fbpx Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλεξανδρούπολη με το βλέμμα στραμμένο στο λιμάνι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΜΕ ΓΕΜΑΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Ο ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλεξανδρούπολη με το βλέμμα στραμμένο στο λιμάνι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τζέφρι Πάιατ
Αμερικάνος Πρέσβης
Αλεξανδρούπολη

Τζέφρι Πάιατ: "Περιμένουμε με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ"

Παρά την ομίχλη που επικρατούσε χθες το πρωί σε όλη τη χώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, είχε καρφωμένο το βλέμμα του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Ο Πάιατ ως επικεφαλής πολυμελούς κουστωδίας στην οποία συμμετείχαν επίσης ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ένας στρατιωτικός και ένας οικονομικός ακόλουθος, ξεκίνησε τις επαφές του από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις, ο διπλωμάτης είπε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στο τέλος της συνάντησης: "Αυτή η ομάδα με την οποία ήρθα εδώ αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση των δεσμών με αυτή την περιοχή αλλά και την εκτίμησή μας στη στρατηγική σημασία του Έβρου.

Ο Έβρος είναι μία περιοχή, την οποία ευχαριστούμε επειδή τη χρησιμοποιήσαμε για την εξυπηρέτηση των ενόπλων δυνάμεων μας [...]. 

Η παρουσία μου στην Αλεξανδρούπολη οικοδομήθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είναι μέρος της μεγάλης προσπάθειάς μας να εδραιώσουμε μια ισχυρή παρουσία σε όλη την βόρεια Ελλάδα που να οχυρώνει τα συμφέροντα των δύο χωρών και να ενισχύει την ασφάλεια"

Βαγγέλης Λαμπάκης: "Τα συμφέροντα των Ελλήνων και των Αμερικανών πολιτών είναι κοινά"
Αφού άκουσε από τον Δημήτρη Πέτροβιτς την ανάγκη επενδύσεων που έχει ο Έβρος, ο Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον οποίο αρχικά ευχαρίστησε για τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο με την παροχή βοήθειας στα αμερικανικά ελικόπτερα που είχαν αποσυναρμολογηθεί στο λιμάνι της πόλης. Ο βασικός άξονας της συζήτησης όμως κινήθηκε γύρω από την προσέλκυση επενδύσεων: "Συζητήσαμε για επενδύσεις και για τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη από τον συνδυασμό των στρατηγικών επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού - θα πάω στο λιμάνι μετά το τέλος αυτής της συνάντησης- το LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ, η υποστήριξη του διασυνδετήριου αγωγού IGB από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και η αναβάθμιση του σιδηρόδρομου, ενισχύουν τη στρατηγική θέση αυτής της περιοχής και δημιουργούν οικονομικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά ο κος Πάιατ, που έφτασε στο δημαρχείο από την πίσω πόρτα καθώς η κεντρική ήταν κατειλημμένη από μέλη του ΠΑΜΕ και των Επιτροπών Ειρήνης ΑΜ-Θ που διαμαρτύρονταν επειδή θεωρούν τον πρέσβη "ανεπιθύμητο".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάιατ, ο Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα συμφέροντα των Ελλήνων και των Αμερικανών πολιτών είναι κοινά, υπό το πρίσμα πάντα των μεγάλων ενεργειακών projects που εξελίσσονται στην περιοχή.

Το λιμάνι, τα ιδιωτικά κεφάλαια και το υπονοούμενο προς τον Τσίπρα
Τα ενεργειακά projects δεν είναι άλλα από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τον διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, την πλατφόρμα του LNG καθώς και η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, όπως και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Όλα αυτά όμως εξετάζονται από την Αμερική υπό έναν κοινό παρονομαστή που είναι φυσικά η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, έστω και με την μέθοδο των υποπαραχωρήσεων. Επί τούτου μάλιστα ο κος Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε ιδιαίτερα ανυπόμονος:

"Περιμένουμε με ανυπομονησία την οριστικοποίηση των όρων για τους διαγωνισμούς των υποπαραχωρήσεων του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ. Το λιμάνι είναι ένα φανταστικό οικονομικό πλεονέκτημα. Βλέποντάς το κανείς, διαπιστώνει την γεωγραφική του θέση και συνειδητοποιεί το πόσες αναξιοποίητες οικονομικές δυνατότητες υπάρχουν σε αυτή την εγκατάσταση"

Η δήλωση αυτή έγινε έξω από τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος του οποίου επιβεβαίωσε το υπαρκτό αμερικανικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, που "θα βγουν στον αέρα" στο αμέσως προσεχές διάστημα μιας και αυτές τις ημέρες οριστικοποιούνται οι όροι των διακηρύξεων.

Στην καταληκτική αποστροφή του λόγου του πάντως, ο κος Πάιατ, εμμέσως πλην σαφώς έστειλε ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:  "Η δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης του λιμανιού προϋποθέτει ιδιωτικά κεφάλαια και ξένες επενδύσεις. Μιλήσαμε πολύ για το πως τα σημαντικά ενεργειακά πρότζεκτς διασυνδέονται μεταξύ τους. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο IGB και το LNG. Όταν όλα αυτά διασυνδεθούν, θα ξεκλειδώσουν την οικονομική μετάλλαξη της περιοχής του Έβρου. Και πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε αμερικανικές εταιρίες και κεφάλαια να αποφασίσουν να πάρουν μέρος σε αυτή την οικονομική ευκαιρία. Αλλά, αυτό εξαρτάται φυσικά και από τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση τις προσεχείς εβδομάδες"

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.