ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ν. Τσαλικίδης: "Είμαστε δίπλα στα προβλήματα του αγρότη"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Τσαλικίδης
Αγρότες
Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης
Γραφείο Αγροτικών Θεμάτων

Απολογισμός της πρώτης σύσκεψης του γραφείου Αγροτικών Θεμάτων για το 2018

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη του Γραφείου Αγροτικών Θεμάτων για το 2018 στην Π.Ε. Ροδόπης, την οποία συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ για τις τρέχουσες εξελίξεις και αποφάσεις της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα γνωστοποιήθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Υποβολή Προτάσεων στήριξης για τις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 (γνωστά στο κοινό ως «Σχέδια Βελτίωσης») και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Υποβολή Προτάσεων στήριξης για το ΜΕΤΡΟ 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Επιπλέον συζητήθηκε η ανάγκη μείωσης της ρύπανσης νερού από την γεωργική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ενώ ανακοινώθηκε η παράταση πληρωμής των οφειλών των κτηνοτρόφων για τις κατανεμηθείσες βοσκήσιμες γαίες των ετών 2016 και 2017 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου του 2018.


Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν τα στοιχεία κατανομής επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2017 στον παρακάτω ιστότοπο: http://app.php.gov.gr/pamth2017/
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Ιμπράμ Αχμέτ, Κατραντζή Μουσταφά και Μουλταζά Ταρκάν (περιφερειακοί σύμβουλοι), Παναγιώτης Μαργαρίτης (Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας), Λουίζα Σαλτσίδου (Europe Direct Κομοτηνή), Νίκος Καρακωστίδης (Μελοσσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης “Το κεντρί”), Ισμαήλ Μολλά Αμέτ (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αρριανών), Σπυρίδων Τζανίδης (Σύλλογος Κόκκινης Φυλής Βοοειδών), Ιωάννης Αμαξόπουλος (ΔΑΟΚ), Παύλος Τομζάς (Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ροδόπης), Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου (Α.Σ. Σπάρτακος), Σταμάτιος Κούνιος (Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας).


Ν. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: "Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ"
Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, ο Νίκος Τσαλικίδης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. Αρχικά σημείωσε πως "το γραφείο αγροτικών θεμάτων, ήταν μία έμπνευση που είχαμε από κοινού με τον αγροτικό κόσμο το 2017. 


Μετά από πολλές δυσκολίες καταφέραμε να το φέρουμε σε λειτουργία, γιατί θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας είναι πολύ σημαντικό να εκσυγχρονιστεί και να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής, γι' αυτό τον βάζουμε μπροστά". 


"Ο αγροτικός κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα", διαπίστωσε σε άλλο σημείο του λόγου του ο αντιπεριφερειάρχης, δηλώνονται ότι είναι σύμμαχος στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων.


Για τον ίδιο "μεγάλη σημασία έχει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, δηλαδή να μπορούν οι αγρότες να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες και για τις ενέργειες που γίνονται".


Επίσης, στάθηκε σε μία από τις καινοτομίες, όπως την χαρακτήρισε, η οποία είναι "μία σύγχρονη εφαρμογή όσον αφορά στην παράταση πληρωμής οφειλών των κτηνοτρόφων για τις βοσκήσιμες γαίες. 


Φτιάξαμε μία εφαρμογή που μπορούν να μπαίνουν με τα έξι τελευταία στοιχεία του ΑΦΜ τους, να βλέπουν το ποσό που χρωστούν, και άλλα στοιχεία, για να μπορέσει να προχωρήσει στη διαδικασία για να μην χάσει τα δικαιώματά του, όπως οι επιδοτήσεις. 


Ίσως με αυτή την εφαρμογή να είμαστε και το παράδειγμα για την υπόλοιπη Ελλάδα".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε