ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ-ΑΜΘ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός 22 δημάρχων ενόψει της άφιξης Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔ
συνέδριο
Κομοτηνή

Πάνω από 800.000 € το αποθεματικό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων 

Βαγγέλης Λαμπάκης: Στο συνέδριο αυτό «πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα» και ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι «για κάθε πρόταση να υπάρχει σαφής περιγραφή, στοιχεία ωριμότητας, χρονοδιάγραμμα, προσέγγιση πηγών χρηματοδότησης»

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η Κομοτηνή φιλοξένησε το ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ ΑΜΘ για το 2017 κατά το οποίο έγινε ο οικονομικός απολογισμός της Ένωσης, αλλά κυρίως χαράχθηκε η αναπτυξιακή πορεία που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι 22 δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διακινήθηκαν στο συνέδριο, η ΠΕΔ ΑΜΘ έκλεισε το οικονομικό έτος 2016 με 814.000 € στα ταμεία της και έχοντας ξοδέψει 620.000 €, ήτοι με έναν οικονομικό κύκλο ύψους 1.434.700 €. 


Στο συνέδριο έδωσαν το παρόν οι περισσότεροι εκ των δημοτικών συμβούλων που αποτελούν την ολομέλεια του οργάνου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα η Σαμοθράκη, η οποία επλήγη από τη σφοδρή καταιγίδα της 25ης Σεπτεμβρίου και μάλιστα το νησί του Έβρου ήταν  το πρώτο θέμα του συνεδρίου. 


Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Λαμπάκης ενημέρωσε το σώμα ότι θα μεταβεί στο νησί προκειμένου να διαπιστώσει τις ανάγκες που έχουν προκύψει και «δέσμευσε» τρόπον τινά τους υπόλοιπους δήμους να βοηθήσουν όπου χρειαστεί και αφού φυσικά ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και των αναγκών του νησιού. 


Γιώργος Πετρίδης: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το νέο εκλογικό νόμο»
Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ως «οικοδεσπό

της» του συνεδρίου, με έναν σύντομο χαιρετισμό στον οποίο όμως επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη ετοιμότητας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας πως «πρώτον η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεύτερον είναι ο νέος εκλογικός νόμος βαίνουν προς ολοκλήρωση και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να κάνουμε παρέμβαση»


Όπως προκύπτει και από την  βασική εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ Βαγγέλη Λαμπάκη το συνέδριο κινήθηκε σε τέσσερις άξονες αρχής γενομένης από το επικείμενο συνέδριο στην ΠΑΜΘ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στο οποίο μάλιστα θα παραβρεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Η θέση του κου Λαμπάκη είναι ότι οι προτάσεις των προηγούμενων συνεδρίων δεν αξιολογήθηκαν στην σχεδιαζόμενη διοργάνωση, ενώ εκτίμησε ότι στο συνέδριο αυτό «πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα» και ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι «για κάθε πρόταση να υπάρχει σαφής περιγραφή, στοιχεία ωριμότητας, χρονοδιάγραμμα, προσέγγιση πηγών χρηματοδότησης». 


Όσο για την αναπτυξιακή προοπτική της ΠΕΔ ΑΜ-Θ πρέπει να έχει διπλό στόχο εκτιμήθηκε στο συνέδριο και αυτός ο διπλός στόχος ορίστηκε ως εξής: α) ανάσχεση της ύφεσης στην περιφέρεια ΑΜΘ (ανεργία, φτωχοποίηση, φυγή στο εξωτερικό) και β) η εξισορρόπηση των περιφερειακών ανισοτήτων. 


Προτεραιότητα η αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας και ΟΧΙ στο χρυσό Στα προτεινόμενα έργα που κατά την εκτίμηση της ΠΕΔ θα ωθήσουν την περιοχή προς την πολυπόθητη ανάπτυξη περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, η κατάσταση του οποίου είναι γνωστή και απολύτως δυσανάλογη με τον όγκο της κίνησης που εξυπηρετεί. 


Στο ίδιο πλαίσιο των βασικών προτεραιοτήτων για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΑΜΘ στο οποίο εντάσσεται η αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, η ΠΕΔ εντάσσει και τις προϋποθέσεις διαχείρισης του ορυκτού πλούτου της περιοχής. 


Πιο συγκεκριμένα, κατέστη σαφές ότι δεν συνάδει με το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής η εξόρυξη του χρυσού, του λιγνίτη και της τύρφης διότι η διαδικασία της εξόρυξης τους έχει «μείζονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις και έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα που κατά καιρούς έχουν εκδώσει οι αρχές και οι φορείς του τόπου». 


Ειρήσθω εν παρόδω, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Λαμπάκης ζήτησε από τους συναδέλφους του δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να επικυρώσουν το ψήφισμα της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού, το οποίο εξεδόθη προσφάτως ότι το όργανο συνεδρίασε με αφορμή την κινητικότητα της Eldorado Gold και τις δηλώσεις της περί αποχώρησης από την Ελλάδα. 


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σημαίνουσα θέση στην αναπτυξιακή τροχιά στην οποία θέλουν να βάλουν οι δήμαρχοι την ΑΜΘ δίνουν και στις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες περιμένουν να δουν υπό μορφή προτάσεων στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς ωστόσο, η στόχευση να παρεκκλίνει από τη βασική της γραμμή που είναι η αειφορία και ανάπτυξη μέσω αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.