ΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ, 7,16%, 1.994 ψήφοι, 3 έδρες
  • ΞΕ-ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΑΣΟΣ ΒΑΒΑΤΣΙΚΛΗΣ, 6,23%, 1.735 ψήφοι, 3 έδρες
  • ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ, 3,15%, 876 ψήφοι, 1 έδρα

Από 1η Σεπτεμβρίου, για να λαμβάνει η διοίκηση αποφάσεις, επί του συνόλου των παρευρισκόμενων, χρειάζεται 21 ψήφους από τους συνολικά 41 δημοτικούς συμβούλους, άρα χρειάζονται «συγκλίσεις».

Επιβεβαίωση της πλειοψηφίας ψάχνει ο Γιάννης Γκαράνης
Προτάσσοντας το 44,3% της «Κοινωνίας Πολιτών» ως θετική ψήφο των δημοτών, προκειμένου η παράταξη να διατηρήσει για τρίτη θητεία τα ηνία του Δήμου, αυτή την φορά με διαφορετικό επικεφαλής, ο Γιάννης Γκαράνης από το βράδυ της Κυριακής παρουσιάζεται μετρημένος μεν αλλά αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει δημόσια ζητήσει την ψήφο των παρατάξεων που δεν ήταν πρώτη τους επιλογή η «Κοινωνία Πολιτών», για τον δεύτερο γύρο, ενώ επιτελικά του στελέχη προτάσσουν το επιχείρημα ότι μόνο η «Κοινωνία Πολιτών» μπορεί να διοικήσει τον Δήμο, καθώς έχει ήδη 18 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, σε αντίθεση με την «Σύμπραξη Προοπτικής».

Έκφραση του 56% ζητάει ο Αντώνης Γραβάνης
Από την πρώτη στιγμή έθεσε ως στόχο την ανάγκη ο Δήμος Κομοτηνής να αλλάξει σελίδα και δεν έκανε βήμα πίσω από αυτόν, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο Αντώνης Γραβάνης της «Σύμπραξης Προοπτικής». Ερμηνεύει διαφορετικά το αποτέλεσμα της α’ Κυριακής, ότι δηλαδή το 56% των δημοτών δεν θέλουν να συνεχίσει να τους διοικεί η «Κοινωνία Πολιτών», ότι ζητούν την αλλαγή, κι αυτή ακριβώς την αλλαγή μπορεί να επιτύχει ο ίδιος και η παράταξή του. Οι επιτελικοί της παράταξης κάνουν λόγο για μάχη από μηδενικής βάσης ή δεύτερο ημίχρονο, ενώ γυρνούν σε θετικό ότι δεν έχουν έδρες πλειοψηφίας, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διοικήσουν συλλογικά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις πολλών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που επιζητούν οι δημότες.

Η στάση των παρατάξεων που έμειναν εκτός
Όσον αφορά στην στάση που διατηρούν για τον δεύτερο γύρο οι δημοτικές παρατάξεις που έμειναν εκτός, καμία εξ αυτών δεν έχει διατυπώσει ρητά την στήριξή της σε κάποιο εκ των δύο υποψηφίων δημάρχων / δημοτικών παρατάξεων.

Ουδέτερη στάση διατηρεί ο Σπάρτακος, έχει διατυπωθεί σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης που υπογράφει ο επικεφαλής της Κώστας Καραϊσκος. Οι ψηφοφόροι του Σπάρτακου φαίνονται απογοητευμένοι από την δυάδα Γκαράνη – Γραβάνη, και η παράταξη υπογραμμίζει: «Εμπιστευόμαστε κάθε φίλο και ψηφοφόρο μας να κάνει όποια επιλογή προτιμά. Είτε αυτή θα είναι λευκό/αποχή είτε προτίμηση σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους».

«Ψήφο σε προοδευτική κατεύθυνση», προτείνει η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. 
Διατηρώντας εν πολλοίς την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχήματα που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, η κα Λαφτσή δίνει μία κατευθυντήρια γραμμή σε όσους την επέλεξαν, χωρίς όμως να θέλει να «δείξει» άμεσα κάποιον εκ των Γκαράνη – Γραβάνη, αφήνοντας τους ψηφοφόρους να καταθέσουν την ψήφο των βάσει της δικής τους κρίσης.

Περισσότερο πικραμένος, παρά με διάθεση να «καθοδηγήσει» τους ψηφοφόρους, παρουσιάζεται ο επικεφαλής της παράταξη ξε-Κίνημα για την Πόλη Τάσος Βαβατσικλής. Σε ανακοίνωσή του μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έκανε λόγο για πόλεμο προς την παράταξή του από την πολιτική ελίτ του τόπου. Η παράταξη δηλώνει παρούσα στο πλευρό του δημότη την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά δεν γνωστοποιεί τίποτα για τον δεύτερο γύρο μεταξύ Γκαράνη – Γραβάνη.

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γιάννη Λεβέντη έχει, επίσης, γνωστοποιήσει την στάση που κρατάει ενόψει της εκλογικής μάχης της Κυριακής, προτείνοντας λευκό ή άκυρο. 

Μεγάλο ενδεχόμενο παρουσιάζει και οι ψηφοφόροι στον Δήμο Κομοτηνής να τηρήσουν ανάλογη στάση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε